בשנת 2018 עלו על כבישי ישראל 267,490 מכוניות חדשות, נתון המהווה ירידה של 5% ביחס לשנת 2017 - שבעצמה היתה שנת ירידה ביחס לשיא של 2016. כך או אחרת מדובר בהרבה מאוד מכוניות חדשות שעלו על הכביש, והמספרים האלו לא כוללים כמה אלפי מוניות, משאיות, אוטובוסים וכלים דו-גלגליים.
אחרי שבשנת 2017 נמכרו בישראל בפעם הראשונה יותר ג'יפונים ממשפחתיות, החלטנו לבחון הפעם גם את השינויים שעברו הקטגוריות השונות ב-4 השנים האחרונות. ומי הן 10 המכוניות הכי נמכרות בישראל? בשביל זה תצטרכו לחכות לסוף הכתבה...
שימו לב: השינוי המצוין בטבלאות הוא ביחס לנתוני 2017. הסימן ^ מציין כניסה חדשה לעשיריה המובילה.
קונצרן יונדאי-קיה העמיק השנה את השליטה שלו בשוק הרכב הישראלי, ועם החידושים שמתכננות קיה ויונדאי לשנת 2019 - אנחנו לא רואים את זה נגמר בתקופה הקרובה. טויוטה אמנם ירדה מעט השנה, אך ב-2019 צפויה לה שנת שיא הודות להשקות של הקורולה ההיברידית והראב 4 החדש.
אחרי שנה של התחזקות, סוזוקי ירדה השנה במכירות - וכך גם רנו. השתיים לא משווקות בישראל מכוניות עם מערכות בטיחות אקטיביות, מה שיכול להשפיע על המכירות לקהל הפרטי. במיצובישי נהנו משנה מצוינת עם 3 רכבי פנאי שנמכרו במספרים יפים, וגם יבואניות ניסאן וסיאט יכולות לחייך.
במרכז הטבלה נמצאים כמה מותגים עממיים שחווים תקופה לא פשוטה: החל מהונדה, פולקסווגן וסובארו, ועד לאופל פיאט ופורד - שכמעט נמחקה מהמפה. נראה כי השוק הישראלי עובר לכמה מותגים חזקים ששולטים במכירות, וכל היתר נאלצים להיאבק על קיומם.
בשוק היוקרה אנו עדים לתופעה מעניינת: המותגים הגרמניים המובילים - אודי, מרצדס וב.מ.וו - מאבדים מכוחם, וכך גם מותגי הבת שלהם: סמארט של מרצדס ומיני של ב.מ.וו. לעומת זאת, ישנה עליה במכירות של מותגי יוקרה אחרים כמו וולוו, לקסוס, אינפיניטי, יגואר ו-DS.
דירוג הקטגוריות
את הטבלה שלפניכם אנו מציגים בפעם הראשונה, והיא מציגה תמונת מצב מרתקת באשר לתמורות שעוברות על שוק הרכב הישראלי. למעשה, כל קטגוריות הפנאי - מקטנים ועד גדולים וכמובן ביוקרה, חוות צמיחה משמעותית. שימו לב לסגמנט הג'יפונים הקומפקטיים, שבתוך 4 שנים צמח מנתח שוק של 12.1% עד ל-27.8%. פשוט מדהים.
במקביל, המשפחתיות נמצאות במגמת היחלשות מתמדת, וכך גם המשפחתיות הקטנות שפופולאריות בעיקר בציי הרכב. שני הסגמנטים של המכוניות הקטנות נמצאים גם הם בירידה קבועה ואילו קטגוריית המיניוואנים בדרך הברורה להיעלמות.


מכוניות מיני
אין כל חדש תחת השמש. הפיקנטו ממשיכה לשלוט בקטגוריית המיני, יונדאי i10 בעקבותיה ואילו הספארק משתרכת מאחור. כל היתר פשוט לא קיימות בקטגוריה הזו - ומה שמדהים הוא שגם מותגים חזקים כמו טויוטה וסקודה פשוט לא מצליחים להתמודד עם ההגמוניה הקוריאנית.
יצאו מהעשיריה: רנו טווינגו.

.jpg)
סופר מיני
כאן המספרים קצת מטעים: ניסאן מיקרה אכן מכרה יותר מכוניות ממתחרותיה, אך המחירים שלה קרובים יותר דווקא לאלו של קטגוריית המיני, ועיקר המכירות היו לציי רכב - בשונה מהיאריס והאיביזה, שנמכרו במחירים גבוהים משמעותית ובעיקר ללקוחות פרטיים. אגב, גם המיקרה וגם היאריס צפויות להתחלף בקרוב בדגמים חדשים - אצל המיקרה זה יקרה עוד השנה. מאזדה 2 התחזקה משמעותית השנה, ואילו בשנה הבאה צפויה להתחזק ה-i20 של יונדאי שעברה שדרוג משמעותי.
יצאו מהעשיריה: מיצובישי ספייס סטאר.


משפחתיות קטנות
הקטגוריה הזו הולכת ונעלמת, ולמעט ה-i25 והראפיד שעוד רושמות מספרים משמעותיים (וגם הן בירידה גדולה) - כל היתר כמעט ולא קיימות. קיה ריו הפסיקה להימכר בגרסת הסדאן, גם פיג'ו 301 יצאה מהמשחק והאחרות לא מראות סימנים של מאמץ יוצא דופן.
יצאו מהעשיריה: אין


מכוניות משפחתיות
הסגמנט ממשיך לאבד גובה לטובת רכבי הפנאי, כאשר האיוניק משתלטת על המקום הראשון - וגם זוכה בתואר "המכונית הנמכרת בישראל", לראשונה לרכב היברידי. אם נאחד את המסירות של הקורולה והאוריס נקבל נתון של כמעט 9000 מסירות, מספר מדהים בהתחשב בזה ששתיהן יגיעו בקרוב בדור חדש - הפעם עם השם "קורולה" גם לגרסאות ההאצ'בק והסטיישן. רנו זינקה השנה במכירות, עם שליטה כמעט מוחלטת לדגם הסדאן ומספר מועט של סטיישנים; בשנה הבאה צפויה להתגבר התחרות בקטגוריה עם ההשקות של מאזדה 3, פורד פוקוס וכמובן הקורולה.
יצאו מהרשימה: קיה סיד, סיאט לאון.


רכבי פנאי קטנים
השליטה של סוזוקי אמנם בלתי מעורערת, אבל לא מעט דגמים חדשים הגיעו השנה והתחילו לנגוס במכירות. מיצובישי ASX, סיאט ארונה, יונדאי קונה וקיה סטוניק ימשיכו לצמוח גם בשנה הבאה, ואנו צפויים לתחרות שתהיה מעניינת במיוחד בזירה הזו. אגב, דגם נוסף שהגיע השנה - סיטרואן C3 איירקרוס - זכה ל-114 מסירות בלבד.
יצאו מהרשימה: דאצ'יה סנדרו סטפווי, ניסאן ג'וק, אופל מוקה, שברולט טראקס, סקודה יטי.


רכבי פנאי קומפקטיים
הקטגוריה הגדולה בישראל רשמה השנה למעלה מ-77 אלף מסירות, נתון פשוט מדהים. הלהיטים הם עדיין טוסון וספורטאז', אך הנירו צמח השנה בצורה מרשימה וגם האחרים לא טמנו ידם בצלחת. למעשה, יש בקטגוריה הזו 20 דגמים שמכרו 1,000 יחידות ומעלה - ורק 4 דגמים שמכרו פחות מזה.
יצאו מהרשימה: טויוטה ראב 4.


רכבי פנאי גדולים
אין כמעט שינויים בקטגוריה הזו. מרתק לראות את המספרים של הלנדקרוזר, כשזוכרים שמדובר בכלי רכב במחיר של יותר מ-300,000 שקלים. הסנטה פה של יונדאי ירד לקראת החלפת הדגם, הרנגלר צמח עקב מבצעי חיסלו מלאי וגם הרקסטון - עם השקת הדגם החדש - הגדיל במעט את כוחו.
יצאו מהרשימה: אין.


מכוניות מנהלים
למעט שני הדגמים המובילים, כל יתר הרכבים חוו ירידה במכירות השנה. שברולט מאליבו צללה מ-721 מסירות ב-2017 ל-177 בלבד ב-2018; טויוטה קאמרי לא המריאה למרות השקת הדור החדש וגם האוונסיס יצאה מן השוק.
יצאו מהרשימה: שברולט מאליבו, טויוטה קאמרי.

.jpg)
מיניוואנים
מתוך ה-5 המובילות, שתיים כבר לא משווקות יותר (ורסו וקארנס) - מה שמצביע על ההיעלמות של קטגוריית המיניוואנים. כמו תמיד, האאוטלנדר לבדו מוכר יותר מכל המיניוואנים ביחד, והשנה נוספו לו עוד כמה מתחרים בגזרת הפנאי. הקרניבל ממשיך להרשים למרות מחירים לא זולים.
יצאו מהרשימה: קרייזלר גרנד וויאג'ר.


סאלון-פאר
מרצדס E קלאס ממשיכה להוביל, אך מי שמרשימה זו דווקא ב.מ.וו: הסדרה 5 כמעט והכפילה את מכירותיה, וה-7 עברה את ה-S קלאס לראשונה מזה הרבה מאוד שנים. ב-2019 צפויה ה-S לקבל גרסה היברידית נטענת שתשפר את מצב המכירות. אותו מטען חביב הביא גם את פורשה פנמרה לנתונים משמעותיים.
יצאו מהרשימה: קדילאק CTS, אינפיניטי Q70.


רכבי פנאי-יוקרה קטנים
השנה החלטנו בפעם הראשונה לפצל את הטבלאות של רכבי הפנאי היוקרתיים ל-3 תתי קטגוריות, בשל ריבוי הדגמים והמכירות. סימוני הפלוס והמינוס מתייחסים לאותן תתי קטגוריות שחישבנו עבור שנת 2017. אודי כמובן שולטת בגזרת הקטנים, אך שימו לב לכמות הדגמים שהצטרפה השנה לקטגוריה - ותעשה חיים קשים למשפחת ה-Q שבצמרת.
יצאו מהרשימה: אין.
.png)

רכבי פנאי-יוקרה בגודל בינוני
גם פה אודי שולטת, אבל כאן המתחרים קרובים אליה בהרבה. שימו לב לצפיפות שבארבעת המקומות הראשונים, ותעיפו מבט גם במותגים החדשים בקבוצה - אלפא רומיאו ו-DS, שעשו עבודה לא רעה בכלל. הסטלביו הוא הדגם הנמכר ביותר של אלפא בשנה היוצאת.
יצאו מהרשימה: ג'יפ צ'ירוקי.

.jpg)
רכבי פנאי-יוקרה גדולים
מרצדס GLE נמכר במספרים מרשימים, ובכלל הקטגוריה כולה מצליחה להימכר במספרים גבוהים - על אף מחירים לא נמוכים בכלל ועל אף שחלק מהדגמים (אלו של מרצדס וב.מ.וו) נמצאים לקראת החלפה בשנה הקרובה. האם בשנה הבאה נזכה לראות גם את אודי Q8 מצטרף לעשיריה המובילה? בהחלט יתכן.
יצאו מהרשימה: מזראטי לבנטה.

.jpg)
טנדרונים
דור הולך ודור בא, ודור חדש של ברלינגו יגיע בקרוב, אבל ההשקה הצפויה לא גרמה ללקוחות להמתין. למעלה מ-3,000 מהם רכשו השנה ברלינגו חדש, והמשיכו את השליטה הבלתי מעורערת שלו בקטגוריה. הקנגו מכר גם הוא במספרים לא רעים וכל היתר הסתפקו בפירורים.
יצאו מהרשימה: אין.

טנדרים
גם השנה טויוטה היילקס לא הצליח לצמצם את הפער מהדימקס. פולבאק של פיאט הוא רכב זהה לחלוטין למיצובישי טרייטון, אך נדמה כי הקהל שומר אמונים למיצובישי; האמארוק עם המנוע החדש הפגין שיפור במהירות, והנבארה משום מה לא מצליח להתרומם. ולא כי מדובר ברכב רע.
יצאו מהרשימה: סאנגיונג אקטיון ספורטס.


הכי נמכרות בישראל
אחרי 3 שנים שבהן הפיקנטו והספורטז' עשו ביניהן תורנויות על המקום הראשון, הגיעה יונדאי איוניק וקטפה את הכתר - לראשונה אי פעם עבור רכב היברידי. בכלל, ההיברידיות השנה תפסו נתח שוק של קרוב ל-15% מהשוק, מספר חסר תקדים גם ברמה העולמית. 3 כאלו נמצאות בעשיריה המובילה. אם נצטרך להמר, היינו שמים את הז'יטונים על הקורולה ההיברידית החדשה - שעשויה להימכר במספרים נאים מאוד בשנת 2019.
יצאו מהרשימה: מאזדה 3, סוזוקי קרוסאובר.

.jpg)
הצילומים בכתבה: אסף בר-שי, שלו שטיינבאום, הדר קמינסקי, רונן טופלברג, מת'יו דויל, פבל צ'רניצקי, נועם ריין, דניאל סקלי
למאמר זה התפרסמו 6 תגובות