ללא זיהום אוויר וללא מגבלות של טווח נסיעה וטעינה, מכוניות מימן נחשבות לעתיד התעשייה. אלא שהתחום סופג מכה דווקא מיפן: הונדה זונחת תוכנית להשקת רכב מימן רגע לפני תחילת השיווק
הונדה הודיעה במפתיע על ביטול תוכנית להשקת רכב מימן, זמן קצר יחסית במונחי התעשייה לפני שהרכב היה אמור להגיע לייצור, במהלך 2027. חשוב לציין כי פיתוח רכב חדש אורך כשלוש שנים, ופיתוח רכב בטכנולוגיה חדשה לחלוטין אף למעלה מכך. הונדה כבר החלה בפיתוח הרכב ובהקמת מפעל ייעודי לייצור במוקה סיטי, יפן, אלא שתוכניות אלו נדחות כעת ללא תאריך יעד חדש.
הונדה הציגה אשתקד את ה-CR-V e:FCEV, גרסה מתודלקת מימן של רכב הפנאי הקומפקטי. אלא שזה מבוסס על מכלולים שמיוצרים בארה"ב יחד עם ג'נרל מוטורס במפעל משותף לשתיהן, ומיועד לשיווק מוגבל במיוחד, רק בתוכנית ליסינג בקליפורניה. לא ניתן לרכוש אותו כלקוח פרטי או לשמור אותו בתום תקופת החכירה, והוא לא זמין מחוץ לקליפורניה, שם הוא משווק כמענה לדרישת ה"אפס זיהום" הייחודית למדינה. הדגם הסדרתי שיועד לייצור ביפן, אמור היה להיות דגם מימן מלא ולהימכר בשווקים רבים בעולם, עם יעד ייצור של 30,000 יחידות בשנה.
צפייה בתוכן למרות ההבטחות: הונדה מבטלת תוכנית למכונית מימן
בהודעה שפרסמה היצרנית, נמסר כי "לאור שינויים בשוק המימן הגלובלי, הונדה מעריכה מחדש את התוכניות כדי להפחית את היקף הייצור ולעכב את זמן התחלת הייצור". בכך הונדה מוותרת על סבסוד שהתקבל ממשלת יפן, שנועד לעודד טכנולוגיות ירוקות בתעשייה המקומית. ההחלטה התקבלה לאחר שביצרנית הבינו שהביקוש לדגם לא יאפשר לעמוד ביעד מכירות שנתי מינימלי של 20,000 יחידות הנדרש על-ידי התוכנית.
מכוניות מתודלקות במימן ניתנות לתדלוק בתחנות דלק באופן דומה למכוניות בנזין ודיזל, תהליך שאורך זמן דומה. בכך הן מאפשרות טווח בלתי מוגבל, בניגוד למכוניות חשמליות מבוססות מצבר, שזקוקות לכל הפחות עשרות דקות לטעינה חלקית ושעות לטעינה מלאה. מנוע תא דלק אינו פולט זיהום, בדומה למנוע חשמלי. תהליך כימי בין מימן המאוחסן במיכל ייעודי וחמצן מהאוויר, יוצר אנרגיה חשמלית עם תוצר לוואי של אדי מים בלבד.
שילוב היתרונות הללו – טווח והיעדר זיהום – מציב את מכוניות תא הדלק כיעד הסופי לעידן החשמלי. אלא שלמרות שנים של פיתוח והשקעת מיליארדים, רק יצרניות מעטות מאוד מציעות כיום מכוניות כאלו – בראשן טויוטה ויונדאי, ותיקות התחום. הסיבה לכך, מלבד עלות פיתוח אדירה למכוניות מימן שהופכת אותן ליקרות אף בהשוואה לחשמליות מבוססות מצברים, היא תשתית התדלוק למימן, שתלויה בחברות פרטיות ובתמריצים מהמדינה, ואינה מצליחה להתרומם בינתיים ברוב העולם.
רכב מימן? לא ולא!
מימן אפילו יותר מסוכן מחשמל.
מרכבי מימן אין קרינה, אבל יש סכנות אחרות.
למתחזה, סגור את חריץ האוכל המטונף שלך.
רק בֶּנְזִּין בלי מֶּיְמָּן