בלעדי ל-iCar: כל השאלות, כל התשובות: קניית רכב חדש, רכב יד שנייה, רכב ליסינג, ביטוח רכב, אחריות רכב, טיפולים, תחזוקה. כל מה שרציתם לדעת ולא היה לכם את מי לשאול המחבר, בני אביעד, הוא מומחה לרכב ובטיחות, מרצה בכיר להכשרות מקצועיות וטכנולוגיות. בני אביעד חיבר עד היום למעלה מ-15 ספרים בנושא רכב
1. מתי מומלץ להתלונן במשטרה על תאונת דרכים עם נפגעים?
בכל מקרה עדיף להתלונן סמוך ככל האפשר למועד האירוע, ולא יאוחר מ-3 ימים. במידה והמשטרה תבקר בזירת התאונה, ניתן בסיוע הבוחנים המקצועיים לשחזר את האירוע, תוך חישוב מרחקים, מהירויות, סימני צמיגים וכדומה. יחידת החקירות תמליץ לגבי המשך הטיפול בתיק החקירה. זו יכולה להיות המלצה להעמיד לדין את החשוד בגרימת שתאונה, או המלצה לסגירת התיק. 2. במה מותנה שיקול הדעת של השוטר, בהתאם למדיניות החדשה
של משטרת התנועה, ברישום דו"ח או באזהרת הנהג בלבד? ? האם הנהג אינו מכחיש את העבירה. ? הנהג בעל ותק של 5 שנים לפחות. ? העבירה היא ברירת קנס או משפט. ? בשנתיים האחרונות לא נרשמו נגד הנהג דוח"ות. 3. אילו עבירות תנועה נאכפות באופן אוטומטי?
דוח"ות בנושא מהירות או אור אדום. בדוח זה מופעלת מצלמה המצלמת את הרכב העבריין. מספרו מוקלד למחשב המשטרה על מנת לוודא מי בעל הרכב, ודוח נשלח לבעלים הרשומים של הרכב. ביום השתלמות לקציני בטיחות בתעבורה, הוצגו נתוני משטרת התנועה האחרונים של משטרת ישראל, ומהם עולה כי מיליון וחצי דו"חות תנועה רשמה המשטרה בשנה בגין עבירות תעבורה. 250-200 אלף מהם באכיפה אוטומטית.
4. מה ההבדל בין דו"ח תנועה מסוג ברירת משפט לבין דו"ח הזמנה לדין?
בראשון, ניתן לשלם את הקנס ולסיים בכך את העניין, או שמיוזמתו של ה"עבריין" הוא מבקש להישפט על אותה עבירה. בדו"ח מסוג הזמנה לדין אין לעובר העבירה אפשרות לתשלום קנס בלבד. יצוין שההחלטה בין סוגי הדו"חות אינה מצויה בידי הנהג או השוטר, אלא בידי המחוקק. מבין למעלה ממיליון דוח"ות שנתיים, שנמסרו לאזרחים מידי שנה בשנים החולפות, דוח"ות מסוג הזמנה לדין היו מועטות יחסית, והתמקדו בעיקר בעבירות חמורות כמהירויות חריגות, עקיפה מסוכנת, אי מתן זכות קדימה ועוד. 5. כיצד מנסים לבטל דו"ח תנועה?
במידה ואתה סבור כי השוטר טעה במתן דו"ח התנועה, זכותך לפנות בכתב, בבקשה מנומקת, ליחידת התנועה באזור שבו קיבלת את הדו"ח. על מנת להבטיח את קבלת בקשתך, מומלץ לשלוח את מכתבך בדואר רשום. במידה והדו"ח אוטומטי, זכותך לערער עליו ולבקש את צילום התמונה – ברמזור אדום או במהירות. את הגשת הבקשה לביטול הדו"ח ניתן להגיש תוך 60 יום בלבד, מהמועד המודפס בדו"ח. 6. מה ניתן ללמוד מדו"ח חניה, לאורך קטע דרך שבו צבועות אבני השפה באדום לבן, שבטעות נרשם על ידי שוטר חרוץ מדי?
סיפורו של מקרה בבעל רכב, שקיבל לביתו הודעת תשלום תוך שלושה חודשים, שאחרת יוגדל הקנס בצירוף תוספות וקנסות פיגורים. סעיף נוסף קבע כי הוא רשאי להגיש בקשה מנומקת לביטול דו"ח החניה האסורה. למרבה ההפתעה התברר כי מועד העבירה היה מספר חודשים בטרם עלייתו של הרכב החדש לכביש, ויתכן כי עוד טרם ייצרו אותו. תגובה מהירה של המשטרה דווקא כן היתה, אך הסחבת נבעה מאיתור הדו"ח המקורי מהארכיב שהופרט לאחרונה, בעוד מועד תשלום הקנס התקרב ובא. דובר אגף התנועה, שאליו הועברה הפנייה לעצור את מרוץ הזמן לעניין הגדלת שיעור הקנס, הגיב ביעילות וקבע שהדו"ח נרשם שלא כהלכה ולכן בוטל בחוסר אשמה. 7. מהו הנוהל לגבי המלצת המשטרה בהגשת כתב אישום, לאחר סיום החקירה?
התיק מועבר ליחידת התביעות המשטרתית או לפרקליטות המחוז, בהתאם לעבירה. התובע רשאי להגיש כתב אישום על פי הראיות שבתיק, אולם המלצת היחידה החוקרת אינה מחייבת אותו. אם הוחלט שלא להגיש כתב אישום, נשלחת הודעה על כך לכל המעורבים בתאונה. מי שרואה עצמו נפגע מהחלטה זו, רשאי ערר באמצעות יחידת המשטרה שסגרה את התיק. 8. מהו הדין לגבי הנוהג, שלא היה ברשותו את אחת התעודות הנדרשות כחוק, ונדרש להציגן בפני שוטר, בוחן או מי שהורשה לכך על ידי הרשות?
על הנוהג להציג את התעודות בעצמו, תוך חמישה ימים, במקום שנקבע על ידי הדורש. את התעודות יש להחזיק, בכל עת, במצב נקי וניתן לקריאה. 9. כיצד ניתן לדעת, האם הרכב גנוב?
משטרת ישראל מעמידה לרשות הכלל, באתר האינטרנט שלה, את השירות אודות רכב גנוב. בוחרים את סוג לוחית הרישוי ואת מספר הרכב, ומקבלים את סטטוס הרכב. באתר WWW.POLICE.GOV.IL מצוין כי אין אחריות ישירה או עקיפה למשתמש, כתוצאה מהסתמכות על המידע המופיע בשירות. 10. מדוע לא משתלם לנהוג ללא רשיון נהיגה בתוקף?
משטרת ישראל נוקטת לאחרונה ביד תקיפה למניעת נהיגה ללא רשיון בתוקף. מתברר שמאז הפעלת שיטת הניקוד החדשה, חלק מהנהגים שרשיונם נשלל המשיכו לנהוג. במבצעים לאיתור נהגים שצברו בין 36 ל-72 נקודות ושרשיונם נשלל לתשעה חודשים, נערכים מעקבים והעבריינים נעצרים.