למרות שהוא לא משתייך לחבורה של יצרני ענק מסין ונוסד כסטארט אפ מבטיח לפני עשור בלבד, אקספנג כבר נתפס כאחד האיומים המשמעותיים על תעשיית הרכב המסורתית. וגם על טסלה, כמובן. היקף המכירות באירופה עדיין לא משמעותי, אבל אצלנו נמכרו קרוב ל-1,500 מכוניות בתוך כחצי שנה והמותג השתלב בעשיריה המובילה של מכירות דגמים חשמליים. יותר ממותגים כמו טויוטה, סקודה ומרצדס.
הנתונים האלה מרשימים עוד יותר כאשר מגלים כי כל המותגים מעל אקספנג מוכרים מכוניות חשמליות זולות בהרבה, וכי את ההצלחה הכמעט מיידית שלה השיגה אקספנג עם שני דגמים בלבד, שנמכרים במחיר ממוצע של 280 אלף שקל. וזה כבר הרבה יותר מרשים.
ועכשיו מצטרף דגם שלישי ומסקרן. ה-G6 הוא לא רק הדגם הזול ביותר של המותג בישראל, עם מחיר כניסה של 200 אלף שקל, אלא גם כזה שמכוון ישירות ללהיטי המכירות של השוק - טסלה מודל Y ויונדאי איוניק 5. ואם עד עתה המותג הצליח, האם התוספת הזו יכולה להקפיץ אותו עוד יותר?
סיכום: אחרי מאות קילומטרים בכל סוגי הכבישים בארץ, אפשר לקבוע שאקספנג G6 מתברג בצמרת הקטגוריה. הוא מגיע אמנם מיצרנית קטנה וצעירה, אבל מפגין יכולת מרשימה שללא ספק תוכיח עצמה במבחן השוואתי ראוי, ותאפשר לו להתמודד ללא רגשי נחיתות עם הטובות שבטובות.
הוא עושה זאת עם עיצוב מודרני, תא נוסעים מרווח ומאובזר מאוד, טכנולוגיה מתקדמת, ביצועים טובים, טווח נסיעה מרשים ויכולות טעינה מהירה יוצאת דופן (שרק ממתינה לתשתית מתאימה).
- מתחרים ישירים: טסלה מודל Y, יונדאי איוניק 5, פולקסווגן ID.5
- מחיר: 230 אלף שקל
- טוב: שימושיות, אבזור, ביצועים, טווח, טעינה
- בסדר: נוחות נסיעה, בידוד רעשים
- טעון שיפור: הנדסת אנוש, תפקוד בקרת סטיה מנתיב
- ציון: 9
מושלם הוא לא. אם יש מקום שבו ניכר הגיל הצעיר והניסיון המוגבל של אקספנג, זה במאמץ המוגזם להידמות לטסלה, כמו עוד כמה מותגים אופנתיים מסין. החל בהסתמכות המוגזמת והמיותרת על מסך המגע, דרך ויתור על תא כפפות וכיסוי לגג השמש, ועד פעולה לא מהוקצעת של מערכות הבטיחות.
קצת יותר תשומת לב לפרטים אלה, וה-G6 יהיה פנטסטי. עד אז, בוודאי במחיר שבו הוא מוצע, הוא אחת העסקאות הטובות בשוק הרכב המקומי.
איך נראה: מעטות מכוניות שמשכו כל כך הרבה תשומת לב על כבישי ישראל בשנים האחרונות, וסביר להניח שהצבע הכתום-נוצץ של רכב המבחן (עוד 5,000 שקל) אחראי לחלק גדול מזה. כי בלבן סטנדרטי מדובר ברכב נאה, אבל לא ייחודי בשום צורה.
יש כאן את כל המרכיבים של חשמליות מודרניות, כולל סבכה אטומה, יחידות תאורה צרות, ידיות דלתות נשלפות, חלונות נטולי מסגרת וצללית מוקפדת שאחראית על מקדם גרר נמוך יחסית (0.25).
סביבת הנהג מזכירה לטובה דגמים אחרים של היצרנית, עם איכות חומרים מצוינת, מסך מגע גדול ("15), לוח מחוונים דיגיטלי ("10.25) וכמעט ללא מתגים פיזיים. קונסולה גבוהה מפרידה בין הנהג לנוסע, מייצרת תחושה אינטימית ומכילה תא אחסון גדול וחשוב שנדרש לאור הוויתור המשונה על תא הכפפות.
למסך המרכזי רזולוציה גבוהה ותגובות מהירות למגע, אך הוא שולט על כל מערכות הרכב באופן מוגזם ומתסכל, כולל פונקציות שחייבות לטעמנו הפעלה ידנית כמו הזזת פתחי מיזוג, הפעלת אורות או כיוון מראות צד. ולמרות שאין כאן את הגימיקים של טסלה, כמו הפעלת נפיחות ממושב הנוסע או רמקול להשמעת מוזיקה מחוץ לרכב, נעשו כאן יותר מדי נסיונות לחיקוי היצרנית האמריקאית - גם במקומות שבהם זה ממש לא מומלץ.
למשל ויתור על וילון בד לגג השמש הענק, שגם יטגן ראשי נוסעים וללא ספק יכביד על מערכת המיזוג בקיץ ישראלי. כך גם עם פתיחת דלתות במתג חשמלי במקום ידית מכנית, הפעלת בקרת השיוט מתוך בורר מצבי הנהיגה (לפנים-אחור-חניה), או האפשרות לבחירה בין הצגת אחוזי סוללה לבין טווח נסיעה, אך לא שניהם יחד.
אחרי שמתגברים על התפעול המגושם, אפשר להתפנות ולבחור באפשרויות התאמה אישית מרשימות ולא מקובלות. החל מקביעת סגנון התחושה בדוושת הבלם, בחירה בין ארבעה צלילי קבלת פנים, ועד לאיזורים שמהם ניתן להשתמש בהפעלה הקולית (הילד פוקד על הרכב להפעיל מוזיקה מעצבנת? כבו את השליטה רק במקום בו הוא יושב).
יש גם אפליקציה יעודית השולטת בזמני טעינה, הפעלת מיזוג מראש ופתיחה והנעה מרחוק על מנת לאפשר לאדם אחר להשתמש ברכב בעת הצורך. ובניגוד למצב עד עתה, ביבואנית המותג מבטיחים שכל המכוניות שיסופקו לרוכשים יצוידו בקישוריות אנדרואיד אוטו ואפל קארפליי. כרגע התהליך עדיין בביצוע בעזרת עדכוני OTA (דרך הענן), בחלק מהמכוניות זה התבצע, במכונית המבחן שבה נהגנו לא התאפשרה קישוריות כזו.
מושב הנהג נוח ומזמין, והראות טובה לפנים ולצדדים, אך לא לאחור. שלא במקרה, הממדים זהים לחלוטין לאלו של טסלה מודל Y (אורך של 475 ס"מ ובסיס גלגלים של 289 ס"מ), עם תוספת של 2.5 ס"מ לגובה (165 ס"מ).
בהתאם, מרחב המחיה במושב האחורי נדיב מאוד, עם רצפה שטוחה ושפע מקום לרגליים ולראש, גם לנוסעים גבוהי קומה. בנוסף, משענת הגב שם מתכווננת ומאפשרת תנוחת חצי-שכיבה נוחה לנסיעות ארוכות. לתא המטען נפח נדיב (571 ליטר), אך אין תא נוסף מלפנים.
מפרט האבזור עשיר מאוד וזהה בכל הגרסאות, עם מושבים דמויי עור בעלי כוונון חשמלי, חימום (לארבעה מתוכם) ואוורור (רק מלפנים). יש גם שני משטחי טעינה אלחוטית מקוררים (חשוב), גלגל הגה מחומם (פחות חשוב), מצלמות היקפיות, חניה אוטומטית, דלת תא מטען חשמלית, מערכת שמע עם 18 רמקולים ותמיכה ב-V2L - אספקת חשמל למכשירים חיצוניים.
מפרט הבטיחות כולל בלימה אוטונומית, שמירת נתיב (שחייבת כיול או עדכון, שכן פעלה באיחור רב גם בכבישים מסומנים היטב), בקרת שיוט אדפטיבית, התרעת שטחים מתים אקטיבית המונעת מעבר לנתיב לא פנוי ומתריעה על פתיחת דלת, וניטור עירנות נהג באמצעות מצלמה סורקת פנים.
איך נוסע: בחרנו בגרסת הביניים למבחן, עם מנוע אחורי בודד בהספק של 286 כ"ס והבטחה לתאוצה של 6.7 שניות מ-0 ל-100 קמ"ש. לטעמנו, מי שתסתמן כרכישה המועדפת על ידי הציבור. בעידן החשמל לא מדובר בנתונים מסעירים, אך הביצועים מספקים בהחלט ויותר מכך, בכל מצב.
בורר מצבי הנהיגה (נשלט מהמסך לצערנו) כולל 3 מצבים, אך בחירה במצב הספורטיבי עדיין דורשת מעבר מתיש לתפריט נפרד על מנת לבחור בכיול ספורטיבי גם להגה ולדוושת הבלם. בלימה רגנרטיבית (מהמסך, אין מנופים מאחורי ההגה) מתאפשרת בארבע רמות עוצמה שונות, הקיצונית שבהן מאפשרת נהיגה ב"דוושה אחת".
גרסת ה-Long Range בה נהגנו מצוידת בסוללה בקיבולת של 91.4 קוט"ש, ומבטיחה טווח נסיעה של 570 ק"מ. כמה זה מרשים? את המבחן התחלנו בגוש-דן עם סוללה טעונה במלואה, ואל חופי ים המלח הגענו עם 86% סוללה.
בסופו של מבחן השגנו נתון טווח מעשי מצוין של 480 ק"מ, עם צריכת חשמל של 18.2 קוט"ש ל-100 ק"מ (בחישוב ידני, שכן מחשב הדרך מתאפס לאחר כל נסיעה. עוד טעות תכנונית).
שימוש נדיר במתח 800V - שקיים כיום רק בחשמליות של יונדאי-קיה, אודי ופורשה - מאפשר טעינה אולטרא מהירה (280 קילוואט) והבטחה למילוי מ-10% ל-80% בתוך 20 דקות בלבד. אבל עמדות כאלה נדירות בישראל, כך שאנחנו הטענו בעמדת 175 קילוואט ומדדנו לו כ-30 דקות למילוי.
כיול המתלים מוצק ויחד עם צמיגים נמוכי חתך על חישוקים גדולים שלא לצורך (255/45R20), היכולת של ה-G6 להתמודד עם שיבושים עירוניים אינה מרשימה. במהירות גבוהה יותר הנוחות משתפרת משמעותית, אך במהירות תלת-ספרתית בידוד רעשי הדרך והרוח אינו אידיאלי.
מהצד השני של המטבע, אותו כיול מוצק, לצד בחירה בגומי איכותי (מישלין פיילוט ספורט EV), מעניק ל-G6 יכולת דינמית טובה, עם רכינה מרוסנת בעיקולים ותחושה בטוחה וצפויה. ספורטיבי הוא לא - בין השאר בגלל נתון משקל של 2.1 טון והגה מנותק - אבל הבלמים טובים מהמקובל במכוניות חשמליות.
- מנוע: חשמלי
- קיבולת מצבר: 91.4 קוט"ש
- הספק / מומנט: 286 כ"ס / 44.9 קג"מ
- הנעה: אחורית
- אורך: 475.3 ס"מ
- רוחב: 192 ס"מ
- גובה: 165 ס"מ
- בסיס גלגלים: 289 ס"מ
- משקל: 2,100 ק"ג
- נפח תא מטען: 571 ליטר
- 100-0 קמ"ש: 6.7 שניות
- מהירות מרבית: 200 קמ"ש
- כריות אוויר: 7
- דירוג בטיחות (Euro NCAP): 5 כוכבים
- מחיר רכב מבחן (בסיס): 230 אלף שקל (225 אלף שקל)