אם נדמה לכם שאתם פוגשים מכוניות היברידיות בכל מקום, דעו לכם שלא מדובר בתחושה מקרית. במחצית הראשונה של שנת 2019 עלו על כבישי ישראל 158,000 מכוניות חדשות, מתוכן למעלה מ-30,000 היברידיות - שיא של כל הזמנים בישראל ונתון חריג גם ביחס לעולם.
נתח השוק של ההיברידיות בישראל הוכפל פי 6 בתוך ארבע שנים בלבד; אחת מכל 5 מכוניות חדשות שעלו על הכביש בשנה הנוכחית צוידה בהנעה היברידית. הנתון הזה מדהים אפילו יותר כשזוכרים שרק 3 מותגים (יונדאי, טויוטה וקיה) מציעים מכוניות היברידיות בדגמי מיינסטרים, ושבמרבית הקטגוריות כלל לא מוצעות מכוניות כאלו; בישראל לא ניתן לרכוש כיום מכוניות מיני, מסחריות או רכבי 7 מקומות עם הנעה היברידית, למשל. גם בתחום רכבי הפנאי ההיצע מצומצם יחסית, אך למרות זאת מספרי המכירות של ההיברידיות מגיעים למימדים חסרי תקדים. איך זה קרה?

הנתונים שמוצגים כאן לא כוללים את מכירות רכבי היוקרה, אך נציין כי גם שם יש חדירה מואצת של מכוניות היברידיות - בעיקר כאלו עם טעינה מהשקע, שזוכות להטבת מס נדיבה.
כפי שניתן לראות בטבלה, עד לשנת 2016 המכירות של המכוניות ההיברידיות שמרו על רמה קבועה ונמוכה יחסית של 2-3.5 אחוזים משוק הרכב הישראלי. השחקניות העיקריות בשוק עד אותה תקופה היו טויוטה והונדה, כאשר זו האחרונה הפסיקה למכור מכוניות היברידיות בשנת 2015. בטויוטה מכרו היברידיות בעיקר בדגמי האוריס, הפריוס והיאריס, וגם מיצובישי מכרה כמה מאות היברידיות בשנה מדגמי האאוטלנדר PHEV. העליה ב-2016 נזקפת לזכותה של יונדאי סונטה ההיברידית, שמכרה מאז כמה אלפי יחידות בכל שנה וכיכבה בצמרת המכירות של קטגוריית המנהלים.
השינוי הדרמטי חל בשנת 2017, אז החלו להימכר בישראל יונדאי איוניק וקיה נירו - שתי מכוניות שמכוונות ללב השוק הישראלי ומיוצרות על ידי שני מותגים שזוכים אצלנו לאהדה עצומה. בתוך זמן קצר הפכו השתיים ללהיטי ענק בחברות הליסינג (ולא רק אצלן). באותה שנה השיקה טויוטה את ה-C-HR, שגם הוא זכה להצלחה אדירה ובתוך תקופה לא ארוכה עבר להימכר בגרסה היברידית בלבד, לאחר שגרסת ה-1.2 טורבו לא נמכרה בכמויות מספקות. על העליה הנוספת שחלה ב-2018 אחראיים אותם דגמים, שנמכרו בכמויות גדולות יותר הודות לאספקה שוטפת של כלי רכב שקיבלו היבואנים.
בשנת 2019 טויוטה טרפה את הקלפים מחדש, עם ההשקה של הדורות החדשים של הראב 4 והקורולה. הראב 4 אמנם נמכר בגרסה היברידית גם בדור הקודם, אך הדגם החדש שהגיע ארצה בינואר האחרון התעלה על קודמיו ומכר בתוך חצי שנה למעלה מ-3,500 יחידות. לשם השוואה, הנתון הגבוה ביותר שרשם הראב 4 עד לשנה הזו עמד על 2,500 יחידות בשנת 2016 כולה. השנה הנתון גבוה יותר ב-40% על פני מחצית מהזמן.
.jpg)
בפברואר הגיעה ארצה הקורולה החדשה, לראשונה עם הנעה היברידית, ובתוך זמן קצר הפכה למכונית הנמכרת בישראל עם למעלה מ-7,000 יחידות בחצי שנה. הנתון הזה מדהים אפילו יותר כשזוכרים שחודש ינואר הוא החזק ביותר במכירות רכב במהלך השנה - יונדאי איוניק רשמה מעל 2,200 מסירות בינואר בלבד - ואילו הקורולה כלל לא נמכרה בינואר, ולמעשה עלתה על טבלת המסירות רק בחודש מרץ.
נכון לאמצע 2019, נתח השוק של המכוניות ההיברידיות עומד על 19% משוק הרכב הישראלי. בקטגוריית המשפחתיות לבדה תופסות ההיברידיות נתח שוק של למעלה מ-50%, ומדובר בדגמים של שני יצרני רכב בלבד.
לשם השוואה, באירופה מחזיקות המכוניות ההיברידיות בנתח שוק של 4.6% בשנת 2019, וגם במקרה הזה מדובר בעליה לעומת נתון של 3.9% ב-2018.
.jpg)
הטבות המס
נכון להיום, אמצע 2019, מכוניות היברידיות נהנות מהטבת מס נדיבה. על מכונית שאיננה היברידית משולם כיום מס קניה של 83%, ממנו מנוכה סכום שיכול להגיע עד ל-16,000 שקלים בגין הטבת "המיסוי הירוק".
לעומת זאת, על מכונית היברידית המשתייכת לקבוצת הזיהום השניה ישנו מס קניה של 30% בלבד. על מכוניות היברידיות נטענות משולם מס קניה של 20% ואילו חשמליות טהורות משלמות מס של 10% בלבד. בנוסף, עובד המקבל רכב היברידי ממקום העבודה מקבל הנחה של 500 שקלים בשווי השימוש החודשי.
אם כך, מובן למה ההיברידיות נוחלות הצלחה גדולה כל כך: אם במחיר דומה לזה של משפחתית רגילה ניתן לקבל משפחתית שצורכת מחצית מכמות הדלק, ובנוסף מעניקה רמה גבוהה של אבזור ונוחות וגם משתייכת למותג פופולארי, מדוע לא לרכוש אותה?

בעולם, לעומת זאת, הטבות המיסוי קטנות יותר וגם מרכיב המס פחות דומיננטי במחירן של מכוניות חדשות. מיסי הקניה על המכוניות בישראל הם מהגבוהים בעולם, כך שכל הטבת מס - ודאי כזו ששווה עשרות אלפי שקלים - מתקבלת בזרועות פתוחות ויוצרת תנועה משמעותית של הלקוחות אל עבר הדגמים שנהנים מההטבות.
בחודש אפריל האחרון עודכנה נוסחת המס הירוק, כך שמכוניות רבות "קפצו" לדרגות זיהום גבוהות יותר וספגו עליית מס - שברוב המקרים התבטאה בהתייקרות מחיר הרכב לצרכן. במקרה של ההיברידיות, מכוניות כמו יונדאי סונטה, קיה אופטימה וטויוטה ראב 4 יצאו מקבוצת הזיהום השניה ולמעשה איבדו את הטבת המס השמורה לכלי רכב היברידיים - כך שהמס עליהן זינק באופן ניכר. במקרה של הסונטה והאופטימה, שמשתייכות לסגמנט המנהלים המתכווץ, החליטו היבואניות על הפסקת השיווק. הראב 4 זוכה לפופולאריות גבוהה בהרבה, ולכן היבואנית ספגה חלק מההתייקרות, העלתה את המחיר בכ-10,000 שקלים, קיצצה ברשימת האבזור והמשיכה למכור את הרכב במספרים משמעותיים. המשפחתיות ההיברידיות שמרו על מקומן בקבוצה 2 ולא נפגעו משינויי המס.

החגיגה נגמרת
הגידול המשמעותי במכירות של מכוניות היברידיות הביא לאובדן הכנסה של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה. בשל כך הוחלט במשרד האוצר על שינוי במדיניות המיסוי, שימשך באופן הדרגתי בשנים הקרובות.
המס על כלי רכב היברידיים, שכיום עומד על 30%, יעלה ל-45% כבר בתחילת 2020. ב-2021 יעלה המס ל-50% וב-2022 יעלה המיסוי ל-83% - בדיוק כמו כל מכונית שאיננה היברידית. מהסכום הזה תנוכה הטבת "מס ירוק", שתינתן על פי רמת הזיהום של הרכב ללא קשר לטכנולוגיית ההנעה שלו, בדיוק כפי שמקבלת היום כל מכונית אחרת.
המס על רכבים היברידיים-נטענים (פלאג-אין הייבריד), שכיום עומד על 20%, יעלה ל-55% עד לשנת 2023 ויבוטל לגמרי לאחר מכן; המס על כלי רכב חשמליים יעלה מ-10% כיום ל-35% בשנת 2024.

מה יקרה להיברידיות?
בטווח הקצר, יבואני הרכב צפויים להכניס ארצה כמות גדולה של כלי רכב היברידיים עוד לפני סוף 2019 במטרה ליהנות ככל הניתן מרמת המיסוי הנוכחית. בשל כך, יתכן כי בתחילת שנת 2020 חלק מכלי הרכב ההיברידיים לא יתייקרו, או יתייקרו בשיעורים נמוכים יחסית. סימוכין לכך ניתן למצוא בתחזיות של משרד האוצר לצמצום הגירעון, אשר צופות גידול בהכנות ממיסוי כלי רכב במחצית השניה של 2019 - למרות שהשינוי במס עצמו יחול רק ב-2020.
במהלך השנים הקרובות יתייקרו כלי הרכב ההיברידיים באופן משמעותי יותר, ובהתאם יואץ המעבר לכלי רכב חשמליים במטרה ליהנות מהטבות המס המירביות. סביר להניח שבשנים הבאות לא נפגוש שוב בנתח שוק של 19% לכלי רכב היברידיים, אם כי בהחלט ניתן לצפות לשיעור דומה - ואף גבוה מכך - של כלי רכב חשמליים. מדיניות המיסוי מובילה לשם באופן ברור, אך כדי להגיע לשם יש צורך בעוד שני מרכיבים: פריסה יעילה ונרחבת של תשתיות טעינה מצידה של מדינת ישראל והיצע מוצרים מתאים ומשתלם מצידם של יצרני ויבואני הרכב.
למאמר זה התפרסמו 17 תגובות