דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

מרצדס G580 - נאמן למקור

Getting your Trinity Audio player ready...
  • במה נהגנו: מרצדס G580
  • מתחרים: ריינג' רובר EV
  • מתי אצלנו: עכשיו
  • מחיר: החל מ-1.7 מיליון שקל
  • בעד: כל מה שאנחנו אוהבים ב-G ויותר
  • נגד: טווח נסיעה

יש רגעים שבהם כל הכוכבים מסתדרים בדיוק מושלם לכדי יצירת סיטואציה בלתי נשכחת. חברו את המדבר, אבל עם מזג אוויר חורפי ומים זורמים בנחל צין, ותקבלו נוף יוצא דופן ביופיו, שניבט עכשיו מהחלונות של מרצדס G קלאס. אולי רכב השטח הנחשק בעולם, זה שכל זמר בראשית דרכו, סטודנט לעיצוב, ברוקר מתחיל וגם שועל שטח בדימוס, מייחלים שיום יגיע והם יוכלו לרכוש אחד, ולהראות לכל העולם שהם עשו את זה. הצליחו ובגדול.

צפייה בתוכן מרצדס G580 - נאמן למקור

אבל אני לא יושב עכשיו בסתם עוד G רגיל עם מנוע בנזין גדול או דיזל מטרטר. ה-G שלי לימים הקרובים שקט לחלוטין, והוא נע על הקרקע בלי להעיר את השועלים ולהבריח את הציפורים. באופן שמאפשר להתחבר בצורה הכי טובה לשקט של האזור המקסים ביותר במדינה, מצרך כל כך נדיר בעידן שבו אנחנו חיים. ובמיוחד כאן אצלנו בשנה וחצי האחרונה.

לחשמל את האייקון

מבין היצרניות הוותיקות בתעשייה, מרצדס נחשבת לזו שלקחה את החשמל ברצינות רבה, אולי אפילו רבה מדי, אבל זה לפעם אחרת. היא הראשונה שמשלבת חשמל באגדת שטח, הרבה לפני שג'יפ, לנד רובר או טויוטה עושות את זה. נכון, זה לקח לה לא מעט זמן, שנתיים וחצי מאז אב הטיפוס הראשון ועד להצגה הרשמית, בין היתר משום שפיתוח מערכת הנעה חשמלית לרכב שטח, מורכבת בהרבה מפיתוח כזה עבור מכונית נוסעים רגילה. תחשבו רק על העומסים המאתגרים כמו אטימות למים, בוץ, חול ותנאי טמפרטורה קיצוניים מהדיונות של דובאי ועד לקרח של החוג הארקטי וכל מה שנמצא באמצע, כולל הנגב שלנו.

בכל מקרה, אם תסתכלו עליו, לא תדעו שמדובר ב-G חשמלי. המראה הקלאסי והכל כך מזוהה הזה מהווה את אחת הסיבות העיקריות להיותו כה נחשק, ולי זה עושה די נעים להתבונן עליו משתלב בצורה מושלמת במדבר. גם אם הוא מייצר מקדם גרר של בלוק איטונג, שגוזל המון אנרגיה מהסוללה ומגביל את טווח הנסיעה, ועוד על כך בהמשך.

יש משהו במראה הקופסתי המרובע והקלאסי הזה של רכב שטח, שהוא כל כך נכון בעיניי. אפשר להזמין אותו עם סבכה מוארת שתייצר בידול מה-G ה"רגיל", אבל עדיף שלא, כי אחרי הכל, זה לא סתם עוד איזה סיני חשמלי. ככה שטוב שהיא לא הותקנה ברכב המבחן שקיבלנו, שנראה בדיוק כמו שנראה כל אחד מיותר מחצי מיליון ה-G שיוצרו במפעל מגנה שבגראץ, אוסטריה ב-46 השנים האחרונות. אפשר גם להזמין קופסה אחורית על דלת תא המטען בשביל כבל טעינה וערכת קפה, וטוב שגם כאן אנשי המוצר של מרצדס לא סימנו וי על האופציה. כי רכב שטח אמיתי הוא רק כזה עם גלגל רזרבי בגודל מלא, שתלוי בגאון על דלת תא המטען כמו באקזמפלר ששלחו לנו למבחן.

