כבר שנה וחצי שמדינת ישראל מתמודדת עם מלחמה שמשפיעה גם על הים: נתיבי שיט חסומים, סגירת נמל אילת, איום החות'ים בים האדום – כל אלה שיבשו את שרשרת האספקה. ובכל זאת, כלי רכב ממשיכים להגיע לישראל. אבל איך?
צפייה בתוכן מייבאים בתנאי מלחמה: כך מגיעות מכוניות לישראל
"עברנו שנה וחצי מאתגרות", מספרת ליאורה הדר, סמנכ"לית שירות, מכירות וקשרי לקוחות בנמל חיפה. "קמנו כל בוקר להפתעות חדשות – אתגרים לוגיסטיים, מסחריים, רגולטוריים – אבל הצלחנו להתמודד. היום אנחנו הנמל היחיד שנותן פתרון כולל לשרשרת הלוגיסטית של יבוא רכבים במכולות".
השיטה: במקום אוניות RORO המסורתיות, שמביאות רכבים שנפרקים בנסיעה ישירה, נעשה שימוש במכולות. "המכוניות מגיעות מהמזרח כשהן כבר ממוכלות. צוותי הנמל פורקים אותן ומאחסנים בשטחים שלנו", מסבירה הדר. בשנת 2024 לבדה נפרקו כך בנמל חיפה 25,000 כלי רכב.
במקביל, המדינה הגבילה את כמות כלי הרכב שיכולים להיאחסן בנמל ל־16,000 בלבד. הדר מספרת: "נדרשנו לתכנן מחדש, ברמה שבועית, מול לקוחות, אוניות, גורמי תפעול. בסוף – הצלחנו".
מי שעומדת מאחורי חלק גדול מהשינוע היא חברת MSC, חברת הספנות הגדולה בעולם. "אנחנו אחראים לכ־20% מנתח השוק העולמי", אומרת לאה בוגץ' גינוסר, מנכ"לית MSC ישראל. "כשנסגרה תעלת סואץ, נדרשו עוד שתיים־שלוש אוניות בכל קו סחר. היינו היחידים שיכולנו לספק את הפתרון הזה – וזה הישג".
בוגץ' מסבירה את הבחירה במכולות: "התחלנו לשפר את שיטות ההמכלה, כדי שלא ייגרם נזק לרכב. היום שיעור הנזק ברכבים שמגיעים בצורה הזו הוא פחות מ־0.5%". ומה לגבי המחיר? "בזכות יתרון הגודל, העלות להובלה במכולה היא זהה או נמוכה מהובלה באוניית RORO", היא אומרת.