הזרם נחלש: הביקוש לחשמליות בנסיגה, ומה עם תשתיות הטעינה?
הזרם נחלש: הביקוש לחשמליות בנסיגה, ומה עם תשתיות הטעינה?
האם יש בישראל תשתית מספקת לטעינה ציבורית, כיצד תשפיע הירידה בביקוש למכוניות חשמליות ומתי נוכל לשלם באפליקציה אחת? בכירי הענף מתייצבים לדיון טעון במיוחד על תשתיות, רגולציה, חוויית טעינה – והעתיד
אחרי שנה של שיא במכירות רכבים חשמליים, נרשמת בחודשים האחרונים האטה – לא רק בישראל, אלא גם באירופה. אחת השאלות המרכזיות שנשאלות היא האם תשתיות הטעינה עומדות בקצב החדירה של הרכב החשמלי, ואם לא – האם הן תורמות לירידה בביקוש.
צפייה בתוכן הזרם נחלש: הביקוש לחשמליות בנסיגה, ומה עם תשתיות הטעינה?
לדברי אודי אליהו, מנכ"ל אפקון תחבורה חשמלית, "אנחנו עסוקים בלפרוס תשתיות טעינה בכל רחבי ישראל – ברחוב, בקניון, בתחנת דלק. מתוך ראייה שמתישהו יהיו פה מיליון רכבים חשמליים. היום אנחנו בסביבות ה־200 אלף". הוא מוסיף: "נראה כאילו הגענו לרף של 200 אלף וכולם משכו באמברקס. אני מאוד מקווה שזה עונתי. המדינה לא עושה מספיק, והרגולציה חייבת לעזור כדי להמשיך לדחוף קדימה".
שרגא כץ, מנכ"ל EV-Edge, מאשר את ההאטה, אך מדגיש: "יש מספיק עמדות טעינה, גם מהירות וגם איטיות. הביקושים לטעינה עולים – ואנחנו מגיבים בהתאם. אנחנו לא מקדימים ולא מאחרים – פשוט עוקבים אחרי הביקוש". לדבריו, הסנטימנט הצרכני מושפע גם מהמדינה: "העלו את מס הקנייה, את אגרת הרישוי, ויש דיבורים על מס נסועה. המסר ללקוח ברור: המדינה לא תומכת ברכב חשמלי כמו פעם. זה לא מעודד רכישה".
יובל מן, מנכ"ל גריבו, מציע פרספקטיבה אחרת: "הבעיה היא לא רק רגולציה או פריסה. הבעיה היא חוויית השימוש. מי שאין לו מטען בבית שואל אם שווה לו לקנות רכב חשמלי – והתשובה ברשתות כמעט תמיד: לא. זה מצביע על צורך לשפר את חוויית הטעינה הציבורית. בלי זה, לא תתרחב החדירה לשוק".
מנגד, נחום יהושע, ראש אגף תחבורה חשמלית במשרד האנרגיה, שומר על אופטימיות: "אנחנו לא חוזרים אחורה. נכון שיש האטה, אבל זה זמני. החשמל הוא העתיד. יש כבר 1,200 נקודות DC וכ־5,000 AC. כן, יש מה לשפר – אבל ההשקעה בתשתיות נמשכת, גם בבתים משותפים וגם במתחמים ציבוריים".
אחד הנושאים החמים בדיון היה נושא הסדרת האפליקציות והתשלום. הצעת חוק חדשה שואפת לחייב את חברות הטעינה לשקיפות ושימוש באפליקציה אחודה. הדעות חלוקות – חלק מהנוכחים תומכים ברעיון, אחרים מזהירים מפגיעה בתחרות.
"אנחנו צריכים לדעת איפה הנהג טוען, מה הצרכים שלו, ולפי זה לבנות תשתיות", הסביר אודי. "אם נשתף את כל המידע הזה – נאבד את הקשר עם הלקוח, וזה בולם את השוק".
שרגא הוסיף: "המידע צריך להיות שקוף, כן – אבל חייבים גם להכיר את הנהג. אחרת אי אפשר לדייק את השירות".
יובל אלעזר, מנכ"ל סונול EVI, הוזמן גם הוא לדיון אך נבצר ממנו להשתתף עקב אילוצים טכניים. עם זאת, ביקשנו גם ממנו התייחסות לנושאים שעלו. "הסיבות להאטה בביקוש כוללות צמצום הכדאיות ברכישת רכב חשמלי, בעקבות העלאת המיסוי על הרכבים והעלאת אגרת הרישוי, לצד רכישה מקדימה של רכבים בסוף 2024", אמר אלעזר. "מוקדם לקבוע אם נחזור לאחוזי חדירה גבוהים כפי שראינו ב 2024, אבל אנחנו עדים לעלייה משמעותית בהצטיידות ציי הרכב ברכבים חשמליים, מגמה חיובית שתסייע לייצוב אחוז החדירה".
בנוגע להצעת החוק בנושא אפליקציית הטעינה האחודה אמר אלעזר כי "שוק הטעינה הציבורית הוקם, מתופעל וממשיך לצמוח הודות למעט שחקניות מרכזיות בשוק, ביניהן סונול EVI. יחד השקענו מאות מיליוני שקלים. מאחורי הצעת החוק עומדת ההנחה כי צרכנים נדרשים להחזיק היום במספר גדול של אפליקציות, שהינה שגויה מיסודה. כך לדוגמא, לקוח המחזיק באפליקציה של Sonol EVI ימצא עמדות טעינה מהחרמון ועד אילת, אם באזור מסוים הפריסה שלנו חסרה, אזי שימוש באפליקציה של אחת המתחרות המובילות מבטיח "כיסוי מלא", משמע שהלקוחות נדרשים לאפליקציה בודדת ולכל היותר לשתיים.
"הכנסת גוף שלישי שיציע אפליקציה אחודה, הינו מהלך שיפגע בענף - לא רק שישית על הצרכנים עלויות נוספות בגין 'עמלת תיווך' שהגוף יגזור, אלא גם יפגע בשחקניות הנוכחיות בשוק שעד כה הניעו אותו".
יש לי דלקן אוניברסלי של חברת ACDC EV וזה נותן לי אחלה מענה לכמעט 10 מפעילים שונים, כולל החברות הגדולות.
אז לא כך כך הבנתי על מה הרגולטור צריך להתערב אם זה כבר קיים
רכב חשמלי מזהם לא פחות מרכב בנזין.
אם אין לך עמדה בבית זה ממש תלות ובזבוז זמן.
הטווח שהיצרנים מפרסמים רחוק ממה שקורה בשטח.
בקיצור רק רכב היברידי.
כלום בכתבה בעלי אינטרס ברור.
רואים גם את השוק יד שניה של החשמלי ירידת
ערך מטורפת וזה עוד שהרכב בתקופת אחריות.
מה יהיה שהרכב יעמוד על 120000 ק"מ בין שש שבע שנים.
מי יקנה את הזבל הזה.
הרישוי עלה חזרה לרישוי של רכב בנזין. אגרת נסועה של 15 אגורות תביא את עלות הק"מ לעלות של ק"מ רכב היברידי טוב. הם הורגים את הרכבים החשמליים. בתוך אחד שגר בחיפה מרגישים את הירידה בזהיהום האוויר עם העליה בשיעור המכוניות החשמליות במיוחד בבוקר. העליות והקור לא עושים טוב לפליטת גזים של מכוניות בנזין. אבל צריך לממן את הדוסים אז אין מה לעשות. נהרוג את הרכב החשמלי ויהיה כסף לכוללים ולצדיקים
הבעיה לא בעמדות או בתשתית. הבעיה היא מחיר חידוש סוללה. מה שהופך מכוניות יד 2 ללא סחירות או לחילופין לכמעט ללא שווי. רוכש יד 2 צריך לקחת בחשבון הוצאה של עשרות אלפי ש״ח אם לא מאות ברכבי יוקרה של החלפת סוללה
בבסיס הנתונים צריך להתייחס לכך ששוק הרכב והתשתיות בישראל הוא בעייתי וכאוב.
אין אפשרות מעשית להקים עמדות טעינה ברחובות כי הם יהרסו,אם ע"י ילדים משועממים שיחבלו בעמדות, ועוד יותר גרוע בשקעי הטעינה ברכבים....כמובן שיש בעיה נוספת שהיא מקומות החנייה בלילה שממילא ספורים ויש בעיה עם חסימת חניות לצורך טעינה....בקיצור, מאוד מסובך ומלא אתגרים...
אין מספיק עמדות טעינה וחלקן אינם תקינים צריך נס בכדי שיהיה מקום פנוי ותקין
בנסיעה לדרום
צומת שוקת לא תקין
ערד תחנת פז לא תקין
אי אפשר ליסמוך על חברות פרטיות לא מספקים את הסחורה הכל פרוץ
לא כדאי לקנות רכב חשמלי בארץ
אולי תיסעו לנורבגיה ותילמדו משהו חיובי מהם
ולכן מקשקשים שטויות כמו ששיתוף המידע ירחיק אותם מרצון הלקוח... ברור שזה בדיוק ההיפך. אני לא מבין למה לא מאלצים אותם לעבוד כמו משאבת דלק רגילה. מציגים מחיר ברור, מעבירים כרטיס אשראי ומשלמים לפי הצריכה בסוף הטעינה.
כמו שאחרים כתבו המון תלוי במיסוי, רישוי והוצאות תפעוליות. כמשפחה עם שישה נהגים (חלקם צעירים מתחת לגיל 25 ובעל עסק עם כמה מכוניות חשמליות אין ספק שהיתרונות ברכבים חשמליים רבים. הנסיעות היומיות בעיר ומחוץ לעיר ביום עבודה נהדרות, כאשר הרכב עומד בעבודה הוא נטען ולא מבזבז זמן בתחנות דלק. הביטוח והרישוי (לפחות בחו״ל) זולות יותר, הוצאות תפעוליות נמוכות ובנסיעות ארוכות עושים הפסקה לטעינה לאחר שלוש שעות. הצד השלילי הוא טווח נסיעה פרסומי שמאכזב ושם יש תפקיד לרגולטור ומחיר שבחלקו גבוה מידי לרכב הנרכש. רכב ( גם חשמלי) הוא לא השקעה ולכן תמיד יפסיד כסף. אם לסכם אז מיסוי ורישוי זקוקים לתמיכה והכוונה מצד הממשלה (אם רוצים לעודד את המעבר לחשמליות למען איכות אוויר ורעש), מניעת פרסום כוזב לגבי טווח נסיעה ומחירים שפויים של יצרני/יבואני המכוניות.
יש כיום לא מעט חברות העוסקות ביצור קיט למקרר הביתי שהופך לרכב ממונע חשמלי (2 מקומות ישיבה בלבד)- יכול להיות פיתרון עירוני מעולה וגם ככה המקרר מוטען בבית, הבעיה היחידה היא המוצרים במקפיא שיפשירו וחלב שעלול להחמיץ