אם התחלתם לחפש מכונית מיד שניה, ודאי שמתם לב שמרבית המודעות בלוחות המקוונים ובעיתונים מפורסמות מטעמן של חברות הליסינג הגדולות, כמו
או אלדן. הסיבה לכך ברורה: למעלה ממחצית המכוניות החדשות שעולות על כבישי ישראל נמכרות לחברות הליסינג וציי הרכב. מכוניות אלו משרתות את הלקוחות השונים למשך תקופה מסוימת, 3 שנים בדרך כלל, ולאחר מכן הן מגיעות לשוק המשומשות המוצף ממילא.
האם מומלץ להתרחק ממכוניות אלו, ולחפש בנרות את המכונית השמורה מבעלות פרטית? לא בטוח. בשוק הליסינג יש אמנם מכוניות שעוברות חיים קשים וצוברות קילומטרים רבים, אך מרבית המכוניות משמשות ביום יום נהגים נורמטיביים המשתמשים במכונית בעיקר לצרכי הגעה לעבודה.
פן בעייתי נוסף שעולה לעתים כשחושבים על קניית רכב מליסינג הוא העובדה שחברות ליסינג נוטות לחסוך ככל האפשר בעלויות התחזוקה, דבר שפוגם לעתים ברמת הטיפולים. מצד שני, חברת ליסינג עוקבת ומתעדת את הטיפולים במכונית – מסמכים שאפשר בהחלט לבקש מהם; ומובן שלא תמיד בעלי מכוניות פרטיות מקפידים על שגרת טיפולים תקינה או משקיעים בחלפים ובחומרים הטובים ביותר.
שיקול נוסף הוא רמת האבזור – נוחות ובטיחות – שמכילה המכונית. בציי רכב רמת האבזור בדרך כלל נמוכה יותר מהמקובל בתחום הפרטי. מצד שני, העובדה הזו מתבטאת במחיר. כך או כך, חשוב לבדוק (ברשיון הרכב, למשל) מהי רמת הגימור של המכונית ולוודא שלא חסרים שם אביזרים חשובים מבחינתכם.
אז מה עדיף, מכונית מליסינג או מכונית פרטית?
קניית רכב מליסינג לעומת האלטרנטיבות
לפני שתחליטו על קניית רכב מליסינג, מומלץ להכיר את האפשרויות הקיימות בשוק המכוניות המשומשות:
קניית רכב מבעלות פרטית:
כך היה נהוג במשך שנים רבות – למצוא מודעה אטרקטיבית, לקבוע פגישה עם המוכר ולבדוק את הרכב לבד. במקרה כזה, ישנו סיכוי גבוה למצוא רכב שטופל בקפידה וננהג בזהירות, שכן הנהג הוא גם בעל הרכב – אך יש גם סיכוי לא מבוטל לזיופים ולרמאות, וגם לאנשים שאינם מטפלים במכונית שלהם כראוי. בניגוד לאפשרות קניית רכב מליסינג בה חברת הליסינג מעניקה אחריות וחשופה לתלונות ולתביעות משפטיות, לאדם הפרטי יהיה קל יותר לטייח את עברו של הרכב, לזייף קילומטראז' או להעלים תאונות. לא פעם (ייתכן שאפילו במרבית המקרים) המוכר הפרטי הוא סוחר מתחזה, ואת אלו קשה לזהות.
קניית רכב מסוחר:
כמעט בכל עיר וכפר קיימים מגרשים של סוחרים פרטיים. סוחרי הרכב זכו לשם רע עקב הונאות רבות שנוגעות להיסטוריה של הרכב, הידיים הקודמות שלו והתקלות הקיימות בו. יחד עם זאת, רוב הסוחרים אינם רמאים. אך מכיוון שהסוחרים מוכרים מספר מועט יחסית של מכוניות, הם צריכים לגרוף לעצמם נתח משמעותי מהיקף העסקה על מנת להרוויח – ואת הסכום הזה אתם ובעלי הרכב הקודמים תצטרכו לשלם, מה שמעמיד לעתים בספק את כדאיות הקניה.
קניית רכב ממחלקות הטרייד אין של יבואני הרכב:
כיום כמעט כל יבואן רכב מחזיק מחלקת טרייד אין משלו. השיטה פשוטה: לקוחות הרוכשים רכב חדש מוסרים את רכבם הישן ליבואן בעסקת טרייד אין, ומשם הוא יימכר ללקוחות פרטיים. לקניה זו יש יתרון בכך שכלי הרכב מגיעים מבעלות פרטית בדרך כלל, ושישנה חברה מסודרת הנותנת אחריות על הרכב. מאידך, על המכונות הטובות והמבוקשות תידרשו לשלם מחיר גבוה בשל הבעלות הפרטית.
קניית רכב מליסינג:
השיטה הנפוצה ביותר כיום. חברות הליסינג מחזיקות במלאי של עשרות אלפי כלי רכב, אשר חלקם שימשו בציי רכב וחלקם נמכרו ללקוחות פרטיים במסגרת הליסינג הפרטי. אצל חברות הליסינג הגדולות תוכלו למצוא מגוון רב של כלי רכב עם קילומטראז' נמוך או גבוה, וכל מכונית תתומחר, לפחות תיאורטית, לפי מצבה – אך כמעט על כולן תזכו ל"הנחת ליסינג" נדיבה. מכוניות אשר עברו קילומטראז' גבוה מאוד או אלו שספגו תאונה עם פגיעת שלדה בעקבותיה, לא יימצאו אצל חברות הליסינג. המכוניות האלה נמכרות לסוחרים פרטיים ולמגרשי יד שנייה, כך שאצל חברות הליסינג נמצאים כלי רכב במצב טוב בדרך כלל. חברות הליסינג נותנות אחריות על הרכב לתקופה של שנה במרבית המקרים, ואף דואגות לתקן את הליקויים שנמצאו בבדיקת הרכב. אם הסכום הנדרש גבוה מדי עבורכם, חברות הליסינג יגיעו אתכם להסדרי תשלום נוחים, לעיתים תמורת המשך שיעבוד הרכב.
קניית רכב מליסינג – מה חשוב לבדוק?
אם החלטתם על קניית רכב מליסינג, חשוב להיזהר ולשים לב למספר דברים. חברות הליסינג יציגו בפניכם טופס בדיקה של הרכב מטעמן, אך גם אם על הטופס חתום מכון מוכר – אל תוותרו על בדיקה מטעמכם במכון אותו תבחרו בעצמכם. הסיבות לכך פשוטות: המכון מעניק את האחריות רק כלפי מי ששילם על הבדיקה, ותהיו בוודאי שקטים יותר אם תדעו בדיוק מי הזמין אותה ושהיא אמינה.
סוכני המכירות של חברות הליסינג יציעו לכם מכוניות הנמצאות בסניף מרוחק, תוך הבטחה שהרכב "במצב מצוין", ויסכימו להביא את הרכב לסניף הקרוב אליכם בכפוף לתשלום מקדמה. אנחנו ממליצים - אל תסכימו לשלם על כלי רכב שלא ראיתם; ייתכן שתגלו בדיעבד כי הרכב אינו במצב שחשבתם שיהיה, ובשלב זה יהיה לכם קשה יותר לסגת מהעסקה. קניית רכב מליסינג, או מכל מקור אחר, היא עניין לא זול, וכדאי להתאמץ ולנסוע על מנת לראות את הרכב לפני התשלום.
עוד חשוב לשים לב להיקף האחריות שמוצעת לכם. ייתכן שתשמעו אמירה כמו "אחריות לשנה", אבל בחינה מדוקדקת יותר תגלה שהאחריות מקיפה רק שתיים-שלוש מערכות מכל המכונית. בדקו עד כמה האחריות מקיפה וכיצד תוכלו לממש אותה, אם וכאשר תזדקקו לכך.
הרכב מצא חן בעיניכם? תוצאות הבדיקה תקינות? התמקחו עם הסוכן על המחיר, בקשו את תעודת האחריות בכתב, ודאו שמה שסיכמתם עליו אכן מופיע בהסכם ביניכם וסעו לשלום.
למידע נוסף, מאמרים והצעות ליסינג אטרקטיביות עברו למדור ליסינג פורסם לראשונה ב- 05.10.11
למאמר זה התפרסמו 1 תגובות