במבחן הפעם נבחנו 19 רכבים מסחריים כאשר רובם רלוונטיים לשוק הישראלי. המבחן התבצע במתכונת שונה מזו של מבחני הריסוק המקובלים, ושם דגש על תפקוד מערכות הבטיחות שכן לטענת הארגן הן הגורם הראשי המסייע בצמצום אותן תאונות קטלניות.
במהלך המבחן כל רכב מסחרי נשא מחצית מהמשקל המותר והציון הכולל שקלל את תפקודן של מספר מערכות בטיחות שונות ל-5 דרגות ציון: לא מומלץ (מתחת לציון 20%), ארד (20-39%), כסף (40-59%), זהב (60-79%) ופלטינה (80-100%).
בניגוד למצב במבחני הריסוק שמתבצעים לרכבי נוסעים, שזוכים ברובם לדירוגים גבוהים, במבחני המסחריות נרשמו ציונים נמוכים לדגמים רבים - כאשר גם המצטיינים היו רחוקים מהציונים המירביים.
מסחריות בגודל בינוני
פולקסווגן טרנספורטר זכה בדירוג "זהב" עם ציון של 65% בסעיף מערכות הבטיחות. ארגון הבטיחות מציין כי את הטרנספורטר ניתן לצייד במגוון מערכות בטיחות מתקדמות והוא קבע את הרף הגבוה למבחן המסחריות.
מרצדס ויטו (הגרסה המסחרית של מרצדס V קלאס) זכה גם הוא בדירוג "זהב" וציונו בסעיף מערכות הבטיחות עומד על 61%. הארגון ציין כי הויטו צויד במספר מערכות בטיחות שתפקדו בצורה טובה, אם כי לא ברמה הדומה למכוניות נוסעים.

פורד טרנזיט קאסטום זכתה בדירוג "כסף" ובציון של 58% על הימצאותן ותפקודן של מערכות הבטיחות. הטרנזיט קאטום החמיץ את דירוג ה"זהב" עקב פעולה לא רהוטה של מערכת השמירה על הנתיב וכן צוין כי מערכת התרעת הזהירות והעייפות אינה מופעלת באופן אוטומטי.
סיטרואן ג'מפי, טויוטה פרואייס, אופל ויוארו ופיג'ו אקספרט, הן בעצם מסחרית אחת עם סמל שונה וחולקות מכלולים רבים מאוד וביניהם פלטפורמה ויחידות הנעה. בעוד פיג'ו אקספרט ואופל ויוארו (שאינם משווקים בישראל) זכו בדירוג "כסף" עם ציונים של 44% ו-42% (בהתאמה), סיטרואן ג'מפי וטויוטה פרואייס זכו בדירוג "ארד" עם ציונים של 375 ו-35% (בהתאמה) בסעיף מערכות הבטיחות.
הפערים בבטיחות נובעים, על פי ארגון Euro Ncap, מתפקוד טוב יותר של מערכות הסיוע לשמירה על מהירות, זיהוי תמרורים ועדכון הנהג. נציין כי כך או אחרת סיטרואן ג'מפי וטויוטה פרואייס המשווקות בישראל אינן מצויידות במערכות בטיחות אקטיביות כלל.

מסחרית נוספת המשווקת בישראל, רנו טראפיק, דורגה תחת ההגדרה "לא מומלץ" ורשמה ציון של 11% בלבד בסעיף מערכות הבטיחות (בדומה לפיאט טלנטו החולקת עימה מכלולים שזכתה בציון של 5%).
מסחריות גדולות
המסחרית המצטיינת של מבחן הבטיחות הנוכחי היא פורד טרנזיט שזכתה בדירוג "זהב" עם ציון של 63%. כמו במקרים אחרים, הדגם המשווק בישראל בשלב זה אינו כולל מערכת בלימת חירום אוטונומית או תיקון סטייה מנתיב.
לעומת הטרנזיט, מרצדס ספרינטר המשווק בישראל כולל מערכות בטיחות מתקדמות ובמבחן הבטיחות זכה בדירוג "כסף" עם ציון של 52%. הוא החמיץ את דירוג ה"זהב" מאחר ומרבית המערכות שלו זמינות בשווקי אירופה רק כאופציה.
גם פולקסווגן קראפטר המשווק כאן מצויד במערכות בטיחות מתקדמות וזכה בדירוג "כסף" ובציון 44%, בעיקר על רקע היעדרותן של יכולות זיהוי הולכי רגל ודו-גלגלי.
איווקו דיילי היא מסחרית נוספת המצוידת גם בשוק המקומי במערכות בטיחות מתקדמות אך היא זכתה בדירוג "ארד" עם ציון של 30%. הורדת הציון מנומקת בכל שמרבית המערכות מוצעות כאופציה ותפקודן הוגדר כ"מתקבל" בלבד, מה גם שמערכת בלימת החירום אינה מזהה הולכי רגל ודו-גלגלי.
פיאט דוקטו זכתה גם היא בדירוג "ארד" ובציון של 28%. ארגן הבטיחות מציין כי מערכת בלימת החירום מזהה היטב רכבים, אך תפקודה בבלימה הוגדר כבינוני. גם פיג'ו בוקסר זכה בדירוג "ארד" בציון 33% (כמו גם האחות הנוספת סיטרואן ג'אמפר בציון 32%) אך בישראל הוא מצויד במערכת "מובילאיי" בהתקנה מקומית בלבד.

רנו מאסטר דורג כ"לא מומלץ" עם ציון של 16% בסעיף מערכות בטיחות. הארגון מציין כי מרבית המערכות מוצעות כאופציה ואילו תפקודן הוגדר כבינוני בלבד. כך גם המסחריות התאומות שאינן משווקות בישראל - ניסאן NV400 (12%) ואופל מובאנו (7%).
פורסם לראשונה ב- 20.12.20
למאמר זה התפרסמו 1 תגובות