אני מקבל את המפתח מידי נציג החברה ויוצא לדרך. הפעם לא באנו לבדוק את הרכב – פורד פוקוס סטיישן, אתם כבר מכירים – אלא את מערכת ה-Mobileye שהותקנה בו. מצלמה שממוקמת מאחורי המראה הקדמית יודעת לזהות ולהתריע מפני התקרבות מסוכנת לרכב או להולך רגל וכן מפני סטייה לא מתוכננת מנתיב הנסיעה. כאן מתעוררת אצלי הדילמה. כיצד ניגשים למבחן כזה? מרוקנים בקבוק יין ויוצאים לסיבוב באיילון? מתמקמים מאחורי מעבר חצייה ואורבים למישהו שיחצה?
המבחן הפולני
בסוף נימצא הפיתרון. רבים מלקוחות Mobileye במגזר הפרטי הם הורים לנהגים צעירים. עבורם המערכת משמשת מעין "נהג מלווה" כשהילד לוקח את המכונית. אך האם ניתן לסמוך על מצלמה ומחשב שיחליפו עיניים מנוסות של נהג ותיק? יש רק דרך אחת לבדוק. החלטנו לערוך מבחן השוואתי בין Mobileye לבין האמא הפולניה.

מובילאיי. המצלמה מותקנת מאחורי המראה והמסך מקובע אל הדשבורד / צילום: יח"צ
אמא תמיד נשארת אמא. זה בכלל לא משנה לה אם אתה בוחן מכוניות לפרנסתך או אם רק אתמול הוצאת רישיון – כשהיא יושבת לצדך במושב הנוסע, דבר לא יעצור בעדה מלפרשן את הכביש ואת הסכנות החבויות בו. אספתי את האמא הפרטית שלי ויצאנו אל הדרך. אם ה-Mobileye תתריע מפני התנגשות בכל פעם שאמי תבעט בדוושת בלם דמיונית – סימן שהמערכת עומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר.
האם Mobileye באמת מונעת תאונות?
המערכת מתקשרת עם הנהג ויזואלית וקולית. אל הדשבורד הוברג מסך קטן המציג בזמן אמת את מידת שמירת המרחק שלנו מהרכב שלפנינו. כשאנו חורגים מהנורמה (אותה ניתן לכוון ולהגדיר מראש) נצבע המסך באדום ומהרמקולים בוקע צפצוף. ל-Mobileye יש לקסיקון שלם של צפצופים, ברמות משתנות של היסטריה, וכל אחד מהם מודיע על סכנה אחרת. די מהר מתרגלים לצלילים השונים ולמשמעותם. הלקוח יכול לבחור את המיקום המדויק בו יותקן הצג והיינו ממליצים לקבע אותו באופן שלא תצטרכו להוריד את העיניים מהכביש כדי להביט בו. במכונית ההדגמה מוקם הצג בפינה השמאלית של הדשבורד, מה שלטעמנו לא תרם לבטיחות.
תנאי התנועה בכביש חיפה הישן משתנים תכופות. רגע אחד אנחנו משייטים על 100 קמ"ש וברגע הבא בולמים לכדי מהירות זחילה או אפילה עצירה מלאה. ה-Mobileye מחכה לרגעים האלו. בניגוד לנהג, היא תמיד דרוכה, אף פעם לא מדברת בנייד ולעולם לא מתעסקת עם הרדיו. צריך להיות עיוור וגם חירש כדי לא להספיק לבלום בזמן כשהמערכת נכנסת לפעולה. בינתיים, אמא שלי מרוצה.
בשנת 2011 גרמו סטיות מנתיבים והיסח דעת של נהגים ל-285 תאונות שהוגדרו כ"חמורות". אלה התאונות אותם ה-Mobileye שואפת למנוע. המצלמה עוקבת אחר נתיב הנסיעה ומדווחת על חריגה מהנתיב שלא מלווה באיתות. סביר להניח שזו ההתרעה הנפוצה ביותר במערכת. גם אם אתם נוהגים לאותת בכל עקיפה, אין מנוס מהתרעות שווא בכבישים מפותלים או בכאלה שבהם מע"צ כבר מזמן הייתה צריכה לצבוע קווים מחדש. בכל אופן, ניתן לכוון את רמת הקפדנות של המערכת גם בתחום הסטייה מהנתיב.

