כתב וצילם: ניר בן זקן
דגמי MG היו חלוצי התעשיה הסינית בישראל, כאשר הגיעו לפני כעשור עם דגמי סדאן פשוטים שלא זכו להצלחה רבה. אבל העידן החשמלי, כידוע, משנה את פני הדברים, וכיום MG מציגה ליין איכותי יותר של מוצרים, וזוכה לביקושים גבוהים בהתאם.
MG 4 היא משפחתית קומפקטית שאמורה להתחרות בפולקסווגן ID.3, רנו מגאן E טק ופיג'ו 308e. היא תגיע אלינו בחודשים הקרובים, לאחר שבאירופה הפתיעה עם תמחור אגרסיבי. האם היא תציג מחירים דומים גם כאן? על כך אנחנו לא יודעים לענות. אבל יש לנו עוד לא מעט דברים אחרים לספר על המשפחתית החשמלית הזו, בה נהגנו לראשונה על כבישי אירופה.
עיצוב וסגנון
אנחנו פוגשים את MG ומבחינים מיד במראה מרשים, שלטעמנו הוא גם הנאה והמוצלח ביותר שהגיע לכאן עד היום מהמזרח. עם הקפדה על אלמנטים חשובים כיום בתעשייה כמו יחידות תאורת לד מקוריות מלפנים ומאחור, כונסי אוויר בפגוש הקדמי ומסיטי אוויר מאחור. ה-MG4 נראית ספורטיבית מבלי להיות צעקנית, תמהיל נדיר כיום. שיא של מקדם גרר אמנם לא נרשם כאן, אבל נתון של 0.27 למכונית מסוגה הוא נאה מאוד.
סביבת הנהג עדכנית מאוד, עם איכות חומרים טובה יחסית. קחו בחשבון שריפוד בהיר (למרות מה שהילדים יעשו לו בהמשך) עושה לרכב רק טוב, והוא הופך את תא הנוסעים ואת סביבת הנהג למוצלחת בהרבה מאשר ברכב שבו נבחר ריפוד כהה וקודר.
אבזור ותפעול
כמו במקרים רבים אחרים, נהיגת הבכורה מתבצעת על גרסה מאובזרת לעייפה, אך קשה לדעת כרגע מה יכלול המפרט שתציע היבואנית המקומית. רשימת האבזור העשירה בגרסה הבכירה שבה נהגנו, כוללת ריפודי עור, כיוון חשמלי וחימום למושבים הקדמיים, מפתח חכם, משטח טעינה אלחוטי ומערכת מצלמות היקפיות. מערך הבטיחות כולל בלימה אוטונומית, שמירת נתיב, בקרת שיוט אדפטיבית והתרעת שטח מת כולל פתיחת דלת כשהשטח לא פנוי.
יש כאן מיעוט מבורך של מתגים, והשליטה מתבצעת בעיקר דרך מסך מגע בגודל "10.25. הערה ליצרנית: האייקונים קטנים יחסית ולכן התפעול מחייב רמת ריכוז גבוהה מהנחוץ בזמן הנהיגה, אז אנא שפרו זאת בגרסה הבאה. לוח המחוונים הדיגיטלי צנוע ("7) אך נוח יותר לקריאה. גם פה נרשם פספוס קל - על ההגה הנאה והמקורי מונחים מתגי שליטה מבלבלים. יש בורר מצבי נסיעה (לפנים-אחור-חניה) בעיצוב חוגה האהוב כל כך בתעשייה, המוצב על גבי קונסולה צפה שמשחררת חלל נחוץ לתאי אחסון בין המושבים הקדמיים.
שימושיות ומרווח
בהשוואה לפולקסווגן גולף למשל, ל-4 אורך זהה (428.5 ס"מ) אך בסיס גלגלים גדול ב-8.5 ס"מ (270.5 ס"מ), ולכן מרחב המחיה ליושבים מאחור גדול באופן משמעותי מהמקובל במשפחתיות קומפקטיות, ואפילו מרכב הפנאי ZS. חבל רק שאלו שישבו כאן מאחור ייאלצו לריב על שקע USB בודד, וגם לא יהיו להם ידיות אחיזה בתקרה, משענת יד מתקפלת במרכז הספסל, תאורת פנים ייעודית או פתחי מיזוג נפרדים. עוד נציין שהשמשה האחורית היא נטולת מגב ושתא המטען מציע נפח דומה למקובל במשפחתיות קומפקטיות (363 ליטר).
המושבים הקדמיים מתגלים כנוחים מאוד והם מציעים תמיכה טובה, חבל רק שלא ניתן לכוון את גובה מושב הנוסע.
נוחות נסיעה
בשונה מדגמים חשמליים אחרים של המותג הסיני שהוסבו מבנזין לחשמל, כאן משמשת פלטפורמה חדשה וייעודית להנעה חשמלית, המשלבת את מערכת המצברים החדשה והקומפקטית שגובהה 11 ס"מ בלבד, כחלק אינטגרלי מהמרכב. זה אמור לסייע לקשיחות המבנית וגם להוריד את מרכז הכובד, עם חלוקת משקל מאוזנת לפנים-אחור (50-50).
וזה עובד. איכות הנסיעה מרשימה מאוד עד כדי הסתכנות בקביעה שהיא טובה מכל רכב חשמלי סיני אחר שבו נהגנו. טובה עד כדי סגירת הפער ממיטב התוצרת האירופית. מערך המתלים (מקפרסון מלפנים, רב חיבורי מאחור) משכך היטב אפילו רחובות אירופיים מרוצפי אבנים, עם בידוד רעשי דרך ורוח טוב מאוד.
