שנת 2024 בשוק הרכב העולמי עמדה בסימן של המשך ההתאוששות ממשבר הקורונה, מהמחסור בשבבים, ממלחמת רוסיה-אוקראינה ומהתחרות העזה שקמה בשנים האחרונות מכיוונה של סין. ואכן, במרבית שווקי העולם נרשמה עלייה במכירות - והנתונים שהתפרסמו מאפשרים לגלות לא רק את שיעורה, אלא גם את רשימת הדגמים המועדפים על לקוחות במדינות שונות ברחבי העולם.
אגב, בשוק הרכב הסיני, הגדול ביותר בעולם, עדיין לא התפרסמו נתונים מלאים על השנה החולפת - ולכן אין עדיין סיכומי מכירות כלל עולמיים. אנחנו כן יודעים לעדכן שגם שם נרשמו מספרים מאוד חיוביים.

- כמה נמכרו: 15.9 מיליון
- שינוי לעומת 2023: 2.2%+
השוק השני בגודלו בעולם רשם את השנה הטובה ביותר מאז 2019, בעידן שלפני המגיפה. ג'נרל מוטורס מובילה את השוק כקונצרן הגדול ביותר עם 2.7 מיליון מסירות, אך היא עושה זאת עם מספר מותגים (שברולט, קדילאק, GMC), בעוד טויוטה הוא המותג המוביל עם 2 מיליון מסירות.
הדגם הנמכר ביותר בארה"ב, בדומה לנתון של עשרות השנים האחרונות, הוא הטנדר המיתולוגי של פורד, כאשר במקום השני ניצב המתחרה הנצחי שלו. אבל לצידם יש בעשירייה המובילה לא פחות מחמש מכוניות יפניות, ועוד חשמלית אחת מתוצרת ביתית.

- כמות מסירות: 4.85 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 4%+
המדינה המאוכלסת ביותר בעולם הפכה בשנה החולפת לשוק הרכב השלישי בגודלו, אחרי שחלפה על פני גרמניה ויפן. מארוטי, המותג המקומי של סוזוקי, מוביל עם נתח של 40% מהשוק ההודי ועם לא פחות משבעה דגמים בעשירייה המובילה. טאטא המקומית הצליחה להכניס שני דגמים לרשימה, אחד מהם במקום הראשון.


- כמות מסירות: 2.82 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 4%-
שוק הרכב הגדול באירופה ירד במעט בשנה החולפת, כחלק מהמשבר שפקד את גרמניה כולה, כאשר פולקסווגן מובילה את השוק בפער ענק וגם אחראית על חמישה דגמים מתוך העשירייה המובילה. חמשת המותגים הגרמניים (פולקסווגן, אודי, ב.מ.וו, מרצדס, אופל) תופסים יחד עם סקודה את ששת המקומות הראשונים בטבלת המותגים, אך גם טויוטה ויונדאי התברגו בעשירייה.


- כמות מסירות: 2.48 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 14%+
זינוק של ממש נרשם בשוק הברזילאי, שחווה גם הוא את השנה הטובה ביותר שלו מאז המגיפה. היצרניות הגדולות איבדו מנתח השוק לטובת מותגים סיניים, בעיקר BYD וגרייט וול, אך בצמרת נותרו הדגמים הוותיקים שפחות מוכרים במערב.

- כמות מסירות: 1.95 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 3%+
הממלכה המאוחדת רשמה אף היא את המספרים הטובים ביותר מאז הקורונה, כאשר מכוניות חשמליות תפסו השנה נתח של 20% מהשוק המקומי. פולקסווגן, ב.מ.וו ואודי הם המותגים המובילים בשוק הבריטי, כאשר MG ניצבת במקום העשירי כמותג הסיני הבולט ביותר. שמונה מתוך עשרת הדגמים הנמכרים ביותר בממלכה הם רכבי פנאי.


- כמות מסירות: 1.72 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 3%-
השנה הקשה שעברה על קונצרן סטלנטיס, שמחזיק במותגים הצרפתיים פיג'ו וסיטרואן, השפיעה על השוק הצרפתי כולו. ועדיין, הקונצרן אחראי על ארבעה דגמים בעשירייה המובילה, בעוד קבוצת רנו (הכוללת גם את דאצ'יה) אחראית לארבעה נוספים. מפעלי טויוטה בצרפת, שם מיוצרות היאריס והיאריס קרוס, דואגים להשלים עשירייה פטריוטית למדי, שגם מוכיחה את חיבתם של הצרפתים למכוניות קטנות.

- כמות מסירות: 1.57 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 0.2%-
למרות ירידה דרמטית של 18% אצל פיאט, שעדיין מובילה את השוק האיטלקי, המכירות בארץ המגף נותרו כמעט ללא שינוי - כאשר המרוויחה היא טויוטה עם צמיחה של 25%. גם באיטליה, כמו בצרפת, מכוניות קטנות נהנות מפופולריות גבוהה במיוחד.


- כמות מסירות: 1.23 מיליון
- השינוי לעומת 2023: 2%+
האוסטרלים ממשיכים להפגין חיבה יוצאת דופן לטנדרים, אך טויוטה היילקס מאבד את מקומו בצמרת לטובת המתחרה לבית פורד. להוציא את הטנדרים, ניתן לראות לא מעט קווי דימיון בין השוק האוסטרלי לישראלי - למשל עם הפופולריות של דגמים כמו מיצובישי אאוטלנדר, טויוטה קורולה וקיה ספורטאז'.

- כמות מסירות: 137 אלף
- השינוי לעומת 2023: 2%+
כל מי שביקר לאחרונה אצל שכנתנו לים התיכון - ומי לא ביקר שם - שם ודאי לב לצי הרכב המזדקן במדינה. ועם כמות מכירות נמוכה בחצי מזו שבישראל, ברור מדוע. המצב הכלכלי הרעוע ביוון מוביל את המקומיים לבחור בעיקר בדגמים פשוטים וזולים.


בהולנד נמסרו למעלה מ-380 אלף מכוניות, עם נתח שוק של 35% לחשמליות, 42% להיברידיות ורק אחוז בודד לדיזל. מובילת השוק היא טסלה מודל Y, אך המותג הנמכר ביותר הוא דווקא קיה.
השוק בשוודיה דומה בגודלו לזה הישראלי, עם כ-270 אלף מסירות. גם שם רב המכר הוא טסלה מודל Y, ובחמישייה המובילה יש לצידו עוד ארבעה דגמים של וולוו המקומית.
בנורווגיה נמכרו רק 130 אלף מכוניות, אבל כמעט כולן (88%) חשמליות, עם שליטה ברור לטסלה. בפולין נמכרו כ-540 אלף מכוניות, 100 אלף מתוכן מתוצרת טויוטה - שמחזיקה בחמישה מתוך עשרת הדגמים המובילים, כולל הקורולה שבראש הטבלה.
בצ'כיה שולטת כמובן סקודה המקומית, עם נתח שוק של 33% ונוכחות של 7 דגמים מתוך ה-10 המובילים, כאשר האוקטביה בראש. ברומניה (151 אלף מסירות) שולטת כמובן יצרנית הבית דאצ'יה עם נתח של 29%, כאשר הלוגאן הוא הדגם הנמכר ביותר. גם בהונגריה (121 אלף מסירות) מעדיפים את התוצרת המקומית - במקרה זה סוזוקי, עם שליטה לויטרה ול-S קרוס.

בשווייץ נמכרו 239 אלף מכוניות, כשמובילת השוק היא טסלה מודל Y ואחריה סקודה אוקטביה. באירלנד (121 אלף מכוניות) מובילה יונדאי טוסון, ואילו בקרואטיה מובילה האוקטביה, אך מדובר בשוק שנחשב קטן למדי, עם 63 אלף מסירות בסך הכל.
בסלובניה נמכרו 51 אלף מכוניות, כאשר בראש ניצבת רנו קליאו. באיסלנד הקטנה נמכרו בסך הכל 10 אלף מכוניות, ועל מצב הכבישים במדינה תעיד הפופולריות של דאצ'יה דאסטר וטויוטה לנד קרוזר.
בדרום אמריקה שולטת ניסאן בשוק המקסיקני, עם המשפחתית הקטנה ורסה ועם הטנדר פרונטיר. בארגנטינה הדגם הנמכר ביותר הוא דווקא פיג'ו 208, אך בצמרת מופיעים לצידו כמה טנדרים מוכרים - טויוטה היילקס, פורד ריינג'ר ופולקסווגן אמארוק.
באורוגוואי הטבלה דומה לזו של ברזיל, עם בולטות לשברולט אוניקס ופיאט סטארדה. בקולומביה השוק דומה לשלנו, כאשר רבי המכר הם מאזדה CX-30, טויוטה קורולה קרוס וקיה פיקנטו.

בדרום קוריאה יש כמובן שליטה מוחלטת של קונצרן יונדאי-קיה, שמחזיק בנתח שוק של 74%. הדגמים הנמכרים ביותר הם קיה סורנטו, קרניבל ויונדאי סנטה פה. בטורקיה רוכשים בעיקר את התוצרת המקומית, כאשר מובילת השוק היא משפחתית סדאן בשם פיאט אגיאה, ולצידה דגמים נוספים שמיוצרים במדינה כמו רנו קליאו ומגאן, טויוטה קורולה ופורד טרנזיט. השוק הניו-זילנדי הזעיר דומה לשוק האוסטרלי, עם שליטה של הטנדרים לבית פורד, טויוטה ומיצובישי.