285 תאונות חמורות נגרמו בשנה שעברה בישראל עקב סטייה מנתיב והיסח דעת / צילום: cc_k e v i n
ההתרעה מפני דריסת הולך רגל היא הקולנית ביותר שמשיעה ה-.Mobileye מדו"ח עמותת אור ירוק שיצא ב-2008 עולה כי ישראל נמצאת במקום השלישי באירופה במקרים בהם נפגעים הולכי רגל, כאשר 93% מהתאונות מקורן בטעות אנוש הנובעת מחוסר תשומת לב. גם כאן, המערכת לא מפספסת אף תרחיש בו קיים פוטנציאל לסכנה (במידה והסכנה נמוכה מתקבלת התרעה ויזואלית בלבד). בעתיד הקרוב תדע Mobileye להזהיר גם מפני עצים, עמודים ושאר מרעין בישין.
אותך לאמא
בסופו של דבר, Mobileye מצפצפת קצת יותר מהאמא הקולקטיבית. ברוב המקרים תגיב המערכת עוד לפני שהאם תספיק להתלות על ידית האחיזה. בשלב מסוים המבוגרת האחראית ברכב נרגעה, נשענה אחורה ונתנה למערכת האלקטרונית לקחת פיקוד על תחום האזהרות. הורים לנהגים צעירים יכולים לקבל דיווחים למחשב או לסלולארי כשהילד משתולל על הכביש. מעבר לשיפור בבטיחות האקטיבית של הרכב, המערכת באה להקל על תחושת חוסר האונים המוכרת לכל הורה שבנו נמצא לבד על הכביש.
המערכת אותה בחנו היא Mobileye C2-270 – אחד הדגמים הבכירים בהיצע החברה. מודל זה עולה 4,500 שקל (כולל התקנה) ומציע גימיקים חביבים כמו הדלקה וכיבוי אוטומטי של האורות הגבוהים ברכב בהתאם לתנאי הדרך.
האם המערכת מציקה?
לקוחות פוטנציאלים רבים חוששים להשתגע מצפצופי ה-Mobileye. אנחנו הישראלים לא אוהבים שאומרים לנו איך לנהוג. בדגמים המוקדמים של מערכות הבטיחות היה החשש מטורדנות יתר מוצדק. ידוע אף על נהגים מחברת "מטרופולין" שחיבלו במערכות Awacs שהותקנו באוטובוסים לאחר שעודף ההתרעות גבר על סבלנותם. כיום המצב טוב ונינוח יותר. כאמור, ניתן להתאים אישית את מידת הרגישות של ה-Mobileye וכן לכוון את עוצמת צלילי האזהרה. מפתחי המערכת מבינים היטב שהם נעים על הקו הדק שבין להציל ללהציק.
.jpg)
וולוו S60. מגיעה עם מערכת מובנית של מובילאיי / צילום: נועם ריין
Mobileye, שהיא חברה ישראלית, מובילה יחד עם גופים נוספים מהלך למען חקיקת הטבות מס לכלי רכב המצוידים במערכת בטיחות מסוג זה. המהלך נועד לקדם התקנה מקומית של המערכת עוד בטרם הרכב עולה על הכביש, בבונדדים של יבואני הרכב. קיימים דגמים שונים של ב.מ.וו, יונדאי, וולוו, ג'נרל מוטורס ויצרניות נוספות בהם מוטמעים מנגונים של Mobileye כבר בשלב הייצור. נראה שגם כלי רכב אלו יזכו להטבת המס, במידה ויצלח מהלך החקיקה של Mobileye, אך כרגע מדובר בדגמי יוקרה בלבד. ניתן להניח שבעתיד תזלוג מערכת הבטיחות המובנית גם למכוניות עממיות.
סיכום
במהלך היומיים של המבחן לא הספיקה ה-Mobileye להציל אותנו מתאונה, אבל נראה שהיא תוכל לעשות זאת היטב כשחס-וחלילה נצטרך. מדובר במוצר שקונים עבור הפעם האחת הנדירה בה האינסטינקטים לא מספיקים כדי להינצל מתאונה. די במניעת התנגשות אחת רצינית כדי להצדיק את רכישת המוצר. קיימות מהדורות זולות הרבה יותר של Mobileye, כמו ה-C2-200 שמתומחרת ב-2,390 שקל וכוללת את כל הפונקציות החשובות של אחיותיה הבכירות. לטעמנו, מומלץ לחסוך ולרכוש את אחד הדגמים הבסיסיים. מי שמוכן לשלם קצת יותר על המערכות המאובזרות ישמח לדעת כי בעוד כ-3 חודשים יגיע לישראל הדור החמישי של Mobileye, שיכלול דיבורית בלוטות' ותוספות אחרות.
פורסם לראשונה ב- 29.02.12
למאמר זה התפרסמו 13 תגובות