מי שבודק את כל אלו בצורה מעמיקה הוא איגוד הבטיחות האירופי, EuroNCAP, שמאז שנת 1997 מבצע מבחני ריסוק בסטנדרטים מחמירים כמעט לכל רכב שיוצא לשוק. אחת לכמה שנים מתעדכנים מבחני הריסוק והרף הנדרש לציון המירבי עולה, כאשר העדכון האחרון בוצע לפני כשנה.

על בסיס הנתונים המפולחים שמציג ה- EuroNCAPאיתרנו את הרכבים בעלי רמת הבטיחות הגבוהה ביותר בכל סגמנט. סכמנו את הציונים שמקבלים הרכבים בארבעת קטגוריות המשנה, וכמובן בחרנו להתמקד רק ברכבים שמשווקים בישראל במפרט קרוב ככל הניתן לרכבים שנבחנו. רוצים להעמיק יותר? באתר ה- EuroNCAP תמצאו דוחות מפורטים ובהם פירוט של האיזורים הפגיעים ביותר בכל רכב, מידת ההגנה על ילדים בגילאים שונים והסיטואציות בהן מערכות הבטיחות מתפקדות באופן מוצלח.
מכוניות קטנות: טויוטה יאריסשנת מבחן: 2020
ציוני משנה: 86% בהגנה על נוסעים בוגרים, 81% בהגנה על ילדים, 78% בהגנה על הולכי רגל ו-85% בסעיף מערכות הבטיחות.
מכונית הסופר מיני של טויוטה זכתה למחמאות יוצאות דופן מאיגוד הבטיחות האירופי, שקבע כי היא "מציבה רף בטיחות חדש בקטגוריה". היאריס היתה המכונית הראשונה שנבחנה על פי הפרוטוקול החדש והמחמיר, כאשר מכונית הסופר מיני היחידה שהשיגה ציון גבוה יותר היא אודי A1 היוקרתית, אך היא נבחנה ב-2019 בתנאים מקלים יותר.
הונדה ג'אז נבחנה גם היא בסטנדרט החדש והמחמיר וזכתה לציון קרוב מאוד לזה של היאריס - עם יתרון קל בהגנה על ילדים והולכי רגל, אך עם תפקוד פחות מוצלח של מערכות הבטיחות.

מכוניות משפחתיות: סיאט לאון
שנת מבחן: 2020
ציוני משנה: 92% בהגנה על נוסעים בוגרים, 88% בהגנה על ילדים, 71% בהגנה על הולכי רגל ו-80% בסעיף מערכות הבטיחות.
רק ארבע משפחתיות הספיקו להיבחן עד כה בהתאם לפרוטוקול החדש: סיטרואן C4 אכזבה עם ציון של 4 כוכבים בלבד, אודי A3 אמנם זכתה ב-5 כוכבים אך בציונים נמוכים מאלו של הלאון הזולה ממנה, ואילו פולקסווגן ID.3 החשמלית זכתה בציונים הגבוהים ביותר - אך היא לא משווקת בישראל ולא ברור מתי תגיע. הלאון, למרות תמחור נגיש יחסית, הרשימה עם ציונים גבוהים מאוד בכל הסעיפים - אך שימו לב שהיא משווקת בישראל ללא מערכת לזיהוי רוכבי דו-גלגלי שהיתה חלק מהמבחן האירופי.
ניקוד גבוה יותר תקבלו אצל טויוטה קורולה, אך היא נבחנה ב-2019 בתנאים מקלים יותר (ומנגד, משווקת בישראל עם מלוא האבזור הבטיחותי).
.jpg)
רכבי מנהלים: טסלה מודל 3
שנת מבחן: 2019
ציוני משנה: 96% בהגנה על נוסעים בוגרים, 86% בהגנה על ילדים, 74% בהגנה על הולכי רגל ו-94% בסעיף מערכות הבטיחות.
אף מכונית מנהלים לא התמודדה במבחנים המחמירים של השנתיים האחרונות, ומובילות השוק כלל לא מחזיקות בציון ריסוק רלוונטי - יונדאי סונטה לא הועמדה למבחן האירופי וסקודה סופרב נבחנה אי שם בשנת 2015. אך גם בלי ההנחות האלו, טסלה מודל 3 ראויה למקום של כבוד ברשימה הזו הודות לציונים המעולים שהשיגה. החשמלית המדוברת של אילון מאסק רשמה את הציון הגבוה ביותר שהושג אי פעם בסעיף מערכות הבטיחות, וגם בהגנה על נוסעים בוגרים אין הרבה רכבים שזכו לציון גבוה יותר.
מכונית המנהלים היחידה שהתקרבה למספרים של טסלה היא ב.מ.וו סדרה 3, שהשיגה יתרון ברור בהגנה על הולכי הרגל - מה שמסתמן כנקודת תורפה מסוימת של טסלה מודל 3.

