- במה נהגנו: יונדאי איוניק 5N
- מתחרים: טסלה מודל Y פרפורמנס, קיה EV6 GT
- מתי אצלנו: סוף 2024
- מחיר: החל מ-430 אלף שקל
- בעד: ביצועים, יכולת דינמית
- נגד: כיוון מושב ידני
בגדול: האיוניק 5N היא חשמלית ראשונה של חטיבת הביצועים של יונדאי. זו שהוקמה רק באמצע העשור הקודם והביאה, הרבה בזכות אלברט בירמן, דגמי ביצועים לכביש. כאלה שכבר בניסיון ראשון התמודדו ללא כל רגשי נחיתות, ולעיתים אפילו התעלו, על מיטב המותגים האירופיים בעלי ניסיון של עשרות שנים.
לצד זאת, יונדאי מיצבה עצמה כמי שהסיטה מוקדם ממתחרותיה המערביות את עיקר תשומת הלב לחשמל, ופיתחה את המערכות מהמתקדמות בשוק, ללא קשר לתג המחיר של דגמיה הנקיים מזיהום, שנותרו בצד המאוד שפוי של הסקאלה.
ואיוניק 5 היא דוגמה טובה לכך. שכן למרות שחלפו מספר שנים מאז הושקה, היא לא רק נחשבת לאחת החשמליות הטובות ביותר על הכביש, היא גם מצליחה להיות מהמתקדמות שבהן, אם לא המתקדמת מכולן.
קחו את שני הנתונים האלה, חברו אותם יחדיו וקבלו את גרסת הביצועים של ה-5. מכונית עם רזרבות כוח אדירות שמבטיחה לא רק זינוק פנטסטי בקו ישר, אלא גם יכולת על מסלול המרוצים לצד שימושיות מלאה ביומיום.
בעידן הבנזין נדרש הון אנושי יוצא דופן של של מהנדסים ומעצבים כדי לייצר מכונית כזו. בעידן החשמל זה מסובך הרבה יותר. ועדות לקושי היא העובדה שצוות הפיתוח נדרש ללא פחות מ-20 אלף ק"מ בהקפות סביב מסלול נורבורגרינג בגרמניה, פי שניים מפרוטוקול הניסויים לרכבי הבנזין של החטיבה.
עיצוב ותא נוסעים: ה-5N מאמצת עיצוב החיצוני אגרסיבי יותר מאיוניק 5 רגילה, כך שאף אחד לא יתבלבל בין השתיים, אבל שומרת על קווי מתאר זהים. בדומה לגישה של פורשה, כל רכיב נוסף או שונה נועד לשרת מטרה מסוימת ולא רק פוזה. למשל פגושים עם כונסי אוויר גדולים מלפנים לטובת קירור מערכת ההנעה, או מסיט אוויר מאחור, ספוילר אחורי בקצה דלת תא המטען. וגם בתי גלגלים מורחבים (ב-5 ס"מ) שעוטפים חישוקי "21.
גם סביבת הנהג מציעה בידול מתבקש, וגם כאן המיקוד הוא במה שצריך ולא במה שרק נראה טוב. למשל מושבים דמויי באקט בריפוד עור-אלקנטרה עם תמיכה מצוינת, הגה שלוש צלעות בשרני עם מתגי שליטה במצבי הנהיגה ואפילו קונסולה שונה במעט בין המושבים שמייצרת תחושת קוקפיט לנהג.
לוח המחוונים הדיגיטלי ומסך המגע ("12.3 כל אחד) הגיעו מהדגם הרגיל אך הם מציעים כאן תצוגת נתוני אקשן (מד G, טמפרטורת מנוע אחורי, קדמי וסוללה), טלמטריה וכמובן שליטה במערכות השונות עם מספר בלתי נתפס של אפשרויות התאמה אישית.
מרחב המחיה מאחור זהה לאיוניק 5 הרגילה והוא מהנדיבים שיש. תא המטען מאחור צנוע ב-47 ליטר (480 ליטר) בעוד שמלפנים יונדאי ויתרה על התא כשאת מקומו תופס לא אחר מרמקול גדול (הסבר בהמשך). במפתיע (מאוד) ובשונה אפילו מאיוניק 5 רגילה, למושבים כיוון ידני בלבד.
מערכות הבטיחות המתקדמות זהות לאיוניק 5 הרגילה לרבות בלימה אוטונומית (גם לתנועה חוצה ובנסיעה לאחור), שמירת נתיב, בקרת שיוט אדפטיבית, התרעת שטח מת אקטיבית (מונעת כניסה לנתיב לא פנוי) ועל פתיחת דלת כאשר השטח לא פנוי.
מנועים וביצועים: מערכת ההנעה משלבת שני מנועים חשמליים (238 כ"ס מלפנים, 412 כ"ס מאחור), עם הספק מרבי של 650 כ"ס במצב "גרין בוסט" למשך 10 שניות, או 609 כ"ס במצב רגיל. ואלה מספרים סנסציוניים עבור יונדאי. הזינוק ל-100 קמ"ש אורך 3.4 שניות, 0.3 שניות מהר יותר מטסלה מודל Y פרפורמנס. בין היתר בעזרת בקרת שיגור מתקדמת שמאפשרת בחירה בין לא פחות משלושה מקדמי אחיזה.
כמו בפורשה, ובשונה מטסלה, המספרים האלה מתגלים כריאליים פעם אחר פעם, אחר פעם. עד שהבחילה תכריע את הנהג והנוסע. באותה מידה, המהירות המרבית גבוהה ביחס למקובל ברכב חשמלי – 260 קמ"ש – ומתעלמת בחדווה מריקון הסוללה המהיר מאוד בקצב כזה.
וזה לא רק הביצועים בקו ישר. מערכת ההנעה היא מהמתקדמות ביותר כיום, עם תמהיל יוצא דופן. המנוע האחורי משלב בתוכו גם דיפרנציאל מוגבל החלקה אלקטרוני עם מחשב ניהול, ומאפשר בחירה בין 11 מצבי חלוקת כוח לפנים-אחור, כולל מצב 'דריפט' ייעודי ומצב נוסף המדמה זריקת מצמד ברכב בנזין. זה מאוד משעשע על מסלול המירוץ שהועמד לרשותי, וגם מחסל במהירות צמד צמיגי פירלי P-זירו Eelect רחבים ונמוכי חתך (275/35).
זוכרים את הרמקול הקדמי? הוא אחראי - כמו עוד יחידה אחת מאחור - על צליל מלאכותי, המתבצע גם דרך מערכת השמע המותקנת ברכב על ידי Bose. לא משהו שלא פגשנו כבר באברט 500 החשמלית. אבל כל כך אין מה להשוות. ולא רק כי כאן אפשר לבחור בין צליל מטוס קרב, סאונד שמגיע ממשחק הקונסולה גרנד טוריסמו או החביב עלינו, וכנראה על כל מי שינהג ברכב הזה אי פעם - מנוע הבנזין המוגדש מה-i30N.
עכשיו, לרוב אנחנו לא חסידים של זיופים ובוודאי לא של צליל מלאכותי. אבל כאן לא רק שהביצוע מושלם. הוא גם כולל לצד הסאונד המדויק של המנוע גם העברת הילוכים ידנית 'אמיתית' דרך מנופי השליטה מההגה, עם צליל מנתק הצתה ופצפוצי מגדש. ניתן לוותר עליה לטובת שקט חשמלי סטנדרטי, אבל היא כל כך מוצלחת, ועניין ההילוכים כל כך משדרג את תחושת המעורבות בנעשה, עד כי מהר מאוד שוכחים שנוהגים במכונית חשמלית.
מערכת הקירור של הסוללה והמנועים שופרה על מנת לאפשר עמידות לאורך זמן, ומסוגלת לאפשר - כך היצרנית - שתי הקפות רצופות סביב ה"גיהנום הירוק". במספרים אלו יותר מ-40 ק"מ רצופים של נהיגה על קצה היכולת ללא אובדן כוח או התחממות. ואין חשמלית סדרתית אחרת שמסוגלת לכך. אגב, מערכת ניהול הסוללה מאפשר בחירה בין שני מצבים: עמידות לאורך זמן או ביצועים מיטביים, שבתרגום לספורט מוטורי זה 'קביעת זמן הקפה מהיר' או 'מיאוץ דראג' קצרצר.
המצברים גדולים יותר מאלה של איוניק 5 רגילה (84 קוט"ש לעומת 72.6 קוט"ש) ולכן מאפשרים טווח נסיעה דומה (448 ק"מ) למרות צריכת חשמל מוגברת. מערכת חשמל במתח גבוה (800V) מאפשרת טעינה אולטרה מהירה (240 קילוואט) ומשך מילוי דומה של 18 דקות מ-10% ל-80%.
נוחות והתנהגות: עם כל כך הרבה כוח והבטחה לביצועים יוצאי דופן, מרכב האיוניק 5 חייב היה לעבור הקשחה. וכך קרה. עוד נקודות ריתוך, עוד דבקים ייעודיים, וכל אלה לצד פחות משקל לא מוקפץ באמצעות ציריות דומות לאלה של ה-i20 מאליפות העולם בראלי, ואלומיניום לחישוקים (מחושלים) וזרועות המתלה.
למיתלים זרועות בגיאומטריה שונה (מלפנים עם צמד זרועות תחתונות במקום משולש אחד), מפסקי הסרנים הורחבו (ב-3 ס"מ מלפנים ו-2.5 ס"מ מאחור) וקפיצים נוקשים יותר אחראים גם להנמכת המרכב (ב-2 ס"מ) לצד בולמי זעזועים אדפטיביים.
מסלול ParcMotor Castellolí שוכן בלב רכס המונסראט וכולל 14 פניות, עם הרבה שינויי גובה. וה-5N מרגישה כאן בבית, מתמודדת בקלילות ששמורה למכונית ספורט עם עומסי התאוצה, בלימה ופניה קיצוניים. היא כל כך בוגרת בהתנהגותה, עד שגם אם מאחרים בבלימה בכניסה לפניה או מקדימים להאיץ ביציאה ממנה היא נותרת אדישה לחלוטין. תחושה שתחזור על עצמה גם בכביש הררי מפותל ומשובח באזור. ה-N מתכווצת סביב הנהג, מרגישה קטנה וקלה ממידותיה, ומאפשרת לשכוח שמדובר ברכב חשמלי. הישג בלתי רגיל.
תודות גם למערכת הגה עם יחס ישיר יותר ורק 2.3 סיבובים מקצה לקצה (לעומת 2.7 בדגם הרגיל) ותחושה מדויקת שמסייעת למקם את הגלגלים בדיוק בקו הרצוי. על הבלימה מופקדים דיסקים גדולים יותר (400 מ"מ מלפנים, 360 מ"מ מאחור) עם מערכת רגנרציה ייעודית למסלול שמספקת לא פחות מ-0.6 G להאטה. לדברי יונדאי, הגבוה בתעשייה.
היכולת להאט את המסה הכבדה פשוט יוצאת דופן, עם תחושה שלא מזכירה מערכות משולבות אגירת אנרגיה שסובלות מתחושה מלאכותית מתסכלת. היא מותאמת גם לבלימה ברגל שמאל למעוניינים בכך (ללא חיתוך כוח המנוע) ומצמצמת משמעותית את שחיקת הרפידות. עד כדי כך שלדברי אנשי היצרנית לפחות, הן לא הוחלפו ברכבי העיתונאים במשך כל אירוע ההשקה.
יש כמובן מצב N שמכניס את כל המערכות לניהול האגרסיבי ביותר ומאלחש את בקרת היציבות, ויש גם שני מצבי התאמה אישית, שמציעה בחירה מהנרחבות ביותר שיש בתעשייה. עם ארבעה מצבי ניהול מנוע, שלושה מצבי מערכת הגה, מיתלים, דיפרנציאל מוגבל החלקה, בקרת יציבות ואיך לא, צליל מלאכותי. ואפשר להציב את ה-N גם במצב רגיל, בו היא מרגישה כמעט כמו 5 בסיסית. עם נוחות נסיעה טובה ובידוד רעשים מרשים.
סיכום: פחות מעשור לאחר שהוקמה, חטיבת N הופכת מעוקבת אחר המתחרים בעידן הבנזין, לזו שקובעת את הרף בעידן החשמל. עד כדי כך, שגם הטובות שבחטיבות הביצועים בתעשייה, M של ב.מ.וו ו-AMG של מרצדס, ייאלצו להזיע לא מעט כדי שאפילו יתקרבו לתוצאה הפנטסטית של יונדאי.
נדגיש שוב. זו לא רק היכולת שמתבטאת במספרים. זו בעיקר התחושה חסרת התקדים של חיבור בין נהג למכונה שעד היום לא פגשנו בעולמות החשמל. וכאילו שלא קיבלה מספיק, הנה לסיום עוד מחמאה לאיוניק 5N: זו כנראה הראשונה בתעשייה שמוכיחה כי גם לטהרני נהיגה יש תקווה בעידן החשמל.
- מנוע: חשמלי
- קיבולת מצבר: 84 קוט"ש
- הספק / מומנט: 650 כ"ס / 78.5 קג"מ
- הנעה: כפולה
- אורך: 471.5 ס"מ
- רוחב: 194 ס"מ
- גובה: 158.5 ס"מ
- בסיס גלגלים: 300 ס"מ
- משקל: 2,200 ק"ג
- נפח תא מטען: 480 ליטר
- 100-0 קמ"ש: 3.4 שניות
- מהירות מרבית: 260 קמ"ש
- כריות אוויר: 7
- דירוג בטיחות (Euro NCAP): חמישה כוכבים
- מחיר משוער: 430 אלף שקל
הכתב היה אורח חברת יונדאי