הניסיונות לפתח מכונית אוטונומית התחילו כבר לפני מאה שנה, עוד לפני שמרבית תושבי העולם בכלל פגשו מכונית רגילה. מאז ועד היום אנחנו מחכים לרגע שבו נוכל להיכנס למכונית אוטונומית ולקרוא עיתון או לנמנם בזמן שהיא כבר תיקח אותנו לאן שנצטרך, בלי מעורבות של נהג.
צפייה בתוכן "עד סוף העשור מכוניות אוטונומיות יסעו בעזרת בינה מלאכותית"
האם זה חזון שיכול להתגשם בשנים הקרובות? האם הרגולציה מעכבת את התפתחות הטכנולוגיה, או שהטכנולוגיה עצמה עדיין לא בשלה? מהם הסיכונים הבטחוניים שעלולים להיגרם והאם האוויר והחלל הם התשתית של כבישי העתיד?
"היכולת עצמה כבר קיימת, ואני מעריך שעד סוף העשור, בסיוע הבינה המלאכותית, כבר נראה מכוניות אוטונומיות נוסעות במסלולים סגורים", אמר עמית הראל, מנכ"ל זיקר ישראל. "אם ניתן למכונית את כל התנאים האפשריים, היא תדע לשמור על הנתיבים, להחנות לבד, להגיע ליעד ולזהות את הסביבה שבה היא נמצאת. בהמשך נצטרך לראות איך הרגולציה תדביק את הקצב הזה".
"מכוניות שנוסעות ללא נהג יכולות לייצר כמה סוגים של סיכונים", מסבירה סילבי לוי, סגנית מנהלת מפעל הסייבר באלתא, התעשייה האווירית. "צריך לוודא שהרכב חסין ושלא ניתן לשבש את הפעילות שלו, וגם לאבטח את ההמערכות שנועדו לשרת את המכוניות, אם זה רמזורים, תשתיות, סנסורים וכדומה. יש גם בעיות של פרטיות, אלה אתגרים גדולים ומורכבים".
גם פרופ' דן בלומברג, סגן נשיא לפיתוח אזורי ותעשייתי באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ויו"ר סוכנות החלל הישראלית, מודאג בהקשר של הסייבר. "אנחנו מנסים להגן על המערכות הממוחשבות ברכב, ובכל רכב יש לנו לא מחשב אחד ולא שניים אלא מספר מחשבים. באותו זמן גם כל המערכות שמסביב מתקדמות, כך שאנחנו לא מנסים רק לטפל בבעיה שהייתה כשהתחלנו את העבודה, אלא חייבים שהרכב יתאים את עצמו לסיכונים הרבים שמסביב".
פארי מוטט, ראש אגף מיזמים משני מציאות ברשות החדשנות, לא רואה ברכב האוטונומי את הפתרון הבלעדי. "היום, גם עם הרכב האוטונומי הכי טוב שיש, עדיין אתה נכנס לאותם כבישים דו-ממדיים שיש בישראל ותגיע ליעד עם אותו בן אדם שנסע עם הרכב. בעתיד נצטרך כלי שינוע שיהיו מהירים הרבה יותר מכל רכב מצוי, וגם כלי טיס שיהיו מונעים על ידי טכנולוגיות אחרות מאלו שקיימות כיום".
"ישראל מובילה עולמית בתחום הטכנולוגיות לתחבורה, עם מאות חברות סטארט-אפ בתחום הזה", אומרת דניאלה גרא מרגליות, סמנכ"לית חדשנות ותחבורה חכמה במשרד התחבורה. "למעלה מ-27 מיליארד דולר הושקעו בישראל בחברות מתחום התחבורה, שזה 10% מההשקעות העולמיות בתחום. לגמרי יש ממה להתלהב", היא מסכמת.
יזמינו אוטונומי, ישימו מטען חבלה גדול ברכב, ישלחו את האוטונומי לכתובת הומה אדום וההמשך ידוע. ככה גם לא יצטרכו לגייס מתאבדים. פצצות מתקתקות ינועו ויתפוצצו בשלט רחוק.
וזה לא קורה ולא יקרה עם הטכנולוגיה הנוכחית שהיא מבוססת למידת מכונה, כי היא מבוססת על סטטיסטיקה ולא על הבנה אמיתית של המציאות.
לכן מכוניות פתאום יוצאות משליטה ומשתגעות וגורמות לתאונות שחלקן קטלניות, וליצרנים אין איך להסביר את התאונה ואיך לתקן את הטעון תיקון. כל מה שיש להם לעשות זה להאכיל את האלגוריתם בעוד ועוד תרחישים.