רכבי פנאי קטנים: פולקסווגן טי קרוס
שנת מבחן: 2019
ציוני משנה: 97% בהגנה על נוסעים בוגרים, 86% בהגנה על ילדים, 81% בהגנה על הולכי רגל ו-80% בסעיף מערכות הבטיחות.
גם בקטגוריה הזו טרם הספיקו להיבחן רכבים בסטנדרט העדכני והמחמיר של השנה האחרונה, אך 2019 היתה שנה צפופה בקטגוריה עם לא פחות מ-8 ג'יפונים קטנים שהועמדו למבחן הריסוק. מי שבלט מתוכם הוא הטי-קרוס, אח מוגבה לפולו הקטנה, שהצטיין במיוחד בהגנה על נוסעים בוגרים ורשם את הציון הגבוה ביותר גם בהגנה על ילדים. אמנם, בישראל הוא משווק ללא מערכת זיהוי רוכבי דו-גלגלי עימה הוא נבחן, אך החסרון הזה לא אמור לקלקל את ההישגים שלו בשני הסעיפים הראשונים.
אגב, גם האח הנפוץ יותר סקודה קאמיק זכה לציונים גבוהים במבחני הריסוק ואצלו יש גם 9 כריות אוויר כסטנדרט, לעומת 6 בלבד בטי-קרוס.
.jpg)
רכבי פנאי קומפקטיים: קופרה פורמנטור
שנת מבחן: 2019
ציוני משנה: 93% בהגנה על נוסעים בוגרים, 88% בהגנה על ילדים, 68% בהגנה על הולכי רגל ו-80% בסעיף מערכות הבטיחות.
בקטגוריה הזו הספיקו להיבחן השנה שני רכבים בסטנדרט המבחנים החדש - סקודה אניאק החשמלי, שצפוי להגיע ארצה בקרוב, וקופרה פורמנטור שנחת כאן לפני חודשים ספורים. הפורמנטור אמנם זכה בציונים פחות גבוהים מאלו של האניאק, אך הוא זה שמשווק כרגע בישראל ולכן זוכה בתואר בכבוד. בסטנדרט המבחנים הקודם, שבו בוצעו מבחני הריסוק במהירות נמוכה יותר ובתנאי פגיעה פחות קשים, סובארו פורסטר היה המצטיין - כאשר גם טויוטה ראב 4 ומאזדה CX-30 השיגו ציונים מעולים. זה האחרון זכה בציון של 99 נקודות בהגנה על נוסעים בוגרים - מספר שאף רכב אחר לא הצליח לשחזר עד היום.
.JPG)
רכבי פנאי גדולים: קיה סורנטו
שנת מבחן: 2020
ציוני משנה: 82% בהגנה על נוסעים בוגרים, 85% בהגנה על ילדים, 63% בהגנה על הולכי רגל ו-87% בסעיף מערכות הבטיחות.
בקטגוריה הזו לא היו לנו הרבה אפשרויות לבחירה. פורד אקספלורר נבחן שנה לפני הסורנטו וזכה לציונים נמוכים יותר, יונדאי סנטה פה הצטיין לפני 3 שנים אך מאז עבר מתיחת פנים מקיפה וגם המבחנים השתנו. הסורנטו החדש הגיע לישראל כשהוא שופע באביזרי בטיחות, כולל מערכות שעדיין לא נבדקות במבחני הריסוק - בהן התרעה על שכחת ילד במושב האחורי, מניעה אקטיבית של מעבר לנתיב לא פנוי והתרעה לפני פתיחת דלת במעבר רכב חולף. הציון הנמוך היחיד שלו, בהגנה על הולכי הרגל, מתקבל על הדעת בהתחשב במימדים הגדולים של הסורנטו.
.jpg)
טנדרים: איסוזו די מקס
שנת מבחן: 2020
ציוני משנה: 84% בהגנה על נוסעים בוגרים, 86% בהגנה על ילדים, 69% בהגנה על הולכי רגל ו-83% בסעיף מערכות הבטיחות.
לא כל יום פוגשים טנדר שזוכה ב-5 כוכבי בטיחות. בפעם שעברה שזה קרה, בשנת 2016, היה זה טויוטה היילקס שהשיג את הציון המירבי - אך הוא עשה זאת במבחנים מקלים יותר ועם חבילה אופציונלית של מערכות בטיחות, בזמן שהגרסה הסטנדרטית שלו הסתפקה ב-3 כוכבים בלבד. עם זאת, איגוד הבטיחות האירופי מציינים כי המשקל המאסיבי של הדי מקס, שרובו מרוכז בחלק הקדמי, עלול להיות מסוכן לכלי רכב שיתנגשו בו. שימו לב גם שלא כל הגרסאות המשווקות בישראל מצוידות במפרט הבטיחות המלא. חלק מהאביזרים זמינים רק בגרסאות בכירות ויקרות.

למאמר זה התפרסמו 5 תגובות