קניית רכב הינה אירוע יקר ומשמעותי עבור רוב הציבור, ובחלק ניכר מהמקרים לקיחת הלוואה מסייעת מאוד לבצע את הקנייה. כיום קיים מגוון רחב של אפשרויות מימון לרכישת רכב ובניגוד לעבר, לקוח ישנה יכולת לבחון את המגוון ולהחליט מהי ההלוואה המתאימה יותר עבורו. ישנם שיקולים רבים ומגוונים בנושא זה, וכדי לבחון את ההלוואה לרכב נציין את העיקריים ביניהם:
חשוב לבחון את יכולת המימון העצמית במקביל לאומדן של עלות רכישת המכונית על מנת לקבוע את סכום ההלוואה הנדרש. עלות רכישת המכונית לעיתים מלווה בהוצאות נוספות אשר יש לקחת בחשבון מראש של מנת לקבוע את גובה או סכום ההלוואה הנדרש (דוגמא להוצאות נוספות – מערכת מיגון, ביצוע תיקונים, רכישת אביזרים וכיוצ"ב).
2. תקופת ההחזר – התקופה הסטנדרטית של הלוואה לרכב נעה בין 24 ל- 50 חודשים (שנתיים עד חמש שנים). בחירת תקופת ההחזר משמעותית מאוד מאחר וככל שהלוואה נלקחת לתקופה ארוכה יותר, הריבית המצטברת אשר תשולם על ידי הלקוח תהיה גדולה יותר. לקוח אשר יכול לעמוד בתשלומים שוטפים גבוהים יותר יעדיף תקופת החזר קצרה יותר על מנת להימנע מתשלומי ריבית גבוהים לאורך תקופת ההלוואה. טיפ: תמיד בתכנון ההלוואה יש לקחת מקדם בטחון כלשהו כדי שלא יווצר מצב שבחודשים מסוימים לא תהיה יכולת להחזיר את ההלוואה.
3. סוג וגובה הריבית – שיקולי גובה הריבית הינם ברורים לכל ותמיד נשאף לריבית מינימאלית מהגוף המלווה. לעומת זאת, מסלול ההלוואה ו/או סוג הריבית יותר מבלבל – הלוואה בריבית קבועה מאפשרת ודאות טובה ללווה אך לעיתים היא יקרה יותר. לעומת זאת הלוואה צמודת מדד עשויה לאפשר ללקוח לקבל תנאים טובים יותר אך ודאות פחות טובה בשל שינויים עתידיים במדד המחירים לצרכן אשר יגררו שינוי בהחזרי ההלוואה.
ומה עושים כדי לא לשקוע בחולות ובחובות? גם זה שיקול...
4. מהירות תגובה – ישנם אפיקי מימון, בעיקר חוץ בנקאיים, המאפשרים לקבל אשראי באופן מהיר באופן יחסי וזאת באמצעות תהליך אישור טלפוני. מימון בנקאי דורש של פי רוב ביקור אחד לפחות בסניף הבנק ותהליך אישור של מס' ימי עבודה. קריטריון המהירות אינו שיקול קריטי ברוב המקרים אך יחד עם זאת לעיתים יכול להוות עוד פרמטר בבחירת אפיק המימון הרצוי על ידי הצרכן.
5. בטחונות - הלוואה לרכישת רכב הינה בדרך כלל נמוכה יותר משווי הרכב הנרכש בחלקו על ידי הון עצמי בשיעור של 20-30%. עובדה זו מאפשרת לנותן ההלוואה לשעבד את הרכב כבטוחה למתן ההלוואה ללקוח וזאת עד להחזר מלוא ההלוואה. בהלוואה בנקאית, ניתן לספק לבנק בטחון חלופי בצורת נכס פיננסי המנוהל על ידי הבנק. בהלוואה מחברת ביטוח (או קופת גמל), הבטוחה הינה התיק הפיננסי של הלקוח בחברת הביטוח. הלוואות חוץ בנקאיות בסכומים של עשרות אלפי שקלים בודדות יכולות להינתן ללא בטחונות כלל.
6. שיקולים פיננסיים כלליים – במקרים רבים, הלוואה בנקאית תינתן בתנאים מסחריים טובים יותר מאשר הלוואה מאפיקי מימון אחרים. יחד עם זאת, יש לבצע שיקולים ארוכי טווח – במידה וצפויים צרכיי מימון נוספים ללקוח, יתכן ורצוי עבורו לקחת הלוואה חוץ בנקאית לרכישת הרכב אשר אינה משפיעה על האובליגו הבנקאי של הלקוח ובצורה כזו לאפשר גמישות מימונית טובה יותר לכלל צרכי האשראי שלו. ישנם מקרים שבהם הלקוח מוגבל בפעילותו הבנקאית ואז אין לו ברירה מעשית מלבד קבלת אשראי חוץ בנקאי.
לסיכום, לקיחת הלוואה יכולה לסייע רבות ברכישת רכב וקיימות אלטרנטיבות זמינות ומקורות מגוונים לצרכן הפוטנציאלי. התעמקות מקדמית בשיקולים לעיל תאפשר לצרכן לבחור הלוואה נוחה אשר תתאים הן לצרכיו והן ליכולותיו הפיננסיות. שיהיה בהצלחה!
למאמרים נוספים ולהצעות מימון אטרקטיביות - היכנסו למדור מימון לרכב.
פורסם לראשונה ב- 11.11.13
למאמר זה התפרסמו 28 תגובות