במפתיע, כושר התמרון פה טוב מזה של משפחתיות קומפקטית והוא דומה יותר לסופר מיני, עם קוטר סיבוב של 10.6 מטר בלבד המקל מאוד על תמרוני חניה בעיר.
יחידת הנעה
ה-MG4 תוצע בשלב ראשון בשתי גרסאות מנוע-מצבר. לגרסת הבסיס יש 170 כ"ס, מצברי 51 קוט"ש וטווח נסיעה רשמי של 350 ק"מ. לגרסה הבכירה שבה נהגנו יש כבר 204 כ"ס ומצברי 64 קוט"ש עם טווח נסיעה ראוי ומקובל כיום בקרב מתחרות דומות, כ-450 ק"מ. ההנעה בשני המקרים היא לגלגלים האחוריים. הביצועים? טובים למדי. הבכירה בין השתיים מאיצה מעמידה ל-100 קמ"ש תוך 7.9 שניות ומדגימה יכולת הורדת כוח מצוינת גם על אספלט רטוב וחלק. מערכת ההנעה שקטה לחלוטין ומספקת תאוצה חלקה ולינארית. מרשים מאוד.
בעתיד תוצע גם גרסת ביצועים עם שני מנועים חשמליים והספק משולב של 448 כ"ס עם הנעה כפולה קבועה. שם אנחנו כבר נכנסים לטריטוריה אחרת לגמרי, ולפי MG אפשר לבנות על זינוק ל-100 ב-3.8 שניות בלבד, דומה לטילים אירופיים אריסטוקרטיים (ויקרים להחריד) כמו אודי RS3 ומרצדס A45s.
את נסיעת המבחן ביצענו בסקנדינביה שתנאי הנהיגה בה שונים מאוד מאלו שבישראל. בעיקר זו המהירות הנמוכה בדרך כלל, הטופוגרפיה השטוחה והטמפרטורות המאוד נוחות בקיץ, בטח בהשוואה למקום המאוד חם שאנחנו אוהבים לקרוא לו בית. ולכן ניאלץ להמתין עם בדיקת צריכת החשמל והטווח למבחן מקומי. בכל מקרה, MG משלבת כאן יכולת טעינה מהירה באופן משמעותי מזאת שהוצעה בדגמיה הקודמים, ולמעשה גם מהמקובל בתעשייה הסינית. 115 קילוואט לגרסת הבסיס ו-135 לבכירה, ומילוי מ-10% ל-80% ב-40 ו-35 דקות בהתאמה. גם כאן ניתן להשתמש בסוללה לטובת הפעלת מכשירים אחרים דרך שקע הטעינה.
פחות התרשמנו ממערכת הבלימה הרגנרטיבית, שמציעה (רק) שלושה מצבי עוצמה ידניים ומצב אוטומטי. הבעיה היא שגם מצב ההאטה (והטעינה) העוצמתי ביותר אינו חזק דיו על מנת לאפשר נהיגה ללא שימוש בדוושת הבלם, חוויה שעולם החשמל הכניס לחיינו. המעבר בין המצבים מתבצע דרך תפריט במסך המגע, וזה משמעותית פחות נוח לעומת מנופי שליטה מאחורי ההגה שאין כאן, או אפילו בעזרת מתג ייעודי שקיים למשל ב-ZS EV.
התנהגות כביש
זו אינה מכונית ספורט, וגם אין לה גם יומרה להיות כזאת, אבל מערך המיתלים עובד כאן באופן מעורר הערכה. כולל תחת פרובוקציות מרושעות של הנהג. ולא פחות חשוב, ההתנהגות מגובה במערכות הגה ובלמים עם תחושה טבעית ומדויקת - דבר נדיר ברכבים חשמליים - שמעניקה ביטחון נחוץ.
סיכום
MG4 היא אולי הדוגמה הטובה ביותר כיום לשיפור האדיר שעברה תעשיית הרכב הסינית ולסגירת הפערים ההיסטוריים שהיא מציגה למול יצרניות מערביות ותיקות. ואם חשבתם שזה מוגבל רק לביצועים ויעילות אנרגטית של מערכת ההנעה, חשבו שוב. הפלטפורמה הייעודית החדשה מאפשרת חלל פנים מרשים בעטיפה קומפקטית, אבל גם איכות דינמית שספק אם היא נופלת מהמיטב שיש לאירופה להציע בסגמנט זה.
אצלנו ההצלחה של ה-MG4 נראית די מובטחת. הביקוש האדיר לכל רכב בעל הנעה חשמלית מסלק את החשש שהיבואן יתקשה למכור כל מכונית שיצליח להביא. תוסיפו לכך תג מחיר נמוך מה-ZS EV (ככל הנראה) שדומה למשפחתיות קומפקטיות עם מנועי בנזין - בדומה למצב באירופה - וקיבלתם יופי של תמורה. הנבואה ניתנה לשוטים, ועוד מוקדם לקבוע האם מדובר בלהיט החשמלי הכי גדול של 2023. אבל אם היצרנית תהיה נדיבה עם הנציגות הישראלית, ה-4 הזאת תמצא את עצמה במקום מאוד גבוה בטבלת המכירות.
לצפיה בכל דגמי MG בישראל