העסקה השניה בגודלה שישראלי מבצע היא קניית רכב. עד לפני עשור או שניים רוכש הרכב נאלץ להביא את מלוא סכום הרכישה "מהבית" - כלומר לשלם במזומן את סכום הקניה. מאז השוק התפתח, ושכיום עומדות בפני הקונה אפשרויות לא מעטות בדרך למכונית הנכספת. במאמר שלפניכם סקרנו את אפשרויות המימון והליסינג במטרה להבהיר את ההבדלים בין העסקאות השונות והרציונאל העומד מאחוריהן.
למעשה אפשר לחלק את עסקאות הליסינג והמימון לשתי קטגוריות נפרדות:1. עסקאות ליסינג פרטי / מימוני / מימון בנקאי
2. עסקאות ליסינג תפעולי
ההבדל המהותי בין עסקאות מימוניות לתפעוליות הוא בשירותים שהלקוח מקבל. בעוד עסקת הליסינג הפרטי או המימוני מאפשרת ללקוח לרכוש רכב חדש בתשלום חודשי נמוך, העסקאות התפעוליות מוסיפות לחבילה גם מרכיבי שירות כמו ביטוח, טיפולים ועוד. למעשה, עסקת ליסינג תפעולי מזכירה במובנים מסוימים השכרת רכב.
את עסקאות הליסינג הפרטי/מימוני ניתן לבצע כמובן בחברות הליסינג, אך ניתן גם לקבל הצעות מימון בבנקים ואצל יבואני הרכב. ההבדל בין שתי החלופות הוא שבעוד חברת הליסינג תספק לכם רכב שלא תצטרכו למכור בעצמכם לשכתסתיים תקופת הליסינג, רכישת רכב על שמכם במימון חיצוני תדרוש מכם גם לרכוש וגם למכור את הרכב בעצמכם. תפקידן של עסקאות הליסינג הפרטי הוא פשוט: להעניק לרוכש פריסת תשלומים רחבה אשר תאפשר לו לקנות רכבים שלא יכל לקנות במידה והיה נדרש לשלם את מלוא הסכום במזומן ולפטור אותו מהצורך לקנות ולמכור את הרכב בעצמו (במקרה של רכישת הרכב מחברת ליסינג). עסקת ליסינג פרטית אורכת, בדרך כלל, כשלוש שנים. הרכב במרבית המקרים רשום על שם הגורם המממן אולם חלק מן היבואנים וחברות הליסינג מאפשרים רישום של הרכב על שם הקונה, למרות שכאמור הדבר לא בהכרח מייצג יתרון בראייה הכוללת של העסקה.
להשוואת מסלולי ליסינג - החברות המובילות >>>
עסקת ליסינג פרטי או מימוני מחולקת, כמו בצבא, לשלושה חלקים: מקדמה, תשלום חודשי ואופציה.שלושת החלקים מרכיבים את מחיר הרכב בשלמותו. היחס בין המקדמה, דמי התשלום החודשי ודמי האופציה יכול להשתנות משמעותית בין חברה לחברה ואף בין לקוח ללקוח לאור יכולותיו הכלכליות של הלקוח. יכול להיות מצב בו לקוח אחד משלם מקדמה שערכה הוא מחצית מערך הרכב והתשלום החודשי הופך מינימאלי, בעוד לקוח אחר ישלם את כל ערך העסקה עוד בטרם הגיע לשלב האופציה. כל לקוח יכול להתאים את העסקה לצרכיו האישיים, במגבלות המוכתבות ע"י הגורם המממן.
מקדמה: מחיר המקדמה יכול לנוע בין אלפי שקלים בודדים לעשרות אלפי שקלים. במקרים מסוימים ניתן לבצע עסקת ליסינג ללא מקדמה כלל. מחיר המקדמה הוא סכום קבוע שנסגר בעת חתימת העסקה.
תשלום חודשי: פריסת הסכום העיקרי של העסקה על פני תקופה ארוכה ובתשלומים נמוכים. כמו המקדמה, גם התשלום החודשי הוא פועל יוצא של ההסכמה ביום חתימת העסקה. גובה התשלום החודשי תלוי בסכום המקדמה ובסכום אותו משאירים למימוש בסיום התקופה. ככל שדמי השימוש נמוכים יותר, כך שני החלקים האחרים יהיו גבוהים יותר.
דמי האופציה: בסיום עסקת הליסינג יש לקונה שתי אפשרויות. האפשרות ראשונה: קניית הרכב. מי שמעוניין בקניית הרכב בתום העסקה פשוט משלם את יתרת הסכום שנותרה לאחר תשלום המקדמה והתשלום החודשי. היתרון - קונים רכב מוכר שבו רק אתם נהגתם, במצב ובמחיר ידועים מראש. החסרון - כשתרצו למכור את הרכב בעתיד, הוא יהיה בבעלות קודמת של ליסינג - ועל כך תידרשו להפחית ממחיר המחירון. אפשרות שנייה: החזרת הרכב לחברת הליסינג וסיום העסקה, או לחלופין התחלה של עסקה חדשה. לסטיה מהקילומטראז' המוסכם ישנן משמעויות כלכליות בשלב הזה - כל ק"מ נוסף יחויב בתשלום, לכן כדאי לוודא עם חתימת ההסכם שמגבלת הקילומטראז' השנתי מתאימה לשימושכם.
תוכניות ליסינג פרטי מהחברות המובילות >>>
האם ניתן לקנות כל רכב בליסינג? כן ולא. גורם משמעותי שעשוי להשפיע על סוג הרכב הוא כמות המכוניות שרוכשות החברות: קניה של 500 מכוניות מדגם ספציפי עשויה להוריד עשרות אחוזים ממחיר כל יחידה. לעומת זאת, רכב שירכש ב-20 יחידות יימכר בהנחה מינימאלית לחברת הליסינג ומכאן שגם ללקוח לא תהיה הטבה משמעותית. מכוניות אמינות, שומרות ערך שנמכרות בכמויות גדולות יהיו זולות משמעותית בעסקת ליסינג. ולמרות זאת, מי שחשקה נפשו במרצדס או ב.מ.וו יכול גם הוא לקבל הצעה לליסינג פרטי.
לסיכום: אפשרויות המימון המגוונות מסייעות ללקוחות פרטיים לרכוש רכב חדש, אמין ובטיחותי. ערכו השוואה מדוקדקת, בדקו הצעות ממספר חברות ותנסו להגיע לעסקה שמתאימה ביותר עבורכם.. אל תקלו ראש: מדובר בהוצאה נכבדת ויקרה, גם אם היא פרוסה על שלוש שנים.
רכבים נוספים בעסקת ליסינג פרטי >>>
פורסם לראשונה ב- 17.03.13
למאמר זה התפרסמו 4 תגובות