"המשק תלוי בים - והים בסכנה": היבוא הימי בצל המלחמה
"המשק תלוי בים - והים בסכנה": היבוא הימי בצל המלחמה
מאז השביעי באוקטובר מתמודד ענף ההובלה הימית עם אתגרים שלא נראו כאן מעולם: טילים על נמלים, נתיבי שיט חסומים, ועלויות ביטוח והובלה נוסקות. כך מתמודדים בישראל עם אחד המשברים החריפים בתולדות התחום
"המשק הישראלי, ובתוכו ענף הרכב, תלוי כמעט לחלוטין ביבוא הימי", אומר גיל מילר, מנכ״ל אלאלוף ספנות ואלאלוף לוגיסטיקה. "אבל מאז פרוץ המלחמה, המדינה מתמודדת עם אתגרים חסרי תקדים – מסגירת נתיבי השיט בים האדום, דרך החרם הטורקי על ישראל, ועד האיום הישיר של ירי על נמלים בצפון ובדרום".
קבוצת אלאלוף, שפועלת כבר 105 שנים, מתמחה בשינוע ציוד לתשתיות לאומיות – אזרחיות וצבאיות. "אנחנו יכולים להביא קרונות רכבת, קטרים, טרקטורים, מגרסות – כל ציוד נדרש, החל ממכונית קטנה ועד שינוע של D9".
צפייה בתוכן "המשק תלוי בים - והים בסכנה": היבוא הימי בצל המלחמה
בתחילת המלחמה, נמל אשדוד ספג ירי מסיבי. "אבל הוא נקט בכל האמצעים ועבד כמעט ללא הפסקה – גם בזמן ירי טילים", אמר מילר. "גם אנחנו המשכנו לעבוד כל הזמן –מהמשרדים ומהבתים. שמרנו על רציפות תפעולית מלאה"
שיאו של המשבר הגיע בנובמבר, עם חטיפת האונייה "גלקסי לידר" על ידי החות'ים. "זה גרם לשינוי מהותי בתנועה של אוניות סוחר. הן נדרשו לעקוף את תעלת סואץ ולנסוע בנתיב הארוך, מה שגרם לעיכובים משמעותיים".
גם בעלי אוניות העדיפו להימנע מלהגיע לישראל. "היינו צריכים להפעיל הרבה מאוד יצירתיות וגמישות, להפעיל את כל הקשרים האישיים שלנו מול חברות הספנות, מול ספקים ומשלחים בחו"ל – כדי להסביר להם את המצב. לפעמים מה שרואים בטלוויזיה שונה מאוד מהמציאות בפועל".
השפעות המלחמה באות לידי ביטוי גם במחיר: "הובלה ימית היום היא הרבה יותר ארוכה, יקרה ומאתגרת. מחירי ההובלה לישראל עלו, נוספו היטלי מלחמה, וגם תעריפי הביטוח התייקרו – כתוצאה מההכרזה על מצב מלחמה. כך שהמחיר הסופי של ההובלה פשוט יקר יותר".
לצד הפעילות השוטפת, הקבוצה נטלה חלק בפרויקט לוגיסטי רגיש: הקמת תחנת כוח בצפון. "התחנה הייתה בלוחות זמנים שלא ניתן היה לעצור. המשכנו להביא את כל הציוד – גם בים וגם ביבשה – למרות המצב הביטחוני".
לסיכום, יש גם אופטימיות: "הניסיון שצברנו בתקופה הזו נותן לנו את הכלים להתמודד עם כל משימה שתבוא. למדנו לעבוד בכל מצב, לשמור על רציפות תפעולית ולחזק את הקשרים עם הלקוחות והספקים. זה הבסיס שלנו להמשך".