- במה נהגנו: ניסאן Z
- מתחרות: פורד מוסטנג, טויוטה סופרה
- מתי אצלנו: במהלך 2025
- מחיר משוער: החל מ-400 אלף שקל
- בעד: עיצוב, יכולת דינמית
- נגד: רק שני מושבים
אם תיכנסו לאולם התצוגה המקומי של ניסאן, תמצאו שם בעיקר רכבי פנאי. מכוניות שמטרתן לרגש לא בדיוק תמצאו שם. אבל הרחק הרחק מערבה מכאן, בצד הרחוק של האוקיאנוס האטלנטי, המצב אחר.
נכון, ניסאן מוכרת גם בארה"ב רכבי פנאי פופולריים, ואפילו הרבה מהם, אבל היא מציבה לצידם גם משהו אחר לגמרי. Z חדשה, דור שביעי לשושלת מפוארת שהחלה לפני 55 שנה - אחת המכוניות המפורסמות שהיגרו לאמריקה מארץ השמש העולה.
הבחירה באות Z, האחרונה באלפבית הלטיני, אינה מקרית. היא מבטאת הצהרה לפיה המכונית הזו היא המילה האחרונה בתעשיית הרכב. וה-240Z, הראשונה בשושלת שהחלה ב-1969, עם הכינוי Fairlady על שם המחזמר שובר הקופות בברודווי, הייתה ראשונה ולחלוטין לא אחרונה ליישם זאת.
חצי מיליון יחידות יוצרו ממנה בתשע שנות שיווק, וגם אם היא לא הייתה הצלחה בקנה המידה של פורד מוסטנג, היא עדיין הצליחה להביס את שברולט קורבט, שלה לקח כמעט חצי יובל כדי להגיע לכמות ייצור דומה.
ה-Z ההיא שילבה בין עיצוב מרהיב של קופה אירופית ספורטיבית קלאסית, עם תג מחיר נמוך משמעותית - משברולט קורבט (ב-35%), ומפורשה 911 (ב-45%) של אותן שנים. ה-Z גם הציעה רמת אמינות טובה משמעותית מכל מכונית ספורט לפניה, ומערכות מכניות מתקדמות לתקופה (מתלים נפרדים מאחור, בלמי דיסק מלפנים ומערכת היגוי מסוג מסרק) שהעניקו לה יכולת דינמית יוצאת דופן.
פאסט פורוורד. גם ה-350Z שהוצגה בראשית שנות האלפיים נדרשה להחזיר את התשוקה למותג היפני החיוור, בהתאם לאסטרטגיה של המנכ"ל השערורייתי קרלוס גוהן. וכך גם עם ה-Z החדשה, שהוצגה לראשונה כמכונית קונספט בסוף 2020, ונועדה להעניק ליצרנית היפנית פסק זמן נחוץ מהחדשות הרעות שהגיעו לאחר השערוריות שסיפק המנכ"ל הפורש. ארבע שנים אחרי, כלומר עכשיו, אנחנו נוהגים בה, קצת לפני שהיא נוחתת אצלנו.
בדור החדש ניסאן השמיטה את המספרים והסתפקה בהצהרה - Z, וזהו. אז אמנם הוסרו שלוש הספרות שסימלו בעבר את נפח המנוע, אבל העיצוב לגמרי מלא נוסטלגיה. עם צללית בהשראת גרסת המקור ואחוריים שהושאלו מה-300Z של האייטיז והניינטיז.
התוצאה נהדרת, והניסאן הזו היא אחת ממכוניות הקופה הנאות על הכביש. ובהתאם, היא מושכת תשומת לב בכל מקום שבו היא חולפת - מרחובות בוורלי הילס ועד למפגש חובבי רכב בקצה כביש נהיגה נידח בשעת לילה מאוחרת. אגב מראה נהדר, יש לנו בקשה קטנה מניסאן: במתיחת הפנים שתערכו ל-Z שימו לב לסבכה הקדמית, זו שגדולה כמעט פי שניים מה-370Z היוצאת. היא אמנם מאפשרת צינון יעיל של המנוע, אבל היא לא מתאימה, ובעיקר היא נראית כאבזר תחליפי לרשת של מנגל.
בדומה לקודמתה, רק שניים יכולים ליהנות מהחוויה, אבל סביבת הנהג מעודכנת כנדרש עם לוח מחוונים דיגיטלי ("12.3) המאפשר תצוגת נתונים משתנה עם מד סל"ד גדול במרכז, נורות חיווי להעברת הילוך בחלקו העליון ונתוני אקשן. מתחת למסך המגע ("9) ממוקמים מתגים ייעודיים לתפריטים שונים ולבקרת האקלים, כך שהתפעול קל ונוח מאוד.
טהרני מוטוריקה ישמחו לגלות סוללת מחוונים אנלוגיים בחלק העליון של הקונסולה, בדומה לקודמותיה בשושלת, עם נתוני לחץ וסל"ד של המגדש ומד הטעינה, לצד ידית בלם חניה מכנית לחובבי דריפטים, מהגרעין הקשה של לקוחות Z מאז ומעולם. גם תאורת הפנים היא בטעם של פעם, אבל הפעם זו לא מחמאה.
תנוחת הנהיגה טובה למדי וממקמת את הישבן קרוב לאספלט כנדרש, עם תמיכה טובה בצד הגוף ובירכיים, מול הגה שלוש צלעות בשרני וגדול. מיקום הדוושות מצוין למשחקי גז ביניים על אמת, ותשכחו ממערכת אוטומטית מלאכותית שתעשה את העבודה בשבילכם. חבל רק שהמדרס לרגל שמאל קטן מדי, בדיוק כמו תא המטען שמכיל רק 241 ליטר. אלה אמנם 46 ליטר יותר מאשר בעבר, אך הנתון הזה מתאים יותר למכונית מיני.
כן, יש אבזור בטיחות. ולא, הוא לא מרשים. בלימה אוטונומית, התרעת סטייה מנתיב ושטח מת ובקרת שיוט אדפטיבית שמתנתקת בכל העברת הילוך, וגם במהירות נמוכה מ-30 קמ"ש.
מנוע בנזין V6 כפול מגדשים בנפח 3.0 ליטר מחליף את ה-V6 האטמוספרי שהיה בשני הדורות הקודמים. הוא מייצר 405 כ"ס, 61 כ"ס יותר מ-370Z ניסמו, הגרסה החזקה ביותר של הדגם היוצא. הזינוק במומנט מרשים עוד יותר, עם צמיחה של לא פחות מ-30 אחוז. כל הכיף הזה משוגר לגלגלים האחוריים דרך תיבת תשעה הילוכים אוטומטית (שבעה בעבר), או שישה הילוכים ידנית ברכב המבחן עם פעולה לא תמיד מדויקת של הבורר. קדימה לסדנת השיפורים.
הזינוק ל-100 קמ"ש מסתיים תוך 4.5 שניות, עם תחושה סופר בשרנית של מנוע גדול וכוחני, ועם רזרבות בכל הילוך ובכל מהירות. חבל רק שהסאונד לא מצליח לחקות פסקולים מופתיים, ואת נחירת סוללות הצילינדרים שואבי הדלק מחליפה כאן מנגינה רגועה יותר. מדי. לא משהו שאקרפוביץ' לא יודעת לפתור.
ה-Z מבוססת ולא במקרה על ה-370Z עם פלטפורמה ובסיס גלגלים זהים (255 ס"מ), אך ניסאן מבטיחה הקשחה קלה של המרכב לצד בולמי זעזועים חדשים עם יכולת שיכוך גבוהה ב-20%. הציר הקדמי זכה לגיאומטריה שונה (עצמות עצה כפולות מאלומיניום), הצמיגים הורחבו (ב-20%) וכבעבר, יש מוט גישור בין הבולמים.
כל אלו נראים כמו רשימת שינויים צנועה שמתאימה יותר למתיחת פנים ולא לדגם כל חדש, אבל על הכביש ה-Z החדשה מרגישה טובה מאי פעם, כשהיא מהווה הוכחה נוספת לעדיפות כיול משובח של אמצעים קלאסיים על פני רכיבים אקזוטיים וטכנולוגיה מתקדמת עם עזרה אלקטרונית.
וזה מתאים בדיוק למה שניסאן ניסתה להשיג - איזון משובח בין הציר האחורי לקדמי כשתנועות הרכב נשלטות לא רק בעזרת ההגה אלא גם הדוושות. אחד האמצעים לכך הוא כיול מתלים רך יחסית למכונית ספורט, שמאפשר לא רק להתמודד טוב יותר עם אספלט לא מושלם, אלא גם מסייע להעברות משקל נוחות ונשלטות יותר ולתחושה מאוד בטוחה על המגבלות.
לצד הגישה המאוזנת והמאזנת, מערך הבלמים לא מרשים במיוחד, ובמכונית המבחן הורגשה דעיכה מוקדמת מהצפוי, גם כתוצאה מהתעללות ממושכת של נהגים קודמים. לגרסה הבכירה יש בלמים גדולים יותר (350-355 מ"מ לפנים-אחור) שאמורים להציע יכולת טובה יותר. ההגה עבר לתגבור חשמלי, וגם שם לא מדובר במשוב איכותי, אלא בעיקר בדיוק.
את ה-Z של ניסאן אי אפשר שלא לאהוב, למרות, ואולי בגלל, שהיא רחוקה משלמות. היא מכונית שעמוסה בהמון אופי, ומציעה חוויית נהיגה אנלוגית כמו שאנחנו מאוד אוהבים לאהוב - עם מנוע בנזין מלפנים, תיבה ידנית, הנעה אחורית ובלי שטיקים וטריקים. מתכון נדיר כיום.
והיא גם נראית מצוין, ובארה"ב המחיר שלה נמוך מגרסאות מקבילות של מתחרות ישירות. ועם כל רשימת התשבוחות הזו, אנחנו לא מבינים איך היא עוד לא כאן.
- מנוע: V6, טווין-טורבו בנזין, 3.0 ליטר
- הספק: 400 כ"ס ב-6,400 סל"ד
- מומנט: 48.4 קג"מ ב-1,600 סל"ד
- תמסורת: 6 הילוכים ידנית, הנעה אחורית
- אורך: 438 ס"מ
- רוחב: 184.5 ס"מ
- גובה: 131.5 ס"מ
- בסיס גלגלים: 255 ס"מ
- משקל עצמי: 1,581 ק"ג
- נפח תא מטען: 241 ליטר
- זינוק ל-100 קמ"ש, מהירות מרבית: 4.5 שניות, 220 קמ"ש
- צריכת דלק, פליטת מזהמים: 9.2 ק"מ לליטר, אין נתון
- כריות אוויר: 6
- דירוג בטיחות (Euro NCAP): טרם נבחנה
- מחיר משוער: 400 אלף שקל
תודה לאופרן השכרת רכב בחו"ל, על הסיוע בהפקת המבחן
פורסם לראשונה ב- 01.10.24
למאמר זה התפרסמו 47 תגובות