אלפא רומיאו, מותג הרכב האיטלקי, הוא מהנחשקים בעולם הרכב. המותג, שנוסד לפני קצת יותר מ-111 שנים, צבר מאז ועד היום מעריצים רבים בכל רחבי העולם, בין היתר הודות לאופי הספורטיבי ולעיצובים היחודיים של דגמי המותג. אותו אופי ספורטיבי התבטא בין היתר ביכולות דינאמיות גבוהות של דגמים רבים וגם בהישגים על מסלולי המירוצים.
רגע לפני שאלפא רומיאו עושה את הצעד הבא ועוברת לעידן החשמלי, רצינו לספר את הסיפור של המותג ולהבין את האופי הכל כך ייחודי שלו. היכן הכל התחיל ואיך התפתח, הרגעים הגדולים על מסלולי המירוצים, דגמי העבר המיתולוגיים, משמעות הסמל, התלתן הירוק והתוכניות של האיטלקים לשנים הקרובות. תהדקו חגורות, מתחילים.

טוב שם משמן טוב
לעומת לא מעט יצרני רכב בעולם, שמה של אלפא רומיאו לא מבוסס במלואו על שם המייסד. בדומה לבעלת הבית פיאט, מדובר גם פה ראשי תיבות - Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - מפעל המכוניות האנונימי של מחוז לומברדיה. כך נקראה החברה בשנותיה הראשונות, שכן היא נוסדה על ידי מספר אנשים שבחרו להישאר בעילום שם.
ומתי הצטרף רומיאו לסיפור? ניקולה רומיאו היה מהנדס ואיש עסקים איטלקי, שבשנת 1918 כבר היה לבעלים הבלעדי של החברה, שמאז נקראה בשם "אלפא רומיאו".

יוצקים יסודות למורשת
עוד לפני שההמונים הכירו את אלפא רומיאו, הדגמים שלה כבר עשו את הצעדים הראשונים על מסלול המירוצים והעניקו את החותמת הרשמית למה שאלפא שאפה להיות כל השנים - יצרנית רכבי ספורט מובילה.
הדגם הראשון של אלפא רומיאו (אז היא הייתה רק אלפא) היה ה-24HP שיוצר בשנת 1910. כבר בשנה שלאחר תחילת הייצור התחרה הדגם במירוץ ה"טארגה פלוריו", היוקרתי ביותר בעולם לתקופתו.

אחריו הופיע ה"טורפדו", הדגם הראשון שנשא את השם "אלפא רומיאו". מדובר למעשה בגרסה משופרת של ה-20/30HP שיצאה לעולם ב-1914, עם עיצוב דומה ל-24HP ומנוע שעבר מקצה שיפורים. הנתונים היו נדירים לתקופה: הטורפדו התהדר במנוע בנפח 4,250 סמ"ק, עם הספק של 67 כ"ס ומהירות מירבית של 130 קמ"ש. לא רע בכלל לשנת 1914.
אבל ההתחלה לא היתה פשוטה. עד לרגעי התהילה ולבקבוקי השמפניה שנפתחו על הפודיום, היו גם כשלונות ואכזבות בדרך. אבל ההצלחות הגיעו בסופו של דבר, והזכיה הראשונה של אלפא רומיאו קרתה רק 12 שנים מאוחר יותר ב-1923, גם כן באותו המרוץ אבל עם דגם ה-RL.

אלפא רומיאו RL - צילום Herranderssvensson
ה-RL היה הדגם הספורטיבי הראשון של אלפא-רומיאו שלאחר מלחמת העולם הראשונה. כמו ה-24HP, גם ה-RL תוכנן על-ידי ג'וזפה מרוסי שצבר את ניסיונו כאשר עבד בביאנקי (אז עוד חברה לייצור אופניים) ובהמשך גם בפיאט.
לאותה RL מנצחת הוצמד לראשונה לוגו עלה תלתן עם 4 עלעלים – סימן למזל, כוח ושגשוג. אותו לוגו שהפך עם השנים למזוהה כל כך עם דגמי הספורט הנחשקים של אלפא רומיאו - דגמי התלתן הירוק, קוואדרפוליו ורדה.
אותה RL מיתולוגית ננהגה בידי אוגו סיבוצ'י (Ugo Sivocci), טייס רב פעלים, אך כזה שדבק בו הכינוי "הסגן הנצחי". לאחר הזכייה ההיסטורית ושבירת רצף של מזל רע, נותר סמל התלתן ככזה שמייצג את הדובדבן שבקצפת בדגמי אלפא רומיאו.

מעט מאוחר יותר הופיעה גם ה-P2, שהיתה הראשונה לזכות ב"אליפות העולם למכוניות" בשנת 1925, סדרת מרוצים שהיוותה את הבסיס להיווצרותם של מירוצי הפורמולה 1. מתוך שישה דגמים שיוצרו, רק שניים שרדו והם מוצגים במוזיאון הרכב הלאומי בטורינו ובמוזיאון אלפא רומיאו שבמילאנו כמובן. שווה ביקור.

כסימן לזכייה ההיסטורית, הוסיפה אלפא כתר עלי דפנה מסביב ללוגו המותג שליווה אותה עד 1972. בשנים ההן כיכבה אלפא על מסלולי המירוצים והמשיכה לבסס את שמה כיצרנית מובילה של רכבי ספורט. באותה תקופה נוספו לרזומה של אלפא רומיאו עוד 4 נצחונות במירוץ 24 השעות של לה-מאן (1931-1934), 11 נצחונות במירוץ ה"מילה מיילה", 10 נצחונות ב"טארגה פלוריו", שני נצחונות באליפות הפורמולה 1 (1950 ו-1951) ושניים נוספים באליפות מכוניות הספורט בשנים 1975 ו-1977.
כך נולדה התהילה, שהפכה את אלפא למה שהיא היום - מותג עם אופי ספורטיבי עמוק ושורשי, כזה שמצית את הלבבות של חובבי ההגה ברחבי העולם.
איך הגיע הנחש?
הלוגו המפורסם של אלפא רומיאו הוא אחד הותיקים והיציבים ביותר בהיסטוריה של עולם הרכב, ומהווה מקור לגאווה איטלקית. הסמל מעוצב כשני חצאים המייצגים שניים מסימני ההיכר של העיר מילאנו, מקום מושבה של החברה. בחצי השמאלי – צלב אדום על רקע לבן, חלק ממדיהם של חיילי מילאנו בתקופת ימי הביניים. הסמל מהווה כיום את דגלה של העיר מילאנו.
בחצי הימני מופיע נחש אוכל אדם, סמלה של משפחת ויסקונטי אשר שלטה בעיר במאה ה-11. לימים הפך גם הסמל הזה למזוהה עם העיר. אם תהיתם מיהו האדם הנאכל - הטענה היא כי מדובר באדם אשר הובס במהלך מסעי הצלב הנוצריים. הכתר מסמל את מעמד הדוכסות לו זכתה משפחת ויסקונטי במאה-15.

המסורת ממשיכה...
במהלך השנים ייצרה אלפא רומיאו לא מעט דגמים שהפכו למיתוס, ובנו את הנחשקות של המותג שמגדירה אותו גם כיום.
שנות ה-60 וה-70
אלפא רומיאו ג'וליה, אותה אנו מכירים כיום כמכונית ספורט-סדאן יוקרתית, נקראת על שמה של הג'וליה המקורית שיוצרה בשנים 1962-1977. עם מרכב קליל ומנועים חזקים של 80 עד 110 כ"ס, היתה הג'וליה מכונית מהנה במיוחד לנהיגה. בנוסף, יוצרה גם גרסת GTA עצבנית (Gran Turismo Alleggerita, GT קלת משקל באיטלקית) שעד היום מהווה פריט אספנים נחשק.
דגם אייקוני נוסף מאותן שנים הוא ה"ספיידר" (1966-1993) – מכונית רודסטר עם עיצוב מבית פינינפארינה, שני מושבים, הנעה אחורית וגג פתוח שמקנה תחושת חופש בלתי נגמר. כמענה לספורטיביות שהגיעו מיפן ומארה"ב באותן שנים, הציגה הספיידר לא רק ביצועים מצוינים - אלא גם התנהגות כביש מושחזת ומהנה. הספיידר ירדה מפס הייצור בשנת 1993 והייתה לדגם ההנעה האחורית האחרון של היצרן, עד הצגת ה-8C בשנת 2007.

אחריה הופיעה אלפא 33 סטרדלה (1967-1969) הבלתי נשכחת. זו היתה מכונית ספורט עם מנוע מרכזי, ויש שיאמרו שהיא אחת ממכוניות העל הראשונות. רוצים לשים יד על אחת כזו? לא פשוט: היא יוצרה במשך שנה ו-4 חודשים בלבד, מנובמבר 67' ועד מרץ 69', כאשר רק 18 יחידות יצאו משערי המפעל. היום הן שוות זהב.

בשנות ה-70 ובתחילת שנות ה-80 המשיכה השושלת הספורטיבית עם משפחתית קומפקטית בשם אלפאסוד (1972-1983), שגם נמכרה בישראל במספרים לא מבוטלים. גרסה מעניינת יותר, זו שכיכבה בחלומם של נערים ומתבגרים באותן שנים, הייתה האלפאסוד ספרינט (76-89) – גרסת קופה ספורטיבית עם מנוע בוקסר, ששווקה בגרסת תלתן ירוק עם מנוע 1.7 ליטרים בהספק של 118 כ"ס. כן, שוב אותו תלתן...
שנות ה-80 וה-90
אלפא רומיאו 33 הקומפקטית (1983-1994) כמחליפתה של האלפאסוד וזכתה להצלחה אדירה עם מכירות של מעל מיליון יחידות ברחבי העולם.
אחריה הגיעה ה-GTV, שהפכה את הסגנון המשפחתי-קלאסי למשהו מודרני בהרבה. היתה זו מכונית קופה 2+2 בעיצוב ספורטיבי למהדרין כאשר לא ניתן לטעות בפירוש שמה - Gran Turismo Veloce , מכונית GT מהירה. בפסגת היצע המנועים היה מנוע V6 בנפח 3.2 ליטרים עם הספק של 240 כ"ס. וזה עוד לפני שדיברנו על גרסת הספיידר הפתוחה והלוהטת...

את התקופה הזו חותמת אלפא רומיאו 156, המכונית הראשונה של אלפא רומיאו שזכתה בתחרות רכב השנה באירופה (1998) והקדימה באותה תחרות את פולקסווגן גולף ואודי A6. התואר הזה הפך את אלפא ממותג "בוטיק" של חובבי רכב, לכזה שמציב את אלפא במרכז הבמה העולמית של תעשיית הרכב. ה-156 שווקה בגרסאות סדאן, סטיישן וגם בגרסת פנאי - "קרוסוואגון".

שנות ה-2000
בתחילת המילניום עשתה אלפא רומיאו קפיצת מדרגה, כשבנוסף לאופי הספורטיבי הושם דגש גם על עיצוב ועל תחושת היוקרה.
בכלל, עם השנים הפך העיצוב למרכיב דומיננטי במכוניות עם אופי ספורטיבי. לכאורה, אין קשר ישיר בין השניים - אך מכונית ספורטיבית צריכה מצד אחד להיות יעילה מבחינה אווירודינאמית, ומצד שני לעורר את החשק גם כשהיא לא בנסיעה ספורטיבית על מסלול המירוצים. הפתרון לשני האתגרים האלו הוא בעיצוב, ובאלפא לקחו את האתגר בשתי ידיים.
על מנת לשפר את תחושת היוקרה והאיכות, ביצעה אלפא קפיצת מדרגה משמעותית בכל מה שנוגע לאיכות החומרים ולגימור בתא הנוסעים. ההבדל היה מוחשי.
אלפא רומיאו GT, מכונית ספורט-קופה, היא מייצגת טובה של תחילת האלף הנוכחי עם עיצוב קופה שכלל מכסה מנוע ארוך, זנב קצרצר ויציבה נמוכה, ובחזית שכן מנוע ה-V6 של אלפא.
דגם נפוץ הרבה יותר היה ה-159 שהחליף את ה-156 המוערכת. ה-159 היא אחת המכוניות המזוהות ביותר עם אלפא, והאחראית העיקרית לכניסתה של אלפא רומיאו לעולמות היוקרה - שם היא ניצבת עד היום.

על אותה פלטפורמה של ה-159 יוצרה גם ה"בררה" הספורטיבית (2005-2010), מחליפתה של ה-GTV. למרות שעברו מעל 15 שנים מאז שהוצגה, העיצוב נותר מרשים גם כיום. על העיצוב חתומים שני בתי מעצבים עם קבלות – איטלדיזיין שאחראיים על גרסת הקופה ופינינפארינה שאחראיים על גרסת הספיידר הפתוחה.

ואם בענייני עיצוב עסקינן, אי אפשר שלא להזכיר את ה-8C המדהימה. שמה של יצירת האמנות הזו מורכב מהספרה 8 המסמלת את שמונת הצילינדרים בעוד האות C מסמלת את המילה "קומפיטיציונה", תחרות באיטלקית. כמו ה-33 סטרדלה, גם ה-8C יוצרה במהדורה מוגבלת, אך לא מצומצמת כמוה – 500 יחידות מהקופה ומספר דומה לגרסת הספיידר. כך נפרדנו מעוד יצירת אומנות.

3 שנים לאחר מכן הציגה אלפא רומיאו את ה-4C, אחות קטנה ל-8C שזכתה גם היא לעיצוב מסובב ראשים. אבל זה לא רק הקנקן... ל-4C, כשמה, מנוע 4 צילינדרים בנפח 1.7 ליטרים כמובן אשר בסיוע מגדשי טורבו מספק 240 כ"ס. אם זה לא נשמע כמו הרבה כוח, הנה נקודה למחשבה - היא שוקלת 895 ק"ג בלבד, רק 20 ק"ג יותר מקיה פיקנטו מאותו שנתון. חתיכת חוויה.

בין דגמי העבר הקרוב של אלפא רומיאו ניתן למנות כמה רכבים פופולאריים למדי, כמו הסופר-מיני מיטו שיוצרה במשך 11 שנים או הג'ולייטה הקומפקטית שיוצרה גם היא במשך למעלה מעשור.

ההיסטוריה העשירה של אלפא רומיאו הניחה את היסודות להיצע הדגמים הנוכחי של המותג, שממשיך את המורשת הספורטיבית-יוקרתית של דגמי העבר - עם דגש על תכנון הנדסי תכליתי ויעיל שמבוסס על משקל נמוך ותקשורת עם הנהג.
ההיצע כיום כולל את מכונית המנהלים אלפא רומיאו ג'וליה, יורשת ל-159 שהוצגה בקיץ 2015 והחזירה את החיוך ללא מעט חובבי אלפא רומיאו בארץ ובעולם. מדובר במכונית סדאן יוקרתית עם הנעה אחורית, היגוי מדויק ושלדה קלה, שמספקת התנהגות כביש מצוינת ויכולת דינאמית גבוהה מאוד לעומת הסטנדרט המקובל בקטגוריה. גרסאות הבסיס מציעות הספק של 200 כ"ס, וההיצע מטפס עד לגרסת התלתן ירוק עם לא פחות מ-510 כ"ס (גרסה זו אפילו גויסה למשטרה האיטלקית). מעליהן תוכלו למצוא בעולם גם גרסאות GTA קלות משקל ובמהודרה מוגבלת, עם הספק של 540 כ"ס.

בהתאם לדרישות השוק השיקה אלפא רומיאו את רכב הפנאי הספורטיבי הראשון שלה, הסטלביו, שיצא לאוויר העולם בנובמבר 2016. הוא נקרא על שם מעבר ההרים המפורסם בגבול איטליה – שוויץ שמהווה מקום עליה לרגל לחובבי נהיגה רבים. הסטלביו היה מהפכה אמיתית בכל מה שקשור לחיבור שבין נהיגה ספורטיבית ורכבי פנאי: במיוחד בגרסת התלתן הירוק, אך גם בגרסאות צנועות יותר, הצליחה אלפא לגשר על הפער שבין המבנה הגבוה והשימושי של רכב הפנאי, לבין היכולות האתלטיות המתבקשות מרכב הנושא את סמל אלפא רומיאו. גם כאן המפתח הוא שלדה קלה יחסית והיגוי מדויק וישיר, כאשר ההנעה האחורית הוחלפה כאן בהנעה כפולה על מנת לשפר את אחיזת הכביש גם במשטחים מאתגרים יותר.
ההצלחה ההנדסית של הסטלביו הניחה את היסודות לקראת הטונאלה, רכב הפנאי העתידי והחשמלי של אלפא.

מתחברים לחשמל
אלפא רומיאו נמצאת בימים אלו בתחילתו של תהליך שינוי, זאת כחלק ממגה-איחוד בין בעלת הבית של אלפא, קונצרן FCA (פיאט-קרייזלר) יחד עם קונצרן PSA (פיג'ו-סיטרואן) לכדי קונצרן-על בשם "סטלנטיס". אחת ההבטחות הבולטות של הנהלת הקונצרן החדש היא שכל מותג ישמור על המאפיינים הייחודיים לו, כך שאלפא רומיאו צפויה לשמור על ה-DNA הייחודי שלה גם בעידן החדש.
בקרוב צפויה אלפא רומיאו להציג רכב פנאי חדש בשם אלפא רומיאו טונאלה, SUV קומפקטי וחשמלי שיתמקם מתחת לסטלביו וירד לפס הייצור כשנתיים לאחר שהוצג כקונספט. הודות לסטלביו, החיבור בין פנאי וספורט נראה טבעי יותר מבעבר - כאשר הטונאלה צפוי להשלים את המהפך ולחבר גם את ההנעה החשמלית לחלק מהאופי הייחודי של אלפא רומיאו.

החל משנת 2024 צפויה אלפא רומיאו לעבור להנעות מחושמלות באופן נרחב יותר, ותהפוך ל-ALFA E-ROMEO. סיבה לדאגה? לא ממש. באלפא רומיאו כבר הוכיחו שהם יודעים לשמור על האופי הספורטיבי גם כאשר הזמנים משתנים. אולי הנחש יפסיק לאכול אנשים ויתחבר לשקע...