ההחלטות ההגיוניות והמתבקשות, כך מקובל לומר, לא דורשות הסברים. לעומת זאת, מי שזקוק לאינספור תירוצים כדי להצדיק את עמדתו - כדאי שיבדוק אותה מחדש.
לא פחות מ-9 נימוקים שונים הופיעו בהודעה לעיתונות של משרד התחבורה, בה פורסם על ההחלטה להאריך את התקופה בה יכול לנוע רכב חדש ללא מעבר טסט משנתיים לשלוש שנים. עד כה, רכב חדש שעלה על הכביש נדרש להגיע למכון הרישוי לאחר שנתיים, בעוד רכב שנרכש בידי חברת ליסינג / צי רכב נדרש להגיע לטסט כבר לאחר שנה. התקנה החדשה מאריכה את משך הזמן לשלוש שנים עבור רכב בבעלות פרטית, או שנתיים עבור רכב ליסינג.
משמעות הדבר פשוטה: רכבים ינועו במשך 3 שנים על כבישי ישראל בלי שחויבו לעבור טסט. הבדיקות המתבצעות בטסט נוגעות בתחומים החשובים ביותר ל
בטיחות הרכב, ביניהם הבלמים, הצמיגים, המגבים, התאורה, ההיגוי ועוד. כך, למעשה, ההחלטה החדשה מעלה את הסבירות לנסיעה של כלי רכב לא בטיחותיים על הכביש.
בקרוב בישראל: 3 שנים בלי לבדוק צמיגים ומגבים
כדי להצדיק את ההחלטה הזו, השתמש משרד התחבורה בשלל תירוצים שונים: ההחלטה החדשה, כך נאמר, תצמצם את הביורוקרטיה; תחסוך זמן לנהג; תחסוך כסף לנהג (אם כי אגרת הרישוי השנתי עדיין תשולם אחת לשנה); ההחלטה, כך נאמר, תואמת לנעשה באירופה; ולמעשה, אמר משרד התחבורה, לרכבים כיום אין צורך בטסט כל שנה - שכן הם מצוידים במערכות התראה אלקטרוניות המתריעות על תקלות, אמינים יותר מבעבר, וממילא מרביתם עוברים את הטסט בהצלחה.
עוד נטען כי לבעלי הרכב יש כיום אינטרס לשמור על תקינות כלי הרכב שלהם, שכן בעת המכירה הם ידרשו להציג היסטוריית טיפולים מפורטת, וכן כיום מרבית היצרנים מעניקים אחריות של 3 שנים (מה שהיה קיים גם בעבר) ולכן הנהגים מטפלים ברכב כראוי כדי לא לפגוע בתנאי האחריות (מה שלא קשור לחלוטין לתקינות הבלמים, הצמיגים או הפנסים).
המרוויחים העיקריים מההחלטה החדשה אלו כמובן חברות הליסינג, שכעת יחסכו שינוע שנתי של עשרות אלפי כלי רכב לטסט, ויחסכו גם את עלות המבחן ואת התיקונים הנדרשים כדי לעבור את הטסט. עבור הנהג הפרטי, שעד כה נדרש לבדוק את רכבו בטסט פעמיים ב-3 השנים הראשונות וכעת יידרש לפעם אחת ב-3 שנים, משמעות ההחלטה זניחה.
פורסם לראשונה ב- 18.11.14
למאמר זה התפרסמו 3 תגובות