גם סביבת הנהג דומה, עם צמד מסכי "12.3 ומערכת הפעלה מוכרת, שכאן כוללת גם תצוגת נתוני שטח, עם מד אופק מלאכותי, מצפן, מצב הגובה של כל אחד מהמתלים, לחץ אוויר וטמפרטורה של כל אחד מהצמיגים והעברת כוח לכל אחד מהמנועים. לאור כל אלו, ממש מפליא שאין כאן גם חיווי לטמפרטורת האבק שנצבר מתחת לצמיג ולרמת הלחות שבחוץ.

התחושה יוקרתית יותר מכל רכב שטח אחר. תנוחת הנהיגה גבוהה מאוד, שולטת על הסביבה, עם ראות נהדרת על מכסה המנוע, וצמד המאותתים שבשוליו המסמנים את קצות המרכב הגדול. זו תחושה מיוחדת שלא תוכלו למצוא באף רכב שטח או פנאי או יוקרה או גם וגם וגם אחר. על גימורי הקרבון, שנראים לא מאוד קשורים לרכב כזה, אפשר לוותר. אבל לא על המצלמות ההיקפיות המתקדמות, שמאפשרות לחנות במרכז תל אביב או לתמרן בין הסלעים בנחל צין באותה מידה של יעילות, מבלי לשרוט את החישוקים השחורים והגדולים מדי ("20). עשו לעצמכם טובה ולכו על "18.

בכל פעולה ובכל פינה יש כאן משהו שובה לב שאין באף רכב אחר. למשל סגירת הדלתות שצריכה להתבצע בכוח ששמור בדרך כלל לרכב ממוגן, או קליק מכאני של נעילת דלתות עם תחילת נסיעה שנשמע כמו דריכת מקלע.

וגם החותמת עם הסימול רב המשמעות – Schöckl proved – בחלקה התחתון של מסגרת הדלתות הקדמיות. לא עניין של מה בכך הכיתוב הזה. הוא מבטיח של-G החשמלי יש יכולת שטח שלא תבייש את הפירמה. זו חותמת שמעידה כי הוא מסוגל להתמודד עם מסלול העבירות המפורסם, שמטפס להר שוקל הסמוך לפס הייצור בגראץ, אוסטריה, עם אורך של 5.6 ק"מ, ושינוי גובה של 700 מטר בשיפועים שמגיעים עד ל-60 מעלות. אם תרצו, המקביל ל"רוביקון טרייל" האמריקאי.

מנוע לכל גלגל

כבסיס לאגדה המוטורית המודרנית הזו משמשת אותה שלדת סולם של ה-G הרגיל, שבה הסוללה משולבת עם מיגון ייעודי נגד פגיעות. המתלה הקדמי נותר זהה (עצמות עצה כפולות) בעוד מאחור הוחלף הסרן החי במתלה דה-דיון כדי לאפשר את שילובם של המנועים החשמליים.

ולמה מנועים? כי יש כאן לא אחד, לא שניים, ואפילו לא שלושה. ארבעה מנועים עם 147 כ"ס כל אחד המשוחררים לגלגל שאליו הוא צמוד, ומסתכמים ב-587 כ"ס. על הכביש הארבעה האלו משגרים את הקובייה הגרמנית ששוקלת שלושה טונות בתוך פחות מ-5 שניות ל-100 קמ"ש. וזה מרגיש לא פחות מסנסציוני, כמעט כמו לכתוב את זה. כולל האצה סופר דרמטית שמרימה קצת את החרטום כמו מכונית שרירים אמריקאית. זה מרשים, אבל זה ממש לא העיקר.

בקונסולה המרכזית בכל G יש שלושה מתגים שאחראים על נעילות הדיפרנציאלים, אבל בחשמלי שלנו מחליפים אותם מתג להילוך כוח ולצידו שני מתגים נוספים. האחד מאפשר להקטין את קוטר הסיבוב בשטח על ידי בלימת הגלגל האחורי פנימי בדומה לטרקטור חקלאי (או פורד ברונקו). השני מאפשר סיבוב על המקום, G-Turn במרצדסית מדוברת, והוא מתבצע על ידי הנעה של הגלגלים בצידו האחד לפנים ובצידו האחר לאחור, בדומה לכלי זחלי.

יש מצב שכבר צפיתם בלפחות סרטון אחד – מתוך המיליונים שיש ביוטיוב – שמציגים את היכולת הפנטסטית הזו, שהיא לא ממש שימושית חוץ מלעשות קצת פוזות על החברים בריינג' רובר, להלהיב את הילדים או ברוח התקופה – לפרסם ריל באינסטוש. אבל זה כל כך מדליק וכיפי ומגניב, שאם לא היו מבקשים ממני לשמור על הצמיגים, הייתי ממשיך להשתעשע עד שהבחילה תכניע אותי.

אבל עזבו אתכם משחקים, אם אתם מספיק אמיצים כדי להוריד כמעט שני מיליון שקל לשטח, תגלו שה-G החשמלי מסוגל להתמודד עם מה שכל G אחר מסוגל לו, ואולי אפילו יותר. כמו הרגיל, זוויות הגישה-נטישה מעולות (30.7-32 מעלות), מרווח הגחון אפילו גבוה בסנטימטר (25 ס"מ) עם רצפה חלקה לחלוטין שמאפשרת לעבור מעל סלעים בקלות. מכיוון שהמנוע כאן לא צריך לנשום חמצן וכל המערכת החשמלית אטומה לחלוטין, הוא מסוגל לצלוח מעברי מים עמוקים ב-15 ס"מ יותר (85 ס"מ בסך הכל) מאשר G רגיל. את זה פחות בדקנו הפעם.

מה שמאוד הרשים ובהחלט עמד לניסיון הוא יכולת הורדת הכוח לקרקע, גם כשאחד או שניים מהגלגלים מתנתקים מהאדמה. מחשב הניהול הסופר מתוחכם מעביר את הכוח רק לגלגלים שנמצאים בקשר ישיר עם הקרקע, בלי שום פרפור, או אובדן אחיזה. חבל שלא הספקתי לצלם את המבט ההמום של הג'יפאי ברוביקון המדוגם, אחרי שהתבונן – תחילה בהתנשאות, אחר כך בהשתאות – ב-G מטפס במלכותיות נטולת מאמץ את מעלה חצרה.

מאוד מרשימה גם האפשרות לנהוג כאן כמו ג'יפאי "אולד סקול", עם רגל ימין על דוושת החשמל ושמאל על הבלם, כדי לייצר קצב של חילזון, או פשוט לקבוע את בקרת השיוט לשטח על 2 קמ"ש, והיא כבר תשמור על הקצב בלי קשר לזווית השיפוע.

נגד הרוח

ואיך הוא על הכביש? בואו נגיד ש-S קלאס תהיה נוחה יותר וכנראה גם GLC יגהץ טוב ממנו את עבודתם המסורה אך הלא מאוד מרשימה של עובדי נתיבי ישראל הגאים. אבל אין שום בעיה לנסוע איתו למרחקים ארוכים, והוא במובהק עדיף על ה-G בנזין, הודות למתלה האחורי השונה. עם זאת, רעשי הרוח בולטים כאן יותר, למרות השמשות הכפולות והיעדרו של צליל מנוע אמיתי – ואני לא מחשיב את ה-"G רואר" לכזה, על אף שהוא מזייף טוב ממרבית החשמליות את צליל המנוע של המקור.

ויש עוד בעיה עם הרוח, שכן מקדם הגרר אמנם נמוך מה-G הרגיל (0.44 לעומת 0.48), אבל הוא עדיין גבוה בהרבה מכל חשמלית מודרנית, ולכן צריכת החשמל כאן היא גבוהה עד מרגיזה – 33.8 קוט"ש ל-100 ק"מ בממוצע הנסיעה, שחלקה הגדול בוצע בשיוט נינוח. המשמעות היא טווח של כ-340 ק"מ בלבד. אם תהיו ממש חסכוניים, יש מצב שתצליחו לגרד 400 ק"מ, אבל לא מעבר לכך. וזה בפירוש מעט מדי. בעיקר לרכב שעולה 1.7 מיליון שקל לפני תוספות.

אגב, דווקא בשטח צריכת החשמל הייתה נמוכה יחסית, פועל יוצא של קצב נסיעה איטי. בתוואי של דיונות זה עלול להיות אחרת.

טעינה מהירה (200 קילוואט) אמורה לאפשר מילוי הסוללות (116 קוט"ש) מ-10% ל-80% בתוך כחצי שעה, אבל בעמדה ממוצעת (180 קילוואט) זה לקח שמונה דקות יותר. כמו בכל הדגמים של מרצדס, גם כאן יש מערכת רגנרציה עם שליטה ידנית (ארבעה מצבים), וגם מצב אוטומטי שמתאים את העוצמה באמצעות נתוני הרדאר. בשונה מחשמליות אחרות של המותג, דוושת הבלם כאן נותרת קבועה, ואינה משנה את גובהה בהתאם לעוצמת הרגנרציה. עדיף כך.

סינדרלה אחרי חצות

מה-G החשמלי היה ממש קשה להיפרד ולחזור למציאות. הרגשתי קצת כמו סינדרלה דקה אחרי חצות, שנאלצה להיפרד מהכרכרה המלכותית. ה-G החשמלי, אפילו יותר מהבנזין, הוא אחד מכלי הרכב המיוחדים שאפשר לרכוש כיום, אף שהוא רחוק מלהיות מושלם. יש בו המון אופי וצ'ארם, והנסיעה בו מרגישה כמו אירוע. זו חוויה שלא מקבלים משום רכב אחר, ולא משנה אם זה ברחובות העיר או במשעולי הנגב. שלא להזכיר את התענוג של להסתכל עליו מבחוץ.

ההצלחה של מרצדס לשלב את החשמל, מבלי לפגוע בייחוד ובאופי של האייקון המוטורי הזה, היא אחד מההישגים הגדולים ביותר שלה. באופן מאוד לא טיפוסי לגרמנים, ה-G הזה מדגים שאפשר לשלב בין קלאסיקה ונוסטלגיה, לחשמל מודרני. חבל רק שאי אפשר גם לשלב בין חשבון העו"ש שלי לבין פנקס ההזמנות של היבואנית.

  • מנוע: חשמלי
  • קיבולת מצבר: 116 קוט"ש
  • הספק / מומנט: 587 כ"ס / 118.7 קג"מ
  • הנעה: כפולה
  • אורך: 462.4 ס"מ
  • רוחב: 191.3 ס"מ
  • גובה: 198.6 ס"מ
  • בסיס גלגלים: 289 ס"מ
  • משקל: 3,085 ק"ג
  • נפח תא מטען: 400 ליטר
  • 100-0 קמ"ש: 4.7 שניות
  • מהירות מרבית: 180 קמ"ש
  • מרווח גחון, זוויות גישה/נטישה: 25 ס"מ, 30.7/32 מעלות
  • זינוק ל-100 קמ"ש, מהירות מרבית: 4.7 שניות, 180 קמ"ש
  • כריות אוויר: 10
  • דירוג בטיחות (Euro NCAP): טרם נבחן
  • מחיר: החל מ-1.7 מיליון שקל

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

למאמר זה התפרסמו 3 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

קראו את חוקי הקהילה שלנו בתנאי השימוש של iCar

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה