דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

טסלה מודל Y (מבחן בזק) - מוכנה לתחרות קשה מאי פעם

Getting your Trinity Audio player ready...

קשה לחשוב על מותג כלשהו ששינה את פני תעשיית הרכב בעשורים האחרונים כמו טסלה, שגררה את כל ענקיות הרכב לריצת אמוק במסגרתה הן נפרדות מדיזל ובנזין לטובת חשמל. לא יהיה מוגזם לומר שמעשית, יתכן שהיא הניצוץ שהדליק את המהפיכה הגדולה ביותר בתעשיית הרכב מאז הפורד T. כן, עד כדי כך.

ומודל Y, דגם רביעי שהציגה היצרנית האמריקאית לפני שש שנים, השלים ב-2023 את המהפך כשהיה המכונית הנמכרת ביותר בעולם, תואר עליו שמר אשתקד. ואת זה הוא עשה כשהוא מדיח מהתואר - באופן שאין סימבולי ממנו - את טויוטה קורולה, המכונית שמייצגת אולי יותר מכל את האגף השמרני בתעשיית הרכב.

ובכל זאת, עדכון התבקש. לא רק מכיוון שתעשיית הרכב נוהגת לעדכן כל כשלוש-מקסימום-ארבע שנים את דגמיה, אלא בעיקר מכיוון שהתחרות בקטגוריית פנאי-חשמל הפכה לקשה מאי פעם, עם סוללה ארוכה של דגמים מעולים ממגוון יצרניות. ויש עוד סיבה. סערת הנהירה לחשמל נרגעה באופן ניכר, וטסלה מרגישה היטב את תוצאותיה (גם את תוצאות המהלכים ההזויים של אילון מאסק, אבל זה כבר סיפור אחר) עם נתוני מכירות הנמוכים ביותר עבורה מזה שנים.

סיכום: מתיחת הפנים של המודל Y הייתה אירוע לא פשוט עבור טסלה, שבאופן מוזר מצאה עצמה במצב דומה לזה של פולקסווגן גולף וטויוטה קורולה של פעם. כל כך הרבה אנשים רוצים אותה כפי שהיא, עד שכל שינוי נמדד מאוד בזהירות כדי לא לקלקל את ההצלחה. בבחינת, אם זה לא מקולקל, אל תתקן.

אבל מודל Y הקודם כבר החל להזדקן, ובמהירות. בעיקר לאור סוללת המתחרים המשובחים שהופיעו לצדו. את חלק מהשינויים שעבר אהבנו, בעיקר השיפור באיכויות הנסיעה, תנאי השירות ליושבים מאחור ופתרונות חכמים לתאי המטען. את העיצוב פחות. הוא פשוט חסר ייחוד, מה שבפירוש לא ניתן היה לומר על קודמו.

  • מתחרים ישירים: אקספנג G6, יונדאי איוניק 5, פולקסווגן ID5
  • מחיר רכב מבחן (בסיס): 316 אלף שקל (287 אלף שקל)
  • טוב: ביצועים, יכולת דינמית, טווח נסיעה
  • בסדר: מערכת טעינה, נוחות נסיעה, מסך המגע
  • טעון שיפור: חלון שמש, מחיר
  • ציון: 8

בשאר התחומים הוא נותר דומה לדגם היוצא, לרבות מערכת הפעלה מעולה אבל תובענית בזמן נהיגה, מערכת הנעה עם ביצועים טובים וטווח נסיעה נדיב. מפתיע בהקשר זה שמערכת הטעינה המהירה, דווקא היא, נותרה ללא שינוי וכך מובילת התחום הפכה בסעיף זה לנגררת אחרי המתחרות הבולטות.

אז מה היה לנו כאן? נדמה שהשינויים במודל Y נועדו בעיקר לענות על הצורך להתעדכן (כדי לחדש) וכמו במקרה של אייפון, לגרום ללקוחות ותיקים לשדרג. שכן בדבר אחד אין ספק - אם אהבתם את הדגם היוצא, תאהבו גם את החדש. אלה חדשות טובות עבור המכונית הנמכרת ביותר בעולם, עם כוכבית אחת גדולה - האם קיימים כיום מספיק פיתויים מחוץ לאקו סיסטם של טסלה כדי שרוכשיה ימירו את דתם? וגם, האם העובדה שכיום היא הבחירה היקרה ביותר מבין המתחרים המעולים, ובפער, לא תשפיע לרעה? על כך ניתן תשובה בקרוב.

מה שונה: המראה עודכן בעיקר בחרטום, עם מכסה קדמי משתפל מטה בזווית חדה יותר, צמד כונסי אוויר גדולים יותר בפינות הפגוש ולכן גם שיפור קל במקדם הגרר (0.22 לעומת 0.23). יחידות התאורה מלפנים כוללות כעת פס מחבר, ובאופן מפתיע הוסר הסמל הקדמי. איך יודעים שזו טסלה ולא סינית אחרת כלשהי? לא יודעים.

הפגוש האחורי שונה, בולט לאחור על מנת להפחית את הפגיעות (בעיקר בחניה, גם בפגיעה מאחור) בדלת תא המטען. זו כוללת מסיט אוויר בולט יותר ויחידת תאורה רחבה ומרשימה. איך יודעים שזו טסלה? התשובה זהה לפסקה הקודמת.

תא הנוסעים עבר שדרוג משמעותית מבחינת איכות החומרים וההרכבה, ללא פס העץ המיושן שהוצע בעבר. רשימת אבזור הנוחות עשירה מבעבר, לרבות מצלמה קדמית (בנוסף לאחורית ושתיים צידיות המוקרנות על מסך המגע בהפעלת איתות), כיוון חשמלי לזווית המסעד של המושבים מאחור ומסך מגע ("8) ליושבים שם לשליטה במיזוג ומערכת הבידור המוכרת.

שאר האבזור נותר דומה: מושבים קדמיים מתכווננים חשמלית ומחוממים (חימום גם לאחוריים), צמד משטחי טעינה אלחוטית, דלת תא מטען חשמלית וחלון שמש ענק וקבוע ללא כיסוי שהקשה על נהיגה באביב, וברור לנו גם שבקיץ זה יהיה מורכב הרבה יותר. ועדיין, על כל צבע שאינו לבן תיאלצו לשלם יותר. וגם על ריפוד בהיר למושבים.

לדברי טסלה חיזוקי מרכב תורמים לתוספת קשיחות קלה, ומערך המתלים זכה לנקודות חיבור שונות וכיול מחדש לקפיצים ולבולמים. וזה מורגש. יכולת השיכוך טובה משמעותית ובכך גם מציגה יכולת דינמית גבוהה לפחות כמו הדגם היוצא. תוספת חומרי בידוד ושמשות כפולות (מלפנים ומאחור) אמורים להפחית את רעשי הרוח והדרך שחודרים לתא. לא תמיד זה עובד.

מערכת בלימה ללא חיבור מכאני אמורה לאפשר תחושה דומה לבלימה רגילה גם אם בחרתם ברגנרציה מוגברת או מופחתת. כך טסלה. אבל היא נקודתית מדי ונעדרת משוב. בדיוק כמו מערכת ההגה (מהיר, עם פחות מ-2.5 סיבובים מקצה לקצה) שנטול תחושה בכל אחד משלושת מצבי התגבור.

מה דומה: מערכת ההפעלה של טסלה דומה, ושוב מחמאות לאפליקציית הסמארטפון המצוינת (יונדאי, שומעים?) שאחראית על אינספור מרכיבים. הוויתור העיקש על מתגים וריכוז כל מערכת ההפעלה במסך המגע הגדול ("15.4), שכעת אחראי גם על מצבי הנסיעה (לפנים-אחור-חניה) במקום הידית מימין להגה בדגם הקודם, מעצבן בדיוק כפי שהאפליקציה ראויה למחמאות. הפעלת מגבים ממסך מגע, באמת?

עדיין המסך, סופר-איכותי עם תגובות מהירות יותר מכל יחידה אחרת הנמכרת כיום. אבל הוא אבל מחייב הסטת מבט כדי לעבור בין התפריטים השונים, או סתם כדי לבדוק את מהירות הנסיעה. וגם, חלקו הרחוק מהאוחז בהגה ללא קריא בזמן נהיגה, פשוט מכיוון שהוא בזווית בלתי אפשרית. אלמנטרי טסלה.

ראוי היה לשמור על מתגים פיזיים לחלק מהמערכות (בקרת אקלים או מערכת שמע למשל) בכל מקרה. עניין של בטיחות בזמן נהיגה. וגם, מה עם צימוד מתבקש לאפל ואנדרואיד שיאפשר שימוש בוויז למשל?

תנוחת הנהיגה טובה, עם שדה ראיה מצוין לפנים ולצדדים, אבל פחות לאחור בגלל שמשה קטנה ומראה אחורית צנועה. מושב הנהג סביר ולא יותר מכך, סובל מבסיס קצר יחסית והיעדר תמיכה מספקת. מושב הנוסע, באופן מוזר, הרגיש עוד פחות נוח ממנו.

יש תאי אחסון גדולים ושימושיים בקונסולה שבין המושבים וגם הממדים נותרו דומים, ולכן מרחב המחיה לרגלי הנוסעים מאחור נותר מצוין, קצת פחות לראש בגלל הגג המשתפל בחדות. מצד שני, המושב מוצב נמוך ולכן התצפית לפנים מוגבלת, לא אידאלי לנסיעות ארוכות עם הילדים. ומה קורה עם ידיות האחיזה בתקרה?

תא המטען האחורי ענק (854 ליטר) עם מפתח גדול ותאים שימושיים מתחת לרצפה, כולל מקום אחסון לכיסוי. התא הקדמי (117 ליטר) כולל כעת גם בורג ריקון המאפשר לשטוף אותו בקלות - חכם.

מערכות הבטיחות נותרו ללא שינוי: בלימה אוטונומית, שמירת נתיב, בקרת שיוט אדפטיבית, התרעת שטח מת, בעוד שמערכת סיוע לנהיגה המורחבת המכונה "אוטו פיילוט" ומאפשרת גם מעבר נתיב אוטומטי, מוצעת רק בתוספת תשלום.

מערכת ההנעה נותרה דומה, במקרה של רכב המבחן (LR AWD) עם צמד מנועים חשמליים (514 כ"ס) המאפשרים ביצועים מצוינים בכל מצב וברמזור (4.8 שניות ל-100 קמ"ש). והיא אכן תהיה מהירה מרוב החשמליות, למעט אקספנג G6 כפול-הנעה שזול ממנה ב-60 אלף שקלים.

למרות סוללות דומות (78.1 קוט"ש), מקדם הגרר הנמוך יותר אמור להוסיף עוד 35 ק"מ לטווח הנסיעה הרשמי (568 ק"מ), אבל עם צריכת חשמל של 15.5 קוט"ש ל-100 ק"מ בממוצע המבחן, טווח הנסיעה עמד על 465 ק"מ. נציין שיום המבחן היה אחד החמים השנה, ויתכן שבמזג אוויר נוח יותר צריכת החשמל תהיה נמוכה יותר.

גם טעינה מהירה נותרה ללא שינוי (250 קילוואט) ואמורה לאפשר מילוי מ-10% ל-80% ב-27 דקות. לנו זה לקח 5 דקות יותר בעמדה אולטרה מהירה של אפקון (360 קילוואט), עם קצב מרבי של 190 קילוואט וירידה חדה מהמקובל בקצב הטעינה סביב 50% סוללה.

  • מנוע: חשמלי
  • קיבולת מצבר: 78.1 קוט"ש
  • הספק / מומנט: 514 כ"ס / 50.2 קג"מ
  • הנעה: כפולה
  • אורך: 479 ס"מ
  • רוחב: 192 ס"מ
  • גובה: 162.4 ס"מ
  • בסיס גלגלים: 289 ס"מ
  • משקל: 2,072 ק"ג
  • נפח תא מטען אחורי/קדמי: 117/854 ליטר 
  • 100-0 קמ"ש: 4.8 שניות
  • מהירות מרבית: 201 קמ"ש
  • כריות אוויר: 7
  • דירוג בטיחות (Euro NCAP): חמישה כוכבים
  • מחיר רכב מבחן (בסיס): 320 אלף שקל (291 אלף שקל)

הירשמו לקבלת עדכונים ומבצעים בעולם הרכב

למאמר זה התפרסמו 74 תגובות

יעוץ מקצועי חינם לפני קניית רכב
  • צור קשר בוואטסאפ
  • התקשר אלינו

הוספת תגובה

תגובות

תגובות לכתבה

צור קשר בוואטסאפ חזור למעלה