הימים האלו, כאשר מזג האוויר יחסית נוח, מזמינים יציאה לטיולי שטח. עמק האלה הוא סביבה קלאסית לטיולים שכאלו: הוא קרוב יחסית למרכז הארץ, מציע שפע של מסלולים נופיים עם אתגרי עבירות לרכבי שטח, וגם מציע גם אינספור יקבים קטנים וקסומים, מבשלות בירה ייחודיות, מחלבות בוטיק ונקודות פסטורליות לתצפית או סתם להפסקה והתרעננות. אספנו עבורכם מספר נקודות מעניינות שישלבו אתגר וכיף לכל המשפחה.
כדי להתמודד עם אתגרי השטח, לקחנו איתנו את סאנגיונג רקסטון החדש, דור עדכני ומתקדם לרכב השטח הגדול של היצרנית הקוריאנית. רכב כזה, שמציע 7 מקומות ישיבה מרווחים לצד איכויות שטח גבוהות מהמקובל, הוא פרטנר מצויין לטיול משפחתי.
.jpg)
אל הגבעה של בית ג'מאל
אנחנו מתחילים את הטיול בירידה מכביש תל אביב - ירושלים, כביש מס' 1, במחלף שער הגיא לכיוון בית שמש (כביש 38). כשני קילומטרים לאחר הכניסה הדרומית לבית שמש נפנה שמאלה לכיוון מנזר בית ג'מאל. שם, בשבילים שסובבים את המנזר העתיק, האתגרים מתחילים.
אל המנזר ששוכן בראש הגבעה ניתן להגיע ממספר כיוונים שונים. אפשר דרך הכביש, אפשר בשבילים נוחים יחסית ואפשר גם לטפס בשבילים מאתגרים, רווי הצלבות, בורות, מדרגות ושיפועים. היות ובאנו עם הרקסטון, רכב שטח עם שלדת סולם והילוכי כוח, בחרנו בדרך המאתגרת. פחות משנה כאן הכיוון המדויק: שוטטו לכם בהנאה בשבילים ומהר מאוד תמצאו את האתגר שמדבר אליכם. את מרבית האתגרים צלח הרקסטון ללא כל קושי; לעיתים, באתגרי העבירות הקשים יותר, נדרשנו להוציא החוצה מכוון קרקעי ולנסות פעם או פעמיים נוספות. אחרי שהצמיגים הגדולים הצליחו למצוא אחיזה בקרקע, כבש הרקסטון את פסגת הגבעה ללא קושי מיוחד, אבל עם מספיק אתגר עבור הנהג.
.jpg)
במקום בו נמצא המנזר שכנה כנסיה ביזנטית שנבנתה כבר במאה החמישית; המבנה שאנו רואים כיום הוקם בשנת 1873, והוא משמש כיום כמנזר וככנסייה. מתגוררים בו מספר קטן של נזירים שמוכרים עבודות קרמיקה ושמן זית מייצור עצמי. על פי המסורת היהודית, על גבעת המנזר שכנה אחוזתו של רבן גמליאל בתקופת המשנה.
אחרי שכבשנו את פסגת הגבעה, נוכל לרדת מטה עם אחד השבילים הנוחים לכיוון דרום. הנוף שנגלה לעינינו יפהפה; שדות רחבי ידיים לאחר תקופת הקציר, יער בריטניה ויישובי עמק האלה היפים. נמשיך בנסיעה הנוחה לאורך מספר קילומטרים על השבילים הרכים, ונתחבר בחזרה לכביש 38 שמוביל מבית שמש לכיוון בית גוברין וקריית גת. ניתן לנווט בקלות בשבילים באמצעות אפליקציית "עמוד ענן".
.jpg)
על הכבישים שבדרך מתגלה הרקסטון כרכב נוח מאוד, והוא מייצר בידוד רעשים מעולה גם במהירויות גבוהות. הוא מציע מרווח טוב מאוד ל-7 נוסעים, כאשר השניים היושבים בשורה השלישית יהנו מפתחי מיזוג יעודיים עם שליטה עצמאית על עוצמת הקירור. מי שכבר טייל בהרכב משפחתי מלא בחודשי הקיץ, ידע להעריך את החשיבות של זה.
.jpg)
כובשים את תל שוכה
אם ברשותנו עוד מעט זמן, נוכל להמשיך בטיפוס מאתגר יותר אל תל שוכה (Socho). בצומת האלה, ליד תחנת הדלק של פז, נפנה שמאלה לכיוון נתיב הל"ה וישובי גוש עציון. אחרי קצת יותר מ-8 קילומטרים נפנה ימינה בזהירות אל מגרש חניה קטן מכוסה עפר ובו עץ בודד. אם לא הגעתם ברכב שטח קשוח, זה המקום לחנות ולטפס רגלית אל התל. אם הגעתם בסאנגיונג רקסטון, כמונו, צפוי לכם טיפוס מאתגר ומהנה במיוחד.
.jpg)
השביל המטפס אל התל זכה לכינוי "מעלה שוכה". מדובר בעליה לא קלה בכלל: השיפוע רציני, ישנם בורות עמוקים, אבנים מתדרדרות ולא מעט נקודות הצלבה. רבים מרכבי השטח היו מפרפרים שם עם צמיגיהם עד לרגעים אלו. הרקסטון הוא מאלה שמסתדרים לא רע עם טיפוסים כאלו. גם הפעם הוצאנו מכוון חיצוני, ליתר בטחון. שילבנו להילוך כוח (LOW), בחרנו בנתיב הטיפוס המדויק והתחלנו לעלות באיטיות עם גז קבוע. זה לא תמיד היה פשוט, אבל הרקסטון צלח את התל היטב בסופו של דבר.
.jpg)
בסיום העליה מבינים שהמאמץ היה משתלם. לעינינו נחשף נוף יפהפה של עמק האלה. המרחבים של השדות הפרושים מתל שוכה לכיוון תל עזקה הם בדיוק המקום בו התרחש קרב דוד וגוליית לפני אלפי שנים.
נרד בזהירות מהתל דרך שבילים הרבה יותר נוחים וקלים לנסיעה, אם כי בחלקם נוכל בהחלט להיעזר במערכת בקרת גלישה במדרון שיש ברקסטון, ומאפשרת לרדת בנוחות ובזהירות בקצב קבוע ומתון. נוכל בדרך לעצור להפסקת קפה מתחת לאחד העצים, ונמשיך דרך השבילים חזרה אל כביש מספר 375 - הכביש החוצה את עמק האלה.
.jpg)
טנא ירוק, פרח לבן, יין אדום
נסיים את הטיול באחד היקבים, מבשלות הבירה, המחלבות והמסעדות המצוינות של עמק האלה. בקיבוץ נתיב הל"ה ישנו מרכז מבקרים של יקב עמק האלה, ובמרחק נסיעה קצר נמצא את יקב צרעה, יקב טפרברג, יקב פלם ועוד עשרות יקבים קטנים וגדולים, משפחתיים ומסחריים. אגב, בתא המטען של הרקסטון ישנו מדף קטן שמתחתיו מסתתר תא אחסון רחב. בתוכו אחסנו את בקבוקי היין שקנינו.
.jpg)
מחלבות קסומות ומצוינות ניתן למצוא בחוות יערן שבהר יעלה, במושב טל-שחר שקרוב יותר ללטרון ובחוות הר איתן שסמוכה למעיינות הסטף. במושב שריגים הסמוך לצומת האלה ותל שוכה ניתן למצוא את מבשלת שריגים, שם מייצרים בשתי סדרות של בירה מעולה, סדרת רונן וסדרת עמק האלה ובסופי שבוע מוכרים גם נקניקיות, כרוב כבוש וכריכי בשר מעושן. בשריגים ישנו גם יקב קטן, קונדיטוריה ואירוח ביתי מנפלאות האוכל הארגנטינאי. מומלץ להתעדכן בפרטים המדויקים באתר התיירות של מטה יהודה ובתיאום טלפוני מראש.
למאמר זה התפרסמו 6 תגובות