דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

משרד התחבורה: שירותי 'באבל' ו'תיקתק' יבוטלו

Getting your Trinity Audio player ready...

משרד התחבורה הודיע היום (ה') כי בסוף השנה הנוכחית - כלומר, בעוד חודש בדיוק - יבוטלו שירותי "באבל" בגוש דן ו"תיקתק" בירושלים. במקרה של גוש דן, השירות הופעל במשך שלוש שנים וחצי על ידי דן ו-VIA, בעוד בירושלים החלה אגד להפעיל את השירות לפני למעלה משנתיים. בכל התקופה הזו הוגדרו השירותים כניסיוניים.

"היו לנו מספר מדדים לניסוי" אמר היום גורם בכיר במשרד התחבורה. "הראשון הוא שירות הפרימיום, השני זה המעבר מרכב פרטי לתחבורה הציבורית והשלישי הוא בחינת השירות השיתופי. הצבנו לעצמנו מטרות ויעדים ובדקנו אותם... ולאחר שבדקנו את כל המידע שאספנו (במהלך השנים), לא מצאנו הצדקה להמשך כי לא ראינו פוטנציאל לשיפור״.

באבל

מיניבוס של "באבל" / צילום: רועי רובינשטיין. בכותרת: משרד התחבורה

המיזמים שהחלו ב-2019 נועדו בהגדרתם להעביר נוסעים מרכב פרטי לציבורי בשירות "תחבורה חכמה". השירות שהופעל בגוש דן באמצעות כלי רכב חדשים מסוג מרצדס ספרינטר, פעל לא במסלולים קבועים אלא באזורים מוגדרים. הנוסעים הזמינו נסיעה באמצעות אפליקציה וזו קבעה לנהגים מסלול בהתאם לנקודות העלייה והירידה הצפויות בתחנות אוטובוס סמוכות. במשרד התחבורה הניחו כי נסיעה מהירה יותר מזו של רכב פרטי בזכות שימוש בנתיבי תחבורה ציבורית, עם יתרון על פני אוטובוסים גדולים בזכות המתנה קצרה יותר, ישכנעו את הציבור לעבור לשירות. זה לא קרה.

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

על פי נתוני משרד התחבורה, בתקופה האחרונה השתמשו רק 4,300 נוסעים בממוצע בשירות באבל דן, עם שיא משתמשים יומי של 7,000 נוסעים במהלך כל שנות הפעילות. רחוק מאוד מהתחזיות המוקדמות. בירושלים המספרים היו קטנים אף יותר, עם ממוצע משתמשים של 800 נוסעים בלבד בשירות תיק תק המקומי. פרויקט דומה שהופעל בחיפה ימשיך לפעול לפי משרד התחבורה. ״אגד באו עם הצעה למודל הפעלה מעט שונה לחיפה ואנחנו בוחנים אותו. השינויים בחיפה יהיו שמיקוד הביקושים יהיה לאזורים מסוימים, במיוחד במקומות שבהם אין הרבה תחבורה ציבורית״. 

במשרד התחבורה אומרים כי ״הכסף (שלא יושקע בפרויקטים שייסגרו) נשאר במשרד התחבורה וכי יש הרבה דברים שאפשר לעשות איתו. לא הכל חייב להצליח, לפעמים מציבים יעדים בשביל תחבורה ציבורית ולא מצליחים. הצבנו יעדים שבחנו אותם לאורך דרך, ולאכזבתי לא עמדנו בהם. אנחנו לא ששים לבטל שירותים".

בין השורות ניתן היה להבין כי לא רק יעילות השירות או הפופולריות שצבר עמדה על הפרק. "אני מזכיר שהחברות לא רצו להמשיך במודל הקיים, והגדלת הסובסידיה לא הייתה על הפרק״, אמר הבכיר במשרד התחבורה. כן אמר כי "ההשקעה (בפרויקט) לא הולכת לפח", אמירה תמוהה לאור התוצאות. 

יש להזכיר כי למרות נתוני השימוש הנמוכים, משרד התחבורה אישר רק בחודש מרץ האחרון את הרחבת שירות באבל לימי שישי. מאחורי ההחלטה, שנכנסה לתוקף בתחילת אפריל, עמדו בין היתר גם עומסי התנועה המחמירים במרכז גוש דן.

למאמר זה התפרסמו 1 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

קראו את חוקי הקהילה שלנו בתנאי השימוש של iCar

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה