בקצרה:
- צ'אט GPT ובינה מלאכותית הגיעו כבר לעולם הרכב
- אבל החדירה שלהם, למרות ההבטחות, עדיין בעצימות נמוכה
- הכוונה כעת היא להתמקד במערכות פשוטות עם רווח גדול
ההבטחה הגדולה: צ'אט GPT ובינה מלאכותית הם הדבר החם בטכנולוגיה בשנתיים האחרונות, ויתפסו ללא ספק את מרכז הבמה ב-CES השנתית שתיערך בלאס וגאס גם השנה. אבל עוד לפני ששערי התערוכה נפתחו, בכירי התעשיה מנמיכים ציפיות: "אל תכינו את עצמכם לתרחיש חלומי של מה יכול להיות, אלא מה שמוכן היום." הם אומרים.
"כולם התפכחו קצת", אמר מרטין קרנץ (Krantz), מנכ"ל Smart Eye, המפתחת מערכות ניטור נהג. "את הבעיות שאנחנו עובדים עליהן, באמת קשות לפתור. הן גם דורשות השקעה כספית אדירה, המון עבודה ובעיקר זמן".
לדבריו ולדברי מומחים אחרים, ריביות גבוהות, בעיות מימון חיצוני וחוסר סבלנות כללית בקרב משקיעים ולקוחות, הובילו להנמכת ציפיות. ולכן חברות יציגו בתערוכה השנה פריטים שיהיו מוכנים ליישום מיידי או בטווח קצר, ובעיקר כזה שיכול להציג רווחים כבר כעת לחברה המפתחת וגם ליצרנית הרכב.
מה שנראה בתערוכה יהיה יותר בסגנון סייען קולי אישי מפותח שיתבסס על צ'ט GPT, מערכת שהופכת נפוצה בתחום הרכב. למשל במרצדס שהתקינה סייען קולי מופעל צ'ט GPT ביותר מ-900 אלף כלי רכב עד עתה. או טלנטיס שהתקינה עזרים קוליים שכאלה ב-20 אלף דגמי DS, וב.מ.וו ופורד ששילבו את צ'ט GPT בצורות שונות. בוטים של שירות לקוחות, ניטור נהגים ופנים וכלים לניבוי צרכי תחזוקה ותיקון לא יופיעו כעת, אלא רק בשלב מאוחר יותר.
גם החדירה של מערכות מבוססות בינה מלאכותית תהיה איטית ומדודה. תעשיית הרכב רואה בבינה מלאכותית פוטנציאל עצום לבחינת התנהגות נהג וצרכן מצד אחד, וסממני כשל ברכב מצד שני. אבל מומחים מעריכים שחברות יציגו בינה מלאכותית ביישומים בעלי חשיבות נמוכה בלבד, כמו התאמה אישית של לקוחות או בחירת מצב 'רך' במתלים האדפטיביים אם הנהג "נראה זועף", ולא פונקציות מורכבות כמו ניווט אוטונומי ברחובות ערים סואנות.
מה אנחנו חושבים: כבר היינו בסרט הזה. גם כשניבאו את חדירתה המהירה של מכונית חשמלית לפני כמעט 25 שנים, גם כשמומחי טכנולוגיה העריכו את החדירה המואצת של המכונית האוטונומית לפםני עשור. אבל אז הגיעה המציאות וניפצה את החלום.
פיתוח טכנולוגיה - כמעט כל טכנולוגיה - הוא תהליך איטי, דורש המון משאבים, מאוד יקר ומצריך סדרה ארוכה של בדיקות שמסרבלות עוד יותר. אבל זה התהליך הנדרש כדי שכולנו נקבל מוצר גמור, שלם ובעיקר בטיחותי לשימוש. ייקח עוד זמן כדי שבינה מלאכותית וצ'אט GPT ישתלטו על חיינו, אולי לא בתערוכה הזו וגם לא בבאה, אבל זה ללא ספק יקרה.