דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

העולם הדו-גלגלי: זו שמחדשת, וזו שמסלקת - ומסייעת

Getting your Trinity Audio player ready...

בסימן 1300 - ב.מ.וו הציגה לעולם את ה-R 1300 R, אופנוע חדש לחלוטין לטענתה וכזה שמצטרף לפלטפורמת הבוקסרים החדשים של המותג - עם מגוון חידושים טכנולוגיים ואפשרויות התאמה לרוכבי ספורט או טורינג, או גם וגם. הדגם ישווק בארבע גרסאות: בסיסית או תחת השמות Exclusive ,Performance ו-Option 719 Kilauea. ההבדלים ביניהן ברמות הגימור והאבזור.

בלב האופנוע שוכן מנוע הבוקסר שני צילינדרים עם 145 כ"ס ו-15.2 קג"מ. השלדה חדשה לחלוטין, עם מסגרת מרכזית מפלדה ומסגרת אחורית מאלומיניום. מלפנים יש מזלג הפוך חדש ובולם אחורי מסוג EVO Paralever, האמור לשפר את היציבות והשליטה על הכלי.  מערכת התאמה דינמית של שיכוך ועומס קפיץ (Dynamic Suspension Adjustment ,DSA) זמינה כאופציה.

כסטנדרט יש שלושה מצבי רכיבה ובקרת מומנט מנוע (MSR). כאופציה ניתן להוסיף שני מצבים נוספים. התיבה האוטומטית של ב.מ.וו מצטרפת לחגיגה כאופציה (ASA) עם בחירה בין מצב אוטומטי מלא לשליטה על ידי הרוכב.

ל-R 1300 R חישוקים קלים ב-1.4 ק''ג מהדגם היוצא, ובסך הכל עומד המשקל הרטוב על 237 ק''ג, קל במעט (2 ק"ג) מהדגם הקודם. נפח מיכל הדלק הוקטן במפתיע והוא מכיל רק 17 ליטר דלק לעומת 18 ב-R1250R. בין היתר יש גם מערכת בלימה מתקדמת עם ABS Pro, תאורת LED מלאה, מגוון מושבים ומערכת מזוודות עם חיבור חשמלי  - תוספות שיקרצו מאוד לחובבי הטורינג.

מדובר בדגם חדש לחלוטין שמצטרף למשפחת ה-1300 הצעירה של ב.מ.וו – סדרה שנבנית מחדש מהיסוד ומסמנת את הדור הבא של מנועי הבוקסר האייקוניים של היצרנית. כעת, לאחר חשיפת גרסאות ה-GS וה-R, מתכוננת היצרנית לחשיפת ה-RT התיורי וה-RS הספורטיבי יותר. האם נראה שם דרוגים במערכות עזר לרוכב, שינוייבעיצוב, או אולי מתלים אדפטיביים מתקדמים בדומה ל-GS. יהיה מעניין.

הקפה אחרונה ל-10 - ה-MT10 של ימאהה, עם מנוע ה-CP4 בנפח ליטר ו-160 כ"ס שאותו הוא חולק עם ה-R1, מתקרב לסוף דרכו באירופה. הסיבה? תקנות זיהום אוויר חדשות (Euro5+) עושות חיים קשים ליצרנים ומחייבות מנועים נקיים יותר. בתגובה בחרה ימאהה שלא לשדרג את האופנוע (בעיקר המנוע) ולהפסיק את שיווקו באירופה, שם המכירות מצומצמות ממילא. מהלך דומה שהוביל להיעלמות ה-R1 וה-R6 מאולמות התצוגה האירופיים.

בארה״ב, יפן והפיליפינים, שווקים בהם תקנות הפליטה פחות מחמירות, הדגם ממשיך להימכר בהצלחה. באמריקה, מחיר הדגם לשנת 2025 מתחיל ב-14,799 דולר, ובפיליפינים הוא נמכר בכ-18,800 דולר. אז מה צופן העתיד לפלטפורמת ה-CP4? הכול תלוי בהתפתחויות רגולטוריות ובאסטרטגיה של ימאהה. כרגע, הדגם ממשיך לשרוף את האספלט מחוץ לאירופה ונשאר סמל לעוצמה וביצועים טהורים שמציעה החברה - למי שעדיין יכול לשים עליו את היד.

כריות או לא להיות - אין חולק על כך שכריות האוויר חוללו מהפכה בטיחותית עצומה בכלי רכב, והצילו עשרות אלפי נוסעים מאז סוף שנות ה-80. אך העברת ההצלחה הזו לעולם האופנועים התגלתה כמשימה קשה. מלבד ה-Gold Wing של הונדה - שהושק ב-2007 ועדיין נשאר האופנוע היחיד עם כרית אוויר מובנית - כמעט ואין יישומים  מיצרנים אחרים בשוק. הסיבה לכך נעוצה במאפיינים הייחודיים של אופנועים: אין חגורות בטיחות, אין אזורי קריסה, ותאונות עלולות להתרחש בזוויות ובתנאים מאוד לא צפויים. ובעיקר מכיוון שברוב התאונות בהן מעורב אופנוע, הרוכב מועף ואין לכרית מובנית כל-כך על מי להגן.

אלא שימאהה החליטה לנסות בכל זאת, ומתכוונת ליישם פטנט חדש המבטיח להתמודד עם אחד המכשולים העיקריים: זיהוי תאונה בצורה מדויקת ומהירה. המערכת של ימאהה כוללת שני חיישני תאוצה, אחד לפני ואחד אחרי מרכז הכובד של האופנוע, כך שניתן לזהות את עוצמת התאונה וכיוונה בזמן אמת ובדיוק גבוה.

הגשות הפטנט האחרונות של ימאהה חושפות כי היא מתכוונת ליישם את הרעיון על שני דגמים אופנוע הספורט R1 והקטנוע התלת-גלגלי Tricity. האחרון, שמיועד למשוך נהגי מכוניות לעולם הדו-גלגלי, עשוי ליהנות במיוחד מהוספת כרית אוויר, עם חיזוק משמעותי לתחושת הביטחון של רוכבים חדשים.

מה שמיוחד כאן הוא שימאהה לא מתמקדת רק באופנוע שמשקלו נושק ל-400 ק''ג אלא גם באופנוע ספורט קיצוני ובקטנוע עירוני, נראה שזה מעיד על כוונות להטמיע את הטכנולוגיה בעתיד בקשת רחבה יותר של דגמים, ויתכן שימאהה בדרך להפוך כריות אוויר באופנועים לסטנדרט בטיחותי חדש. נחיה ונראה. בדגש על נחיה.

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

קראו את חוקי הקהילה שלנו בתנאי השימוש של iCar

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה