בקצרה:
- טויוטה הציגה כמובטח דור חדש לרכב הפנאי הפופולרי ראב 4
- עם עיצוב כוחני יותר ומספר שיפורים טכנולוגיים
- צפוי לנחות אצלנו רק בשנה הבאה

הלהיט מתחדש: טויוטה הציגה דור חדש ושישי במספר לראב 4, מלהיטי המכירות של היצרנית שלא פחות מ-15 מיליון יחידות ממנו עלו על כבישי העולם מאז הוצג ב-1994. לדברי היבואנית המקומית הוא צפוי להגיע לישראל בעוד כמעט שנה, במהלך הרבעון הראשון של 2026.
מעשית, נדמה כי טויוטה בחרה בדרך ביניים עם הדור הכל-חדש. בסעיף המראה ביצעה שינוי רדיקלי, בשאר שמרה על הבסיס הקיים באופן שמזכיר אפילו מתיחת פנים מקיפה.
זאת שכן הוא יתבסס על פלטפורמת ה-TNGA-K של הדור היוצא, שחוגגת יותר מ-7 שנים. בנוס, ממדיו - ובעיקר בסיס הגלגלים (269 ס"מ) - נותרו דומים. אורך של 459 ס"מ, רוחב של 185 ס"מ, גובה של 170 ס"מ ובסיס גלגלים של 269 ס"מ.
לצד זאת, המראה יהיה מעתה קשוח בהרבה, בסגנון שעשוי להזכיר את השימוש הנרחב בזוויות מרכב בדומה ללנד קרוזר החדש. עם חזית אנכית וסבכה קדמית גדולה, קשתות רבועות לבתי הגלגלים, חצאיות צד שחורות ומגן גחון מדומה מאחור. יחידות התאורה מעט יותר מעודנות, עם פסי לד צרים מלפנים בסגנון הקאמרי העדכנית, ועם יחידות צרות מאחור במבנה שמזכיר באופן כמעט-מחשיד את... ניסאן אקסטרייל.

יחידות הנעה: הראב 4 יוצע עם הנעה היברידית רגילה או היברידית-נטענת, אך בשלב זה עדיין לא ברור אם האחרונה והמעניינת (והיקרה) מהשתיים תגיע לישראל. היחידה ההיברידית כוללת מנוע בנזין עם 4 צילינדרים בנפח 2.5 ליטרים, ולצידו מנוע חשמלי.
היצרנית טוענת לשיפורים שבוצעו ביחידת בקרת הכוח, בסוללה ובתיבת ההילוכים, במטרה לספק תגובות ישירות יותר וביצועים עדיפים. אלא שהנתונים לשוק האירופי (ובהתאם עבורנו) מלמדים על הספק נמוך מבעבר, 185 כ"ס לגרסת ההנעה הקדמית או 194 כ"ס להנעה הכפולה, זאת לעומת הספק של כ-220 כ"ס בדגם הנוכחי.
הגרסה ההיברידית-נטענת תוצע אף היא עם הנעה קדמית, שלא הוצעה בעבר, והספק משולב של 272 כ"ס. לצידה תוצע גרסת הנעה כפולה עם כ-308 כ"ס ותאוצה של 5.8 שניות ל-100 קמ"ש, שיפור של כשתי עשיריות לעומת הדור היוצא.
שיפור משמעותי יותר נרשם בגזרת החשמל, עם סוללה חדשה בקיבולת של 22.7 קוט"ש (30%+) וטווח נסיעה חשמלי של 100 ק"מ. טעינה ביתית תלת-פאזית תאפשר מילוי של הסוללה ב-3 שעות, בעוד טעינה מהירה (50 קילוואט) תוצע לראשונה ותאפשר מילוי מ-10% ל-80% בתוך כחצי שעה.

בטויוטה מצהירים כי הסוללה זכתה למערכת קירור משופרת, במטרה לאפשר עבודה יעילה בתנאי מזג אוויר קיצוניים וגם לספק ביצועי טעינה אופטימליים בטמפרטורות נמוכות. היא גם תמוקם מתחת לרצפה, באמצעות שילוב ממיר המתח בתוך תיבת ההילוכים, וכך תנמיך את מרכז הכובד לטובת התנהגות הכביש והנוחות. ניהול האנרגיה יתבצע באמצעות מפת הניווט וקבלת נתוני תנועה בזמן אמת, במטרה לייעל את ניצול החשמל.
מה עוד צריך לדעת: הראב 4 מציג גם סביבת נהג חדשה לחלוטין, עם צמד מסכים גדולים ("12.3 ללוח המחוונים, "12.9 למולטימדיה) אך למרבה השמחה, לצידם לא מעט מתגים פיזיים שמקלים על התפעול תוך כדי נהיגה. בורר הילוכים אלקטרוני זעיר מפנה מקום לתאי אחסון גדולים, בעוד הקונסולה הקדמית הונמכה ב-4 ס"מ לטובת שיפור שדה הראיה.

ארכיטקטורת תוכנה חדשה בשם Arene, שתוטמע בהמשך גם בדגמים אחרים של טויוטה, מאפשרת יישום של מגוון אפליקציות ועדכוני OTA בהמשך הדרך. בין היתר תוצע אפליקציית שליטה באמצעות הסלולרי עם אפשרות להכנסה והוצאה של הרכב מרחוק, לצד רשימה מורחבת של מערכות בטיחות - ובהן התרעה על תנועה צולבת מלפנים, התרעה קולית במקרה של רכב המתקרב במהירות מאחור, סיוע בהחלפת נתיב ויכולות זיהוי מורחבות לבלימה האוטונומית.
בטויוטה הציגו גם גרסת גימור בשם GR ספורט עם עיצוב שונה לסבכה הקדמית ולתא הנוסעים, חישוקי "20 יעודיים, תפרים אדומים, דוושות אלומיניום אך גם שיפורים מכאניים בדמות בולמי זעזועים שונים, מתלה אחורי מחוזק, כיול שונה להיגוי ומפשק גלגלים מורחב ב-20 מ"מ.

מה אנחנו חושבים: לא קל - וגם לא תמיד כדאי - לשנות "סוס מנצח", במיוחד לא במותג שמרני יחסית כמו טויוטה. דוגמה טובה לגישה זו אפשר למצוא למשל גם בפולקסווגן עם הגולף, וכמובן טויוטה עצמה עם הקורולה. ועל רקע זה, נדמה שעדכון הראב 4 ראוי למחמאות.
אבל, תעשיית הרכב אינה עוצרת, ואף מאיצה פיתוחים בשנים האחרונות. בחודשים האחרונים נחתו כאן רכבי פנאי היברידיים במחיר אטרקטיבי, עם חיבור לשקע (MG, ג'אקו, BYD) או בלעדיו (יונדאי, קיה ושוב MG). ועם כל הכבוד למוניטין של טויוטה והראב 4, ויש המון כבוד, קביעת תג המחיר עומדת להדיר שינה מעיני הנהלת היבואנית שכן הוא צפוי להיות מייק-אור-ברייק. מצד שני, יש להם עוד מספר חודשים לבחון את